Pedofili vještačkom inteligencijom pretvaraju pjevačice i filmske zvijezde u djecu

Otkako su ovi moćni sistemi generisanja ušli u javni domen, istraživači su upozorili da imaju potencijal da budu zloupotrijebljeni za pravljenje zabranjenih slika

5272 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pedofili koriste veštačku inteligenciju da bi pravili slike slavnih ličnosti kao dece.

Internet voč fondacija (IVF) saopštila je da predatori dele slike poznate pevačice pretvorene u dete.

Na jednom forumu na dark vebu, ova dobrotvorna organizacija navodi da se i fotografijama dečijih glumaca manipuliše da bi bile pretvorene u seksualne.

Sada se prave i stotine slika pravih žrtava seksualnog zlostavljanja dece uz pomoć personalizovanih generatora.

Detalji potiču iz najnovijeg izveštaja IVF-a o ovom sve većem problemu, dok organizacija pokušava da ukaže na opasnost pedofila koji koriste sisteme veštačke inteligencije za stvaranje fotografija na osnovu najobičnijih tekstualnih uputstava.

Otkako su ovi moćni sistemi generisanja ušli u javni domen, istraživači su upozorili da imaju potencijal da budu zloupotrebljeni za pravljenje zabranjenih slika.

Suela Brejvermen, britanska ministarka unutrašnjih poslova i Alehandro Majorkas, američki sekretar za državnu bezbednost izdali su u maju zajedničko saopštenje obavezavši se da će se izboriti sa „alarmantnim skokom broja slika dece nastalih uz pomoć veštačke inteligencije koje seksualno iskorišćavaju pedofili."

Izveštaj IVF-a detaljno navodi kako su istraživači proveli mesec dana zavodeći slike veštačke inteligencije na samo jednoj internet stranici za zlostavljanje dece na darknetu i pronašli skoro 3.000 sintetičkoh slika koje bi bile protivzakonite prema britanskom zakonu.

Analitičari kažu da postoji novi trend da predatori uzmu jednu fotografiju poznatih žrtava zlostavljanja dece i naprave još mnogo njih u različitim okruženjima seksualnog zlostavljanja.

U folderu koji su pronašli bila je 501 slika žrtve iz stvarnog sveta izložena seksualnom zlostavljanju kada joj je bilo između devet i deset godina.

Pored fotografija bio je i doterani fajl modela veštačke inteligencije kako bi se omogućilo i drugima da naprave više njenih slika.

IVF kaže da su neke slike, među kojima su i javne ličnosti kao deca, ekstremno realistične i da neobučene oči ne bi uspele da ih razlikuju od pravih.

Analitičari su uglavnom pronašli fotografije pevačica i filmskih zvezda podmlađenih softverom za obradu slika da bi izgledale kao deca.

U izveštaju se ne navodi koje su se slavne ličnosti našle na meti.

Dobrotvorna organizacija podelila je istraživanje da bi se ovaj problem našao na dnevnom redu samita britanske vlade o veštačkoj inteligenciji sledeće nedelje u Blečli Parku.

Za mesec dana, IVF je istražio 11.108 slika veštačke inteligencije koje su podeljene na dark veb forumu za zlostavljanje dece.

  • Potvrđeno je da među njima 2.978 slika krši britanski zakon, što znači da opisuju seksualno zlostavljanje dece
  • Više od svake pete (564) označeno je kao Kategorija A, najozbiljnija vrsta slika
  • Više od polovine (1.372) ovih slika bile su slike dece uzrasta osnovne škole (sedam do 10 godina)
  • Pored ovoga, 143 slike bile su slike dece uzrasta od tri do šest godina, dok su na dve slike bile bebe (mlađe od dve godine).

U junu je IVF upozorio da predatori počinju da istražuju upotrebu veštačke inteligencije za pravljenje izopačenih slika dece i ova organizacija sada kaže da su njeni strahovi realnost.

„Naše najgore noćne more su se ostvarile.

„Početkom ove godine, upozorili smo da bi slike veštačke inteligencije mogle uskoro da postanu neraspoznatljive od pravih slika dece koja su pretrpela seksualno zlostavljanje i ove slike bi mogle da se umnožavaju u mnogo većim brojevima. Mi smo sada prešli tu tačku", rekla je Suzi Hargrivs, generalna direktorka IVF-a.

Izveštaj organizacije ukazuje na štetu koju ove slike veštačke inteligencije prave u stvarnom svetu.

Iako se deca ne povređuju direktno u pravljenju tog sadržaja, fotografije normalizuju predatorsko ponašanje i mogu da troše policijske resurse dok istražuju decu koja ne postoje.

U nekim scenarijima istražuju se i novi oblici prestupa, što stvara dodatne probleme za službe za sprovođenje reda i zakona.

IVF je pronašao stotine slika dve devojčice čije su slike sa foto-sesije u agenciji za negolišavi modeling bile pretvorene u scene seksualnog zlostavljanja kategorije A.

One su sada žrtve prekršaja Kategorije A koji se nikad nisu desili.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: