Srbija: Presude `Valjevskoj grupi` u 14. godini suđenja koje su obilježile brojne bizarnosti

U jednom od najdužih sudskih postupaka, koji je počeo aprila 2010. godine, glavni pretres je odlagan skoro 100 puta, a dešavale su se i krajnje neobične situacije, poput mokrenja u sudnici i samopovređivanja okrivljenih za govornicom

5909 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Blizu 14 godina od početka suđenja devetočlanoj takozvanoj `Valjevskoj grupi`, koje su obeležile brojne bizarnosti, Viši sud u Beogradu izrekao je prvostepene presude.

Prvooptuženi Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora za teško ubistvo i iznudu, a istu kaznu dobio je i Zoran Jeličić.

U jednom od najdužih sudskih postupaka, koji je počeo aprila 2010. godine, glavni pretres je odlagan skoro 100 puta, a dešavale su se i krajnje neobične situacije, poput mokrenja u sudnici i samopovređivanja okrivljenih za govornicom.

Postupak toliko trajao „zbog ponašanja odbrane" koja je onemogućavala rad suda, rekla je predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić je tokom obrazlaganja presude.

„Zloupotrebe su bile brojne, branioci i okrivljeni su otkazivali punomoćje braniocima, onda bi novi tražili vreme da se upoznaju sa predmetom, odlazili su na neobično duge odmore", rekla je sudija.

Ročišta su mnogo puta odlagana, jer je prisustvo odbrane obavezno u ovim predmetima, a promenjeno je „30-40 branilaca", dodala je sudija.

U ovom postupku su pored Lazarevića i Jeličića, osuđeni i Milan Milijanović na 15, Nebojša Goloskoković 7,5 godina, Aleksandar Pavlović i Mirko Lazarević na pet godina, Dejan Velimirović i Marko Miličković na 4,5 godine, dok je jedini oslobođen Aleksandar Bošković.

Nikola Jovanović, Jeličićev advokat, najavljuje žalbu na presudu, za koju kaže da je „pogrešna i činjenično i pravno".

Mokrenje u sudnici

Optuženi Zoran Jeličić je u februaru 2020. u zgradi Višeg suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu izvršio malu nuždu tokom trajanja suđenja.

Najpre mu je sudija dozvolila da ode u toalet, gde se zadržao neuobičajeno dugo.

Kada je kasnije ponovo zatražio da napusti suđenje, sudija mu nije dozvolila i on je skinuo donji veš i mokrio u boksu za okrivljene.

BBC

Pokušaj samoubistva

Jeličiću to nije bio jedini ispad.

On je u novembru 2019. tokom suđenja, posekao sebi vrat i ruku delićem skalpela, navodeći da želi da se ubije.

„Zato što štitite Nebojšu Joksovića (svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića) i što ne dozvoljavate da se njegovo ime spomene u sudnici, hoću da se ubijem", rekao je Jeličić pred sudskim većem, prenosi Politika.

Jeličić je u više navrata tvrdio da je Joksović kriv za ubistvo koje se njemu stavlja na teret, a Jeličić ima status svedoka saradnika na suđenju protiv pljevaljskog biznismena Darka Šarića.

Šariću se već godinama u odvojenim postupcima sudi za trgovinu drogom, pranje novca i vođenje kriminalne grupe.

Samoubistvo vešanjem u Centralnom zatvoru je pokušao da izvrši i prvooptuženi Milan Lazarević u maju ove godine, kako je njegov advokat objasnio, „zbog nepravde".

Branilac Nikola Jovanović je podsetio tada i da je Lazarević štrajkovao glađu, nezadovoljan sudskim postupkom protiv njega.

Bežali okrivljeni

Od hapšenja 2009, Lazarević je sedam i po godina proveo u pritvoru, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Međutim, u pritvoru se ponovo našao prošle godine, kada je 5. oktobra u pauzi suđenja otišao iz takozvanog Specijalnog suda.

Uhapšen je u okolini Uba, u akciji Bezbednosno informativne agencije i policije.

Godinu i po dana je pravosudnim organima izmicao i Zoran Jeličić, pošto je sebi skinuo uređaj za elektronski nadzor - nanogvicu.

Pisma predsednici sudskog veća

Postupak koji traje skoro deceniju i po, obeležila su i Jeličićeva pisma predsednici sudskog veća.

On je sudiji Svetlani Aleksić pisao „da neće žaliti da pogine, samo da sudiji dođe glave", kao i da zna kakvo donje rublje nosi.

Poštom se obraćao i „Politici", prenosi ovaj list.

Ovaj „skandal majstor", kako su tabloidi nazvali Jeličića, kažnjen je pred Apelacionim sudom i zbog toga što je jurio i ošamario advokata po službenoj dužnosti, jer nije želeo da ga on zastupa.

Odugovlačenje postupka

Tokom ovog maratonskog postupka, do novembra 2019. godine, zakazan je 241 glavni pretres, a održan 151, saopštio je tada Viši sud u Beogradu.

Razni su bili razlozi za odlaganje čak 93 ročišta, zbog nedolazaka branioca, štrajka advokata, otkazivanja punomoćja koje optuženi daju braniocima, ali i zbog nedolazaka optuženih, kao i opravdane sprečenosti suda.

Mnogo puta - čak 29 pretresa je odloženo usled podnetih zahteva za izuzeće o kojima su odlučivale različite pravosudne instance.

U „retkim prilikama" kad su branioci bili tu podneli su 400 zahteva za izuzeće, rekla je sudija Svetlana Aleksić.

Traženo je da se izuzmu sva tri dosadašnja predsednika sudskog veća, ali i čitavo sudsko veće, predsednik suda, zamenik predsednika suda, zamenik tužioca za organizovani kriminal, tužilac za organizovani kriminal i Republički javni tužilac.

Da bi se sprečilo odugovlačenje postupka, sudije su u više navrata novčano kaznile optužene i njihove branioce upravo zbog toga.

BBC

Kako je došlo do ubistva?

Na teret im se stavljao niz krivičnih dela - zločinačko udruživanje, iznude, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ali su za organizovanje kriminalne grupe oslobođeni.

Uhapšeni su posle ubistva biznismena Željka Đedovića (30), koji je likvidiran u centru Valjeva u noći između 3. i 4. aprila 2009. godine.

Za ubistvo boksera Željka Đedovića je direktno okrivljen Zoran Jeličić, koga je u kolima čekao Đedović. Kako je navedeno u presudi, saučesnik u ubistvu im je bio Milan Milijanović, u to vreme pripadnik beogradske policije.

Milijanović je pozajmio službenu uniformu, opasač i značku koju je Jeličić koristio prilikom likvidacije.

Lazarević i Đedović su imali višegodišnji sukob, obrazloženo je, te je ubistvo izvršeno „na podmukao način" i iz osvete.

Naime, malo pre ubistva, Đedović je izašao iz zatvora, gde je bio zbog podstrekavanja na ubistvo Laze Bombaša.

Više puta osuđivani Milan Lazarević je nadimak Laza Bombaš verovatno stekao tokom devedesetih kada je bacio bombu prilikom obračuna sa crnogorskim klanom u Valjevu, a zatim i u Pionirskom parku u Beogradu, kada je povređen jedan policajac, pisalo je Vreme.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: