Govor vođe Hezbolaha od koga je strepio Bliski istok

Lokacija Hasana Nasralaha čuva se u strogoj tajnosti, čak ni dobro opremljene izraelske obavještajne službe ne znaju gdje se nalazi

13404 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters/MOHAMED AZAKIR
Foto: Reuters/MOHAMED AZAKIR

Hasan Nasralah, vođa libanske vojno-političke grupe Hezbolah, obratio se pristalicama u Libanu i širom sveta prvi put od početka rata Izraela i Hamasa, palestinske ekstremističke organizacije.

Napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno najmanje 1.400 ljudi i oteto oko 240, on je nazvao „100 odsto palestinskom operacijom".

Zahvalio je radikalnim grupama u Jemenu i Iraku na učešću u njihovoj borbi protiv Izraela.

Hezbolah sporadično napada izraelske snage na libansko-izraelskoj granici i granatiraju izraelsku teritoriju.

Ova grupa ima snažnu podršku Irana, a Amerika, Velika Britanija, Izrael i mnoge druge zemlje Hezbolah su označile kao terorističku organizaciju.

Navodi se da su sukobi prilično intenzivni, a izraelska vojska je rasporedila dodatne snage na severnim granicama zemlje, ali se do danas nije smatralo da je Hezbolah zvanično ušao u rat protiv Izraela na strani Hamasa.

Bliski istok i svet su bili u strahu da je sve moglo da se promeni posle Nasralahovog dugo očekivanog govora, ali izgleda da libanska grupa nije spremna da eskalira sukob.

Posle napada Hamasa na Izrael, izraelska vojska je okrenula masivne udare na Pojas Gaze sa ciljem da potpuno unište palestinsku ekstremističku grupu, a Hezbolah je intenzivirao aktivnosti na libansko-izraelskoj granici.

U dosadašnjim napadima Izraela na Gazu, poginulo je više od 9.000 ljudi, među kojima i više od 3.600 dece, a ranjeno više od 30.000, prema palestinskim izvorima pod upravom Hamasa.

Izrael se dva puta borio sa Libanom, poslednji put 2006.

Ovaj rat, koji se u Izraelu naziva Drugi libanski rat, izazvao je Hezbolah, koji u potpunosti kontroliše južne regione Libana.

U ovom trenutku, sukobi Hezbolaha i izraelske vojske, kao i raketni i minobacački napadi, ograničeni su striktno na pogranična područja.

Pojedini stručnjaci čak vide znake da Hezbolah ne traži eskalaciju, zadovoljan što su sukobi lokalni.

Ipak, nije isključeno da u narednom periodu sukob bude proširen.

Ako do eskalacije ipak dođe, onda će se to u Izraelu zvanično smatrati otvaranjem drugog fronta, između ostalog i moguću kopnenu operaciju na libanskoj teritoriji.

Za Izrael bi rat na libanskom frontu značio masivne raketne napade na izraelsku teritoriju daleko izvan graničnih područja - Hezbolah je već opremljen raketama dugog dometa koje mogu da pogode bilo koji deo Izraela.

Neuhvatljivi Nasralah

Lokacija Hasana Nasralaha čuva se u najstrožijoj tajnosti.

Čak ni dobro opremljene izraelske obaveštajne službe ne znaju gde se nalazi.

Obraćanje vođe šiitskih ekstremista u petak snimljeno je unapred i prikazano je na svim libanskim televizijskim kanalima.

Hezbolah je napravio neuobičajen korak, najavljujući njegov govor nekoliko dana pre emitovanja.

Stručnjaci smatraju da na ovaj način Hezbolah širi atmosferu straha među Libancima, od kojih većina ima bojazan od direktnih sukoba sa Izraelom.

Nasralah, šiitski sveštenik koji je vodio Hezbolah od 1992. godine, odigrao je ključnu ulogu u pretvaranju ove grupe u političku i vojnu silu.

On ima bliske veze sa Iranom i njegovim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Hamneijem, koje datiraju iz 1981. godine, kada ga je prvi iranski vrhovni vođa, ajatolah Ruholah Homeini, imenovao za svog ličnog predstavnika u Libanu.

Nasralah se godinama nije pojavljivao u javnosti, navodno iz straha da će ga Izrael ubiti.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: