Metju Peri: 'Prijatelji' su mu donijeli slavu, ali nisu mogli da uguše njegove lične demone

Kao oštroumni i sarkastični Čendler Bing u seriji Prijatelji takođe mu je donijela bogatstvo u vidu 1,1 miliona dolara po epizodi i niz glamuroznih ljubavnih veza. Ipak, iza kulisa, Perijeva borba da očuva zdravlje samo je postajala sve veća

25005 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dok je na ekranu zasmejavao milione u jednoj od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena, glumac Metju Peri je bio zarobljen u bolnom ciklusu zavisnosti i borbi sa demonima koja je proistekla iz nesrećnog detinjstva.

Posle preseljenja u Los Anđeles 1986. godine, Metju Peri je bio uveren da će slava oprati sve njegove probleme.

„Žudeo sam za tim više nego bilo koji drugi čovek na planeti", napisao je u iskrenim memoarima prošle godine.

„Bilo mi je potrebno, to je bila jedina stvar koja bi me izlečila. Bio sam siguran u to."

Periju se na kraju ispunila želja, postavši jedna od šest centralnih zvezda najomiljenijeg sitkoma u poslednjih 30 godina.

Kao oštroumni i sarkastični Čendler Bing u seriji Prijatelji takođe mu je donela bogatstvo u vidu 1,1 miliona dolara po epizodi i niz glamuroznih ljubavnih veza.

Ipak, iza kulisa, Perijeva borba da očuva zdravlje samo je postajala sve veća.

U autobiografiji, Peri je pisao o nesigurnostima, kao i o talentu za komediju, ali i o detinjstvu koje je bilo podeljeno između njegovih razvedenih roditelja, i u kojem je osećao da su ga oboje napustili.

Njegova majka je bila kanadska kraljica lepote koja je postala novinarka i bila je sekretar za štampu premijera Pjera Trudoa.

Njegov otac je bio američki glumac koji se pojavljivao u reklama za poznatu marku losiona posle brijanja Old spajs (Old Spice).

Veći deo detinjstva, Peri je proveo u Otavi, u Kanadi, ali je rekao da je bio „bez nadzora" jer je posao njegove majke bio takav da je provodio mnogo vremena sam.

„Naučio sam da budem zabavan - da blebetam, da rečenice izgovaram brzo, znate već kako se vežba - jer sam morao da budem takav", rekao je on.

Njegova majka je imala stresan posao, „a to što sam bio duhovit, bila je karta da je omekšam kako bi mi napravila neku hranu, sedne sa mnom za sto i sasluša me - nakon što sam, naravno, ja nju saslušao".

O ocu je napisao da je, „češće viđao njegovo lice na televiziji ili u časopisima nego u stvarnosti".

Ali on je bio „moj heroj", napisao je.

Tenisko čudo

Sa 10 godina, Peri je počeo da pokazuje probleme u ponašanju - krao je novac, pušio je, puštao je da mu ocene u školi budu sve lošije, a jednom je prebio školskog druga - Džastina Trudoa, sada premijera Kanade.

Počeo je da pije sa 13 godina, a duboko u sebi rekao je da je odlučan da isključi sve iz osećanja napuštenosti.

Kada se preselio u Los Anđeles da živi sa ocem kada mu je bilo 15 godina, činilo se da ide ka teniskoj karijeri, pošto je bio među mladim igračima Kanade koji su bili na rang listama.

Ali u Kaliforniji je naišao na jaču konkurenciju i umesto toga se usredsredio na glumu.

Dobio je uloge u sitkomima iz 1980-ih Charles in Charge i Growing Pains, zatim glavne uloge u Sidneju iz 1990-ih i Home Free iz 1993. godine.

Kada se pojavio scenario za još jedan novi sitkom pod nazivom Prijatelji poput nas (Friends Like Us), Peri je odmah video sebe u njemu.

„Kada sam pročitao scenario za Prijatelji poput nas, izgledalo mi je kao me neko prati u stopu godinu dana, kradući moje šale, kopirajući moje manire, fotokopirajući moj umoran, ali duhovit pogled na život", rekao je.

„Jedan lik mi je bio posebno upečatljiv. Nisam mislio da mogu da igram Čendlera. Bio sam Čendler."

Getty Images

Mala začkoljica je bila u tome što se već obavezao da će se pojaviti u „naučno-fantastičnoj komediji" o rukovaocima prtljaga na aerodromu u Los Anđelesu 2194. godine.

Ali taj projekat je propao, kao i glumac koji je bio prvi izbor da igra Čendlera u drugoj seriji, sada pod nazivom Prijatelji.

Tako je Peri postao poslednji i ujedno najmlađi glumac od cele postave koji je dobio ulogu.

Odmah je bio siguran da će serija biti uspešna.

Kada sam prvi put sreo scenaristkinju Martu Kofman, „znao sam koliko će serija biti ogromna", rekao je.

Bio je u pravu.

Serija je postala hit i slava za kojom je žudeo je stigla.

Ali to nije odnelo njegove probleme.

Snimanje serije moglo bi biti bolno, rekao je.

„Osećao sam se kao da ću umreti ako se publika uživo ne smeje, što sigurno nije zdravo razmišljanje, ali ponekad sam mogao da izgovorim repliku, a oni se ne bi smejali, a ja bih se znojio.

„Kad ne bih čuo smejanje onoliko koliko sam smatrao da treba da bude, poludeo bih.

„To sam stalno osećao i taj pritisak me je 'ubijao'".

Suočavanje sa Dženifer Aniston

Počeo je da pije više u nadi da će votka popraviti stvari koje slava nije.

U jednom trenutku je bilo toliko loše da se Dženifer Aniston, partnerka iz serije, suočila sa njim.

„'Možemo da namirišemo,' rekla je, na neki čudan, ali na način pun ljubavi, a množina 'mi' me je udarila kao maljem", napisao je on u autobiografiji.

Peri je naveo da su ga njegove kolege podržale, i da je dobio trezvene saputnike na poslu da mu pomogne na putu ka oporavku.

Međutim, pokušaji oporavka su bili neuspešni, a on je bio na rehabilitaciji i van nje.

Nesreća na džet-skiju 1997. godine izazvala je zavisnost od leka vikodin koji se uzima za ublažavanje bolova.

Bilo je problema sa alkoholom, metadonom i amfetaminima, a 2000. je hospitalizovan zbog upale pankreasa.

U intervjuu za Radio BBC izjavio je da se ne seća tri sezone - između treće i šeste - snimanja serije Prijatelji.

Posle više pokušaja lečenja, on je u memoarima napisao da je od 2001. godine uglavnom bio trezan - „osim oko 60 ili 70 incidenata".

Getty Images

Kada su Prijatelji stigli do poslednje epizode ​​tri godine kasnije, glumci, ekipa i publika bili su u suzama.

Peri je rekao da ne oseća ništa.

„Nisam mogao da kažem da li je to zbog opijata koje sam uzimao ili sam generalno bio mrtav iznutra".

Posle tako velikog hita, svim članovima glumačke ekipe bilo je teško da ponove taj uspeh.

Peri je glumio izvršnog TV producenta u Studiju 60 na Sanset stripu Arona Sorkina, a imao je i nezaboravne uloge u Zapadnom krilu (The West Wing) i Ali Mekbil (Ally McBeal).

Još sitkoma je dolazilo i odlazilo.

Glumio je sportskog radio voditelja u Go On; menadžera sportske arene u Mr Sunshine; i aljkavog cimera u Čudnom paru (The Odd Couple).

Dobijao je uloge i u filmovima, poput The Whole Nine Yards i nastavku The Whole Ten Yards sa njegovim prijateljem Brusom Vilisom, u romantičnoj komediji Fools Rush sa Selmom Hajek, potom i u 17 Again.

Napisao je 2016. godine dramu pod nazivom Kraj čežnje - za koju je Tajms primetio da „istražuje potragu njegovih likova za ljubavlju i posvećenošću i štetu koja može da nastane kada tih stvari u životu i dalje nema".

Peri nikada nije pronašao trajnu ljubav i izbegavao je da se obaveže.

"Treba mi ljubav, ali ne verujem u nju"

U ranoj fazi snimanja serije Prijatelji, on je bio „izuzetno zainteresovan" za Aniston, ali su ta osećanja isparila, uglavnom zbog „njene potpune nezainteresovanosti".

Zatim je bio u vezi sa Džulijom Roberts kada je ona igrala u seriji.

Ali Perijeva nesigurnost se stalno ispoljavala i govorio je da je stalno bio ubeđen da će ga ona ostaviti.

„Zašto ne bi? Nisam bio dovoljan; nikad nisam mogao biti dovoljan; bio sam slomljen, ulupan, čovek koga je teško voleti.

„Zato sam, umesto da se suočim sa neizbežnom agonijom da ostanem bez nje, raskinuo sa prelepom i briljantnom Džulijom Roberts."

Bilo je i drugih veza, između ostalog sa Trišom, polusestrom Keri Fišer, glumicom Džesmin Blit i lovcem na talente Moli Harvic.

Ali isticao je da mu je bilo teško da pusti ljude u život.

„Treba mi ljubav, ali ne verujem u nju.

„Ako odustanem od igre kao Čendler i pokažem ti ko sam zaista, možda ćeš me primetiti, ali još gore - možda ćeš me primetiti i mogla bi da me ostaviš, a to ne mogu da svarim."

Dve nedelje u komi

U međuvremenu, njegove zavisnosti i zdravstveni problemi dostigli su kriznu tačku 2018.

Njegovo debelo crevo je „eksplodiralo" zbog opijata, što je zahtevalo sedmočasovnu operaciju, a imao je dva procenta šanse da preživi prvu noć.

Jeste, ali je naredne dve nedelje proveo u komi.

„Nikada nisam želeo da se ubijem", napisao je kasnije.

„Nikada nisam bio neki lik koji se ludo zabavlja i živi za to - uzimanje svih tih lekova, a bilo ih je mnogo, bio je samo uzaludan pokušaj da se osećam bolje."

U memoarima je otkrio da je ukupno potrošio sedam miliona dolara pokušavajući da se otrezni, prisustvovao je 6.000 sastanaka anonimnih alkoholičara, 15 puta je bio u klinikama za rehabilitaciji i tokom 30 godina dva puta nedeljno je išao na terapiju.

Bila je to visoka cena za duboko ukorenjene nesigurnosti koje nije popravila ogromna slava.

Ali to neće umanjiti uticaj koji je napravio talentom.

Dugo će ga se sećati obožavaoci Prijatelja, serije u kojoj je na rukavu nosio i sopstvene mane i prirodni, briljatni talenat za komediju.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: