Uspjela prva transplantacija oka, vid nije vraćen, ali je napravljen "korak naprijed"

Eron Džejms, bivši američki vojnik koji je preživio snažni strujni udar, podvrgnut je 21-časovnoj operaciji tokom koje mu je pola lica zamijenjeno

10918 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hirurzi iz Njujorka saopštili su da su prvi u svetu uspešno izvršili transplantaciju celog oka na čoveku, iako nije izvesno da će ona pomoći pacijentu da povrati vid.

Eron Džejms, bivši američki vojnik koji je preživeo snažni strujni udar, podvrgnut je 21-časovnoj operaciji tokom koje mu je pola lica zamenjeno.

Lekari već godinama uspešno sprovode transplantacije rožnjače, jednog dela oka.

Ali, stručnjaci smatraju da je operacija celog oka iskorak i prekretnica koja bi mogla da dovede do toga da se u budućnosti milionima ljudi povrati vid.

Džejms, koji radi na održavanju postrojenja pod visokim naponom u Arkanzasu, izgubio je veći deo lica kada je 2021. godine slučajno dodirnuo nezaštićenu žicu sa 7.200 volti struje.

On je 27. maja ove godine podvrgnut retkoj transplantaciji dela lica, uz koju je urađena i transplantacija levog oka, a na zahvatu je radilo 140 zdravstvenih radnika.

Hirurzi iz klinike Lengon Univerziteta u Njujorku, koji su izveli komplikovanu operaciju, saopštili su da se 46-godišnji Džejms dobro oporavlja i da transplantirano oko izgleda izuzetno zdravo.

Njegovo desno oko je zdravo.

„Činjenica da smo uspešno izvršili prvu potpunu transplantaciju oka je izuzetno dostignuće za koje su mnogi dugo mislili da nije moguće", kaže Eduardo Rodrigez, jedan od hirurga koji su predvodili stručni tim.

„Napravili smo veliki korak napred i utrli put za naredne korake u vraćanju vida pacijentima", dodaje.

Lekari smatraju da ova operacija naučnicima pruža uvid u to kako se ljudsko oko leči, o čemu se do sada nije mnogo znalo.

„Ne tvrdimo da ćemo na ovaj način povratiti vid, ali nemam dilemu da smo sada jedan korak bliže", ističe Rodrigez za televiziju ABC Njuz.

Operacijom je omogućen direktan dotok krvi u mrežnjaču, deo oka koji šalje signale mozgu, kažu lekari.

Iako nije izvesno da će Eron Džejms ponovo moći da vidi na oko koje mu je transplantirano, stručnjaci tu mogućnost trenutno ne odbacuju.

„Ako budem mogao da vidim na to oko, biće sjajno. Ali ako ovo otvori nova vrata na polju medicine, ja to potpuno podržavam", rekao je Džejms.


Pogledajte video: Povređena ruka sačuvana prišivanjem za stomak


Lekari će nastaviti da prate stanje ovog bivšeg američkog vojnika, a dosadašnji napredak je „izuzetan", kaže Brus Gelb, specijalista za transplantacije Njujorškog univerziteta.

Delove lica i oko, koje su mu transplantirani, donirao je muškarac u tridesetim godinama.

Tokom operacije, lekari su ubrizgali matične ćelije iz koštane srži davaoca organa u očni nerv pacijenta kako bi pospešili oporavak oka.

Džejms je tek 19. pacijent u Americi koji je podvrgnut transplantaciji lica.

Megan, njegova supruga sa kojom je u braku 20 godina, rekla je televiziji CNN da se posle operacije „osećala ludo, sjajno, čudno, uvrnuto, ushićeno i srećno".

„Bila sam jednostavno srećna što je izdržao i trenutno je sve dobro", opisala je.

Posle nesreće koju je doživeo, lekari su morali da uklone oko Džejmsu zbog bolova i prošao je brojne operacije, među kojima je bila i ugradnja protetičke ruke.

Transplantacija oka mu „menja život" i „ne može da opiše koliko je zahvalan" davaocu organa i njegovoj porodici zbog toga što su mu je omogućili, ističe Džejms.

„Sada izgledam kao normalan čovek dok hodam ulicom", zaključuje on u razgovoru za NBC Njuz.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: