Rijedak primjer plavog dijamanta prodat za više od 37 miliona eura

To je „najveći, besprijekorno očuvani, luksuzni, plavi dragi kamen" koji se ikada pojavio na aukciji, kažu iz aukcijske kuće koja je organizovala prodaju

1451 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrlo redak plavi dijamant prodat je za više od 40 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristi u švajcarskoj Ženevi, prenele su novinske agencije.

Ovaj Plavi kraljevski dijamant od 17,61 karata u obliku je kruške i nalazi se na prstenu, a dostigao je cenu od 43,8 miliona dolara.

To je „najveći, besprekorno očuvani, luksuzni, plavi dragi kamen" koji se ikada pojavio na aukciji, kažu iz aukcijske kuće koja je organizovala prodaju.

Plavi kraljevski dijamant je prvi put prodat na jednoj aukciji, a ovaj primerak bio je deo privatne kolekcije pola veka.

„Ovaj dijamant je među najređim koji su dosad otkriveni", navode organizatori aukcije u saopštenju.

Dodaju i da su se u aukcijskoj istoriji dugoj 250 godina prethodno pojavila samo tri dragocena i očuvana plava dijamanta sa više od 10 karata, a to se desilo 2010, 2014. i 2016.

Plavi Openhajmer, koji ima 14,62 karata, prodat je za više od 57 miliona dolara 2016. godine, kažu iz aukcijske kuće Kristi.

„Izuzetno smo zadovoljni", rekao je posle prodaje u utorak Maks Foset, šef te kuće u Ženevi, za agenciju Frans pres (AFP).

Dodao je da je to „najskuplji komad nakita prodat 2023. godine" na bilo kojoj aukciji u svetu.

Ista kuća je u ponedeljak za pet miliona dolara prodala sat kompanije Roleks koji je nosio američki glumac Marlon Brando u filmu Apokalipsa, izvestili su mediji.

Iz aukcijske kuće navode da je na poleđini sata ugravirano „M. Brando".

Oni takođe organizuju onlajn prodaju biserne ogrlice koju je nosila Odri Hepbern u poslednjoj sceni filma Praznik u Rimu.

Aukcija je počela 3. novembra i završava se 16. novembra.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: