„Panika i svađa“ - šta se dešava oko vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnjeg

Na društvenim mrežama je nastala panika i „zrada" kako se u ukrajinskom političkom slengu naziva političko izdajstvo ili neuspjeh

9201 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ranije ovakav incident ne bismo ni nazvali skandalom, a sada je zatresao čitav politički život Ukrajine.

Poslanik ukrajinske skupštine Vladimir Arijev napisao je na Fejsbuku da je, prema njegovim saznanjima, ministar odbrane Rustem Umerov podneo predlog za smenjivanje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjog.

Na društvenim mrežama je nastala panika i „zrada" kako se u ukrajinskom političkom slengu naziva političko izdajstvo ili neuspeh.

General Zalužnji je superpopularni heroj ukrajinskog vojnog epa, koji se upravo piše.

Njegovo eventualno smenjivanje ili ostavka definitivno nije potez koji bi bio prihvaćen u većem delu ukrajinskog naroda.

Nije prošlo ni sat vremena, a Arijev je obrisao objavu, uz komentar: „Kažu da informacija o smenjivanju Zalužnjog nije potvrđena".

Zrada otkazana? Ne.

Arijev, kao bivši novinar, trebalo bi da bude pažljiviji oko citiranja izvora, ali je ponovo skrenuo pažnju na situaciju oko vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

Pritajena ljubomora

UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/EPA-EFE

Nazovimo stvari pravim imenom.

Predsednikovo okruženje, a možda i sam Vladimir Zelenski, uvek su osećali izvesnu dozu ljubomore prema Valeriju Zalužnjom.

On je jedini Ukrajinac koji može da se takmiči sa Zelenskim po nivou podrške u narodu i - što je verovatno najvažnije - u pogledu izbornih perspektiva.

Da, još nema planova za izbore u Ukrajini, ali će oni jednom biti organizovani.

Ali do sada je ova ljubomora bila prikrivena.

Nakon što je Zalužnji objavio tekst sa šokantno otrežnjujućim ocenama o tekućem ratu protiv Rusije, protiv njega se okrenuo hor telegramskih kanala koje kontroliše Kancelarija predsednika i političari iz predsedničke grupe.

Zalužnji je optužen za defetizam, za nespremnost da se bori do pobede, odnosno sve dok Oružane snage Ukrajine ne povrate teritorije i granice iz 1991. godine posle raspada Sovjetskog Saveza.

Zalužnji se okreće protiv njegove namere da odbrani doktorat. teze pa čak i tragične smrti jednog od njegovih najbližih saradnika.

Sve izgleda kao da se društvo priprema da jedan od miljenika naroda, „simbol herojskog otpora Oružanih snaga Ukrajine ruskoj vojsci", „ataman Zalužnji" bude smenjen.

Ako posmatramo situaciju u širem kontekstu, smena Zalužnjog trenutno ne izgleda kao najbolja odluka za Vladimira Zelenskog.

Posle objavljivanja senzacionalnog članka u američkom Tajmsu, u kojem se navodi se ni najbliži saradnici ne usuđuju da predsedniku kažu gorku istinu o stanju na frontu, u pozadini poziva zapadnih partnera za intenziviranje borbe protiv korupcije, u svetlu verovatnih poteškoća u dobijanju zapadne pomoći u bliskoj budućnosti, rejting Zelenskog u zemlji i inostranstvu je, najblaže rečeno, potonuo.

U takvoj situaciji smenjivanje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine izgleda jednostavno kao ilustracija ukrajinske poslovice „Ako štala izgori, izgoreće i koliba".

Političar i vojnik

Reuters

Hajde da, ipak, realno sagledamo stvari.

Zelenski insistira da potencijal ukrajinske ofanzive još nije iscrpljen i da ukrajinska vojska mora da se bori dok ne povrati granice zemlje iz 1991. godine.

Valerij Zalužnji kaže da je rat ušao u pozicionu fazu i da Ukrajinci treba da razmišljaju o strateškoj odbrani.

Očigledno je da politički i vojni lideri zemlje imaju različite vizije o trenutnoj situaciji na ratištu i o tome kako će se ona razvijati u bliskoj budućnosti.

A ako neko od njih mora da napusti brod, onda, prema zakonu, Zelenski ima pravo da otpusti Zalužnjog, a ne obrnuto, sviđalo se to nekome ili ne.

Formalno je tako.

Ali tokom godinu i po dana velikog rata u Ukrajini formiran je jedinstven model, u kojem jedna superpopularna ličnost - predsednik Vladimir Zelenski - promoviše interese sopstvene države na raznim međunarodnim događajima, pod uslovom da uz podršku sveta i pregovaračku pomoć stranih partnera, a druga superpopularna ličnost - Valerij Zalužnji - bori se protiv neprijatelja i oslobađa ukrajinske teritorije.

I nisu se mešali jedan drugom u posao: Zalužnji se nije bavio politikom, Zelenski nije govorio vojsci kako treba da se bori.

Hipotetička odluka Zelenskog da smeni komandanta ukrajinske vojske, posebno u situaciji u kojoj se čini da je rešenost Zapada da podrži Ukrajinu donekle poljuljana, izgleda kao očigledno narušavanje ove ravnoteže.

Da, takva odluka bi bila u skladu sa zakonom, ali očigledno neće ispuniti očekivanja javnosti od vlasti.

I uopšte nije sigurno da bi društvo, a posebno onaj njegov deo koji s oružjem u ruci brani Ukrajinu, mirno gledati na taj potez.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: