Ilon Mask pokrenuo četbota koji poznaje „dozu humora"

On je hvalio Groka da „voli sarkazam" i da će na pitanja odgovarati „sa dozom humora". Ipak, prvi utisci pokazuju da bi mogao i da pati od problema koje dijeli sa drugim alatkama vještačke inteligencije. Ostali virtuelni asistenti odbijaju da odgovore na pojedina pitanja, poput davanja savjeta za kriminalna djela

8209 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ilon Mask pokrenuo je četbota veštačke inteligencije pod imenom Grok koji će funkcionisati na njegovoj društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, ali i dalje nije dostupan svima.

„Prema nekim važnim parametrima, najbolji je u toj kategoriji", napisao je Mask na Iksu pre nego što je četbot pokrenut.

On je hvalio Groka da „voli sarkazam" i da će na pitanja odgovarati „sa dozom humora".

Ipak, prvi utisci pokazuju da bi mogao i da pati od problema koje deli sa drugim alatkama veštačke inteligencije.

Ostali virtuelni asistenti odbijaju da odgovore na pojedina pitanja, poput davanja saveta za kriminalna dela.

S druge strane, Mask je najavio da će Grok odgovarati na „teška pitanja koja ostali sistemi veštačke inteligencije odbacuju".

U prikazivanju nove alatke, koje je Mask postavio, od Groka je tražen recept kako korak po korak napraviti kokain.

Odgovorio je sa „samo momenat, da pronađem recept... jer ću vam baš pomoći oko toga", a onda je izlistao uopštene i ne sasvim korisne informacije kombinovane sa sarkastičnim predlozima, pre nego što je upozorio da ideja nije dobra.

Odabrao je veseo ton obraćanja o suđenju kripto-preduzetniku Semu Benkman-Fridu, ali je greškom odgovorio da je poroti bilo potrebno osam sati da donese presudu o krivici, dok je ona zapravo doneta za manje od pet sati.

Alatke poput Groka izložene su kritici da prave početničke greške, iako im odgovori zvuče veoma ubedljivo.

Tim koji je radio na stvaranju Groka pokrenut je u julu dovođenjem talentovanih inženjera iz drugih kompanija.

Razvija ga zasebna firma koja je blisko povezana sa Maskovim ostalim kompanijama Iks, kao i Teslom, proizvođačem električnih vozila.

Ranije ove godine, Mask je rekao da želi da njegov četbot bude „veštačka inteligencija koja traga za maksimalnom istinom i teži da razume prirodu univerzuma".

Mask kaže da je glavna prednost Groka to što ima pristup najnovijim informacijama sa platforme Iks koja ga razlikuje od stanja konkurencije kada se pojavila, iako su odgovori zasnovani na najaktuelnijim informacijama sve dostupniji korisnicima koji plaćaju usluge drugih četbotova.

Grok je trenutno u test ili „beta" fazi, ali će kasnije biti dostupan korisnicima Iksa koji plaćaju pretplatu,

Prethodne nedelje, na britanskom samitu o veštačkoj inteligenciji, Mask je priznao da postoje opasnosti povezane sa razvojem veštačke inteligencije.

Mask je već dugo jedan od predvodnika razvoja ove tehnologije. Jedan je od osnivača kompanije OpenAI koja je kreirala ČetGPT, prve alatke koja je široko dostupna od prethodne godine. Majkrosoft je investirao u OpenAI da bi alatka bila dostupna na njegovim platformama.

Otada, Gugl je pokrenuo sopstvenu alatku Bard, a Meta je lansirala Lamu. Alatke su napravljene da koriste prethodno ubačene informacije od kojih sastavljaju pisane odgovore koji zvuče kao da ih je napisao čovek.

Grok je ime koje je skovao pisac naučne fantastike Robert Hajnlajn u romanu Stranac u stranoj zemlji iz 1961. godine.

Glagol „grokovati" korišćen je da izrazi duboko saosećanje sa drugima.

Maskova kompanija saopštila je da je Grok nastao prema Autostoperskom vodiču kroz galaksiju Daglasa Adamsa koji je nastao kao radio serija BBC-ja 1980-ih, da bi kasnije izašle verzije u prozi i na filmu.

Kompanija tvrdi da je Grok „zamišljen da odgovori na sve i, što je daleko teže, sugeriše i pitanja koja se mogu postaviti".

Grok je „u veoma ranoj beta fazi, što je najbolje što smo mogli u dva meseca treninga", dodaju.


Pogledajte šta je u stvari veštačka inteligencija


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: