Osnovana Fondacija Metju Peri za pomoć zavisnicima

U saopštenju Fondacije Metju Peri se navodi da je to „ostvarenje njegove trajne posvećenosti pomaganju drugima koji se bore sa bolestima zavisnosti"

6390 pregleda 0 komentar(a)
Metju Peri, Foto: Reuters
Metju Peri, Foto: Reuters

Nekoliko dana posle smrti poznatog glumca, osnovana je Fondacija u čast Metjua Perija koja će se zalagati za pomoć osobama koji se bore sa zavisnošću.

Peri, poznat po ulozi Čendlera u američkoj seriji „Prijatelji", umro je prošlog vikenda u 54. godini.

Američki glumac se veći deo života borio sa zavisnošću od alkohola i droge.

U saopštenju Fondacije Metju Peri se navodi da je to „ostvarenje njegove trajne posvećenosti pomaganju drugima koji se bore sa bolestima zavisnosti".

„U duhu trajne posvećenosti Metjua Perija da pomaže drugima koji se bore sa bolestima zavisnosti, krećemo na put na kome odajemo počast njegovom nasleđu osnivanjem Fondacije Metjua Perija, vođeni njegovim rečima i iskustvima i njegovom strašću da menja tuđe živote nabolje", dodaje se.

Na sajtu fondacije nalazi se i jedan od Perijevih citata, koji se često mogao videti od njegove smrti.

„Kada umrem, ne želim da 'Prijatelji' budu prva stvar koja se pomene", rekao je prošle godine.

„Prva stvar hoću da bude - želim da pomognem drugima. I do kraja života ću dokazivati to."

Još jedan važan citat dolazi iz njegovih memoara iz 2022. godine i glasi: „Zavisnost je previše moćna da bi je bilo ko pobedio sam. Ali zajedno, dan po dan, možemo da je pobedimo".

Portparol Nacionalnog filantropskog fonda, koji pomaže neprofitnim organizacijama da prikupe novac, potvrdio je da on upravlja novim fondom.

Pretpostavlja se da je Perijeva sahrana održana u Los Anđelesu u petak, a američki izveštaji kažu da su prisustvovali njegove kolege iz serije „Prijatelji" - Dejvid Švimer, Dženifer Aniston, Kortni Koks, Met LeBlan i Liza Kudrou.

Getty Images

Peri je pronađen mrtav u hidromasažnoj kadi u njegovoj kući u Los Anđelesu 28. oktobra.

Obdukcija nije bila potpuna i zvaničnici čekaju rezultate toksikoloških testova.

Koautorka serije „Prijatelji" Marta Kaufman rekla je da je razgovarala sa njim pre dve nedelje i da je bio „na stvarno dobrom putu, zbog čega joj se sve ovo čini tako nepravednim".

„Želeo je da pomogne drugim zavisnicima i to mu je dalo svrhu", rekla je u emisiji Today na američkoj televiziji NBC.

Drugi koautor popularne serije, Dejvid Krejn, saglasio se da je pomaganje drugim zavisnicima „apsolutno postala njegova svrha, razlog postojanja".

Peri je 2012. pretvorio vlastito imanje na Malibu plaži, vredno 10 miliona dolara, u „Kuću Peri", objekat za trezne muškarce, a za ovaj projekat je naredne godine dobio nagradu Bele kuće.

Prodao ju je dve godine kasnije, ali je rekao da je i dalje posvećen pružanju usluga za lečenje zavisnika.

Getty Images

Među mnogima koji odaju počast poslednjih dana je i njegov kolega glumac Henk Azarija, koji je rekao da mu je Peri bio kao „brat" i da mu je pomogao da prestane da pije.

U video snimku objavljenom na Instagramu, izjavio je: „One noći kada sam otišao u (udruženje) kod Anonimnih alkoholičara, Metju me je doveo.

„Cele prve godine sam bio trezan, zajedno smo išli na sastanke, bio je tako sjajan.

„Morao sam da mu kažem ovo. Kao trezna osoba bio je tako brižan, darežljiv i mudar i potpuno mi je pomogao da se otreznim."

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u ponedeljak, pet Perijevih kolega iz serije „Prijatelji" rekli su da su „svi krajnje skrhani" vestima o njegovoj smrti.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: