Kako uništiti dvije tone zaplijenjene droge

U septembru, jedna banda je osujećena kada su organi za sprovođenje zakona u Republici Irskoj izvršili najveću zapljenu droge u istoriji države

7553 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kokain, metamfetamin, kanabis i heroin su među drogama koje šverceri pokušavaju da unesu u Irsku.

U septembru, jedna banda je osujećena kada su organi za sprovođenje zakona u Republici Irskoj izvršili najveću zaplenu droge u istoriji države.

Više od dve tone kokaina pronađeno je pošto su policajci upali na teretni brod kod obale okruga Kork.

Irski poreski zvaničnici izvršili su 7.407 zaplena droga do kraja tog meseca ove godine.

Ukupna procenjena vrednost zaplenjene droge iznosila je 237 miliona evra, a uništeno je 47 miliona evra vrednosti.

Većina tih zaplena odnosila se na kokain - moćnog stimulansa koji izaziva zavisnost i koji se proizvodi od lišća južnoameričke biljke koke.

Ali kako se droge uništavaju?

Za mnoge zemlje članice EU primenjuje se opšta procedura, kaže Tim Samont, naučni analitičar u Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA).

On je rekao da proces obično sledi ovaj obrazac:

  • evidentira se zaplena droge;
  • uzimaju se uzorci za forenzičku analizu;
  • u principu, nakon toga, zaplena se može uništiti.
Getty Images

„Uopšteno govoreći, ovo se rešava preko spalionica jer one mogu da prerade veće količine", rekao je Samont.

To je metoda koju koristi policijska služba Severne Irske, koja je rekla da spaljuje kontrolisane droge na bezbednoj lokaciji poštujući sve ekološke zahteve.

Međutim, Samont je objasnio da može biti problema sa upotrebom spalionica za uništavanje zaplene.

Vlasti često čekaju dok ne dobiju dovoljnu količinu droge za spaljivanje, pošto cena postupka obično ne zavisi od težine koju treba uništiti, već od same procedure.

Kokain slabo gori, a većina spalionica može da preradi samo tonu ili dve svakog dana.

Getty Images

To znači da je za drogu potrebno specijalizovano skladištenje u sigurnoj kući - sa svim povezanim bezbednosnim rizicima i radnom snagom koja se podrazumeva - dok se veća količina ne uništi odjednom.

Ni veći tereti nisu nužno idealna situacija, kao što je slučaj u luci Antverpen u Belgiji, gde velika količina zaplenjene droge znači da vlasti ne mogu da je unište dovoljno brzo, što dovodi do ozbiljnih posledica.

Carinici u luci zaplenili su oko 110 tona kokaina 2022. godine, što je rekordna količina.

Sa vestima o skladištima koja su prepuna kokaina, belgijska vlada je morala značajno da poveća kapacitete za spaljivanje droge, kao i da investira u dodatna bezbedna skladišta.

Ali to nije odvratilo neke oportuniste.

Ovog meseca belgijska policija presrela je bandu naoružanih ljudi u blizini luke.

Veruje se da su možda pokušavali da povrate pošiljku zaplenjene droge, javili su lokalni mediji.

Koja je alternativa spaljivanju kokaina?

Više od 200 tona kokaina zaplenjeno je u Ekvadoru 2021. godine, što je daleko premašilo kapacitet zemlje za spaljivanje i navelo je vladu da zatraži pomoć od Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Da bi se suočio sa ovim izazovom, UNODC - koji razvija smernice za odlaganje za mnoge zemlje - savetovao je brzu, ekološki prihvatljivu metodu koja se zove inkapsulacija.

„Kokain, cement, pesak i voda se mešaju u posebnom odnosu i koriste se, na primer, za izgradnju betonskih platformi za skladišta u postrojenju za odlaganje otpada", saopštio je UNODC.

„Tokom vezivanja, cement reaguje hemijski sa drugim prisutnim materijalom i formira stabilnu, tvrdu i neprobojnu matricu."

Taj metod sprečava da kokain prodre u zemlju, zagađujući životnu sredinu, što predstavlja zabrinutost kada se droga zakopava ili spaljuje na nižim temperaturama.

„Dok uništavanje 10 tona kokaina može da potraje i do dve nedelje, ista količina se može bezbedno inkapsulirati u roku od jednog dana", dodaje UNODC.

Getty Images

Irski zvaničnici su 2022. godine zaplenili više od 10.000 droga.

Zaplenu MV Metjua (broda panamske registracije) izvršila je „ubilačka" grupa južnoameričkih kartela, prema rečima pomoćnika komesara Garde (irske policije) Džastina Kelija.

Veruje se da droga ide za Irsku i druge delove Evrope, što ukazuje na stratešku ulogu ostrva u globalnoj trgovini drogom.

Garda Šohana (irska policija) saopštila je da se droga koju zapleni uništava na „siguran i bezbedan način" kad god „više nije potrebna u dokazne svrhe".

Ali sa statistikama irskih prihoda koji naglašavaju količinu droge koja je ostala u skladištima širom zemlje, zvaničnici bi se uskoro mogli suočiti sa istim problemima kao i njihovi evropski partneri.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: