Velika Britanija: Ponovo otvoren Muzej vagine izložbom o endometriozi

Prvi muzej ove vrste na svijetu bio je primoran na zatvaranje kada je u februaru zatraženo da napusti vlastite prostorije na Viktorija Park skveru, u Betnal Grinu, u istočnom Londonu

8033 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muzej vagine se ponovo otvara izložbom o endometriozi.

Prvi muzej ove vrste na svetu bio je primoran na zatvaranje kada je u februaru zatraženo da napusti vlastite prostorije na Viktorija Park skveru, u Betnal Grinu, u istočnom Londonu.

Pošto je pronašao novi dom u obližnjoj ulici Pojzer, Muzej vagine ponovo se otvara.

Muzej je ovog proleća pokrenuo poziv za prikupljanje sredstava za nove prostorije.

Tom akcijom je, za tri nedelje, dobio 85.000 funti, skoro 98.000 evra, od više od 2.500 pojedinaca.

Izložba pod nazivom Endometrioza: U nepoznato ima za cilj edukaciju ljudi o osnovama endometrioze, kao i da ih informiše o najnovijim istraživanjima.

Iz muzeja kažu da će raspršiti mitove, ali i saslušati žene koje žive sa ovim stanjem, gde se ćelije slične sluzokoži materice nalaze u drugim delovima tela.

To izaziva iscrpljujući bol, posebno tokom menstruacije, i može uticati na šanse žena da zatrudne.

Trenutno ne postoji jedinstven tretman, ali načini za ublažavanje simptoma mogu podrazumevati jake lekove protiv bolova, hormonske kontraceptivne pilule i operaciju za uklanjanje problema sa prevelikom matericom.

Prema podacima dobrotvorne organizacije Endometriosis UK, oko milion i po žena u Velikoj Britaniji živi trenutno sa ovim stanjem.

Florens Šekter, direktorka Muzeja vagine, rekla je: „Apsolutno smo oduševljeni što ponovo otvaramo naša vrata svetu. Volimo veliko otvaranje! Novi dom Muzeja vagine je veći i bolji nego ikada ranije."

„Podizanje svesti o endometriozi je uobičajen zahtev naše zajednice otkako je započeo projekat Muzeja vagine i oduševljeni smo što smo se udružili sa istraživačkom grupom iz Oksforda kako bismo ovo učinili stvarnim", dodala je.

Izložba je nastala u saradnji sa centrom Oksford endo ker (Oxford Endo Care), delom Nufild odeljenja za žensko i reproduktivno zdravlje i Velkom centra za ljudsku genetiku.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: