Kraljevska porodica: Kralj Čarls za pooštravanje kazni za seksualne zločine

Ovo će biti prvi govor kralja u vrijeme mandata premijera Rišija Sunaka, a mogao bi biti i posljednji prije sledećih opštih izbora, koji se očekuju naredne godine

3946 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Prestupnici koji počine ubistva iz seksualnih ili sadističkih motiva provešće ostatak života u zatvoru, predlog je britanske vlade.

Kralj Čarls će predstaviti plan vlade za naredne mesece na državnom otvaranju parlamenta.

U predlogu sje obrazloženo da će nove mere primorati kriminalce da se pojave na optuženičkoj klupi, kao i da će sprečiti zatvorenike da se venčavaju.

Ovo će biti prvi put da kralj Čarls drži govor kao monarh.

Ovaj događaj će biti emitovan na televiziji BBC Jedan i BBC Ajplejer od 10.30, uz direktan radio prenos na BBC radiju Fajv Lajv.

Kralj Čarls je prethodno održao govor u ime majke na poslednjem državnom otvaranju parlamenta u maju 2022. godine.

Ovo će biti prvi govor kralja u vreme mandata premijera Rišija Sunaka, a mogao bi biti i poslednji pre sledećih opštih izbora, koji se očekuju naredne godine.

U istraživanjima javnog mnjenja, konzervativci zaostaju za laburistima, a u Dauning stritu - sedište britanskog premijera - nadaju se da će nacrti zakona objavljeni u kraljevom govoru pomoći da se poboljša rejting stranke pred izbore.

„Želim da svi širom zemlje budu ponosni i da u miru odgajaju porodice, vode decu u školu. Bezbedno. Sigurno. Tako izgleda bolja Britanija", rekao je Sunak pre objavljivanja govora.

Šabana Mahmud, sekretarka za pravosuđe laburista, rekla je da konzervativci „koriste najznačajniji događaj u parlamentarnom kalendaru da prepakuju ideje koje su najavljivali više puta".

„Nema svrhe držati se zakona i reda kada se sistem krivičnog pravosuđa ruši pod nogama vlade posle 13 godina lošeg upravljanja", dodaje ona.


Šta je Kraljev govor?

PA Media

Kraljev govor daje predstavnicima vlade priliku da iznesu prioritetne predloge za naredne mesece.

To je ključni deo ceremonije državnog otvaranja parlamenta kojom se obeležava početak parlamentarne godine.

Tradicionalno, počinje procesijom u kojoj kralj kočijom ide od Bakingemske palate do Vestminstera, pre nego što održi govor.

Govor piše vlada, a monarh ga iznosi u neutralnom tonu kako bi se izbegla bilo kakva sumnja da nekog politički podržava.

Otprilike dva sata pošto govor bude održan, poslanici se ponovo okupljaju u Donjem domu kako bi počeli debatu o njegovom sadržaju.

Na kraju debate, koja inače traje pet dana, sledi glasanje.

Obično se smatra simboličnim jer je izuzetno retko da vlada izgubi.


Pored zakona o zločinima:

  • Očekuje se da će se u govoru naći i nacrt zakona o promeni sistema zakupa, jer nekim vlasnicima nekretnina stižu veliki računi za održavanje i pravne takse
  • Biće iznet i predlog zakona koji dozvoljava da se dozvole za projekte nafte i gasa u Severnom moru dodeljuju godišnje
  • Govor će verovatno predložiti i zakone za primenu politike koje je vlada već objavila, poput plana za podizanje starosne granice za kupovinu cigareta u Engleskoj i uspostavljanje regulatora za fudbal

Uoči govora, vlada je potvrdila da će biti objavljena tri zakona o zločinima za Englesku i Vels - Predloga zakona o kazni, Zakon o krivičnom pravosuđu i Zakon o žrtvama i zatvorenicima.

Predlog zakona o kazni bi implementirao ranija obećanja ministara da će oni koji su osuđeni za ubistva sa seksualnim ili sadističkim elementima dobiti najtežu kaznu u engleskom krivičnom pravu (The Whole Life Order), što znači da prestupnik nema izgleda za oslobađanje, osim ako ne postoje izuzetni razlozi saosećanja za njegovo prevremeno puštanje na slobodu.

Prema podacima Ministarstva pravde, u Britaniji trenutno 67 ljudi izdržava doživotnu kaznu zatvora.

Zakon o krivičnom pravosuđu bi uveo strožije kazne za one koji ubiju bivšeg emotivnog partnera.

Iz vlade kažu da bi nacrt zakona takođe „jasno stavio do znanja da se razumna sila može koristiti da bi se kriminalci pojavili na optuženičkoj klupi".

Prestupnici koji i dalje to budu odbijali, dobili bi još dve godine zatvora.

Ministri su najavili planove za ovaj zakon ranije ove godine, posle raznih značajnijih slučajeva koji su se pojvili u javnosti kada su prestupnici odbijali da se pojave na izricanju presude.

Metropolitan Police

Neki advokati odbrane postavljaju pitanje da li će biti lako sprovesti ovaj zakon u praksi.

Sudije već imaju ovlašćenje da nalože okrivljenom da mora da se pojavi na sudu, a odbijanje ovog naloga može dovesti do krivičnog gonjenja po Zakonu o nepoštovanju suda.

Međutim, veruje se da je postojao samo jedan primer da se to dogodilo u poslednjoj deceniji.

Novi zakon bi precizirao da će policiji biti dozvoljeno da koriste razumnu silu da primoraju optuženog da se pojavi na izricanju kazne.

Zakon o krivičnom pravosuđu takođe će dati policiji ovlašćenje da uđe u zgradu bez naloga ako ima razuman dokaz da se ukradeni predmet nalazi unutra - na primer ako ukradeni mobilni telefon pokazuje na kojoj se lokaciji nalazi.

Očekuje se da će kraljev govor izazvati prve velike demonstracije Republike, grupe za borbu protiv monarhije, otkako je jedan broj njenih članova uhapšen na dan krunisanja u maju.

Njima je rečeno da neće biti dalje procesuirani.


Pogledajte video: Trombonista se onesvestio tokom probe za proslavu rođendana kralja Čarlsa


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: