Italija: Vlada zabranila meso iz laboratorija, poručuje: Štitimo domaće

Glasanje u parlamentu pratili su skupovi podrške i protivljenja, a bilo je i fizičkih sukoba pojedinih poljoprivrednika i opozicionih političara koji su se protivili zabrani mesa iz laboratorija

5395 pregleda 2 komentar(a)
Podrška zabrani laboratorijskog mesa, Foto: Getty Images
Podrška zabrani laboratorijskog mesa, Foto: Getty Images

Italijanska skupština usvojila je zakon kojim se zabranjuje prodaja, uvoz i laboratorijska proizvodnja, mesa i druge sintetičke hrane, za koji desničarska vlada tvrdi da je zaštita nasleđa i zdravlja.

„Italija je lider po kvalitetu i bezbednosti hrane,", izjavio je Frančesko Lolobriđida, italijanski ministar poljoprivrede.

Glasanje u parlamentu pratili su skupovi podrške i protivljenja, a bilo je i fizičkih sukoba pojedinih poljoprivrednika i opozicionih političara koji su se protivili zabrani mesa iz laboratorija.

Farmeri i pojedini poslanici su se u jednom trenutku potukli.

Etore Prandini, šef velike organizacije poljoprivrednika, sukobio se sa dvojicom poslanika iz redova opozicione liberalne stranke Više Evrope, nazvavši ih „kriminalcima", noseći plakate sa porukama „antinaučno" i antiitalijanski".

Benedeto dela Vedova, jedan od poslanika, nazvao je Prandina huliganom.

Poslanici stranke centra pozvali su lobi poljoprivrednika da se izvini, a Lorenco Fontana, predsednik Donjeg doma parlamenta poručio je da „razlike u mišljenjima nikada ne bi trebalo da pređu u oblike nasilja".

Uprkos napestostima u skupštinskoj sali, zakon je usvojen, a za njegovo kršenje predviđena je novčana kazna od 60.000 evra.

Propisi neće imati mnogo efekta, jer je sintetičko mesto za ljudsku ishranu odobreno samo u Sjedinjenim Američkim Državama i u Singapuru.

Do sada nije bilo odobrenja u Evropskoj uniji, a ukoliko da zeleno svetlo, Evropska komisija bi mogla da ospori novi zakon Italije.

Volfgang Gelbman iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) izjavio je u septembru da toj organizaciji nijedan predlog nije poslat na odobrenje.

„Takve proizvode na evropskom tržištu još nemamo, jer ih regulatori - Evropska komisija i države članice - smatraju novom hranom, a da bi se našli u prodaji, moraju da prođu bezbednosnu procenu EFSA-e, država članica i Evropske komisije", objasnio je.

Usvajanje novog zakona pobeda je italijanskog ministra poljoprivrede koji je pre godinu dana obećao da će sprečiti da „sintetička hrana" stigne do trpeza u Italiji.

Pohvalio je poslanike što su podržali novi zakon.

„Mi čuvamo našu hranu, sistem ishrane, održavajući povezanost hrane, zemlje i ljudskog rada u kojem smo milenijumima uživali", izjavio je ministar Lolobriđida za italijansku televiziju.

„Moramo da zaštitimo naše radnike, poljoprivrednike i sve stanovnike koji imaju pravo da se dobro hrane", dodao je.

Lolobriđida, iz desničarske partije Braća Italije, koju predvodi premijerka Đorđa Meloni, i ranije je ponosno isticao italijansku tradiciju vina i hrane.

Prethodno je lobistička grupa poljoprivrednika i uzgajivača Koldireti pokrenula peticiju za zabranu laboratorijskog mesa.

Peticiju je osudila profesorka Elena Kataneo, doživotna senatorka i vodeća stručnjakinja za bionauku, izjavivši da je reč o letku u stilu crtanog filma u kojem se prirodna hrana predstavlja kao dobra, a kultivisana kao loša, napravljena od „ludih ćelija u bioreaktorima".

Zakonom se zabranjuje proizvodnja sintetičke hrane iz životinjskih ćelija bez njihovog ubistva, a proizvođači ne smeju da na etiketama za opis biljnih proteina upotrebljavaju izraze koji se odnose na meso.

Kritičari ukazuju da ništa nije sintetičko u mesu proizvedenom u laboratoriji, zato što je pravljeno uzgojem prirodnih ćelija bez genetske modifikacije.

Propis je udarac i za grupe za zaštitu životinja, koje smatraju da je sintetičko meso rešenje za zaštitu životne sredine od emisije ugljenika.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: