Serija Kruna: Kako su glumci "preslikali" Čarlsa i Dajanu i ko im je u tome pomogao

„Kako sam mogao da preuzmem fizički izgled ovog čoveka znajući da jedini put kada zaista izgledam kao Čarls je gledajući otpozadi, jer je nam je kosa prosto identična?"

6824 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Netfliks
Foto: Netfliks

Kada je Dominik Vest prvi put dobio ulogu u „Kruni" kao tadašnji princ Čarls, a sada kralj Čarls Treći, bio je jako nervozan, jer je znao da kostim i šminka ne mogu da učine mnogo.

„Bio sam pomalo očajan", rekao je za Still Watching Netflix (I dalje gledam Netfliks) u novembru 2022.

„Kako sam mogao da preuzmem fizički izgled ovog čoveka znajući da jedini put kada zaista izgledam kao Čarls je gledajući otpozadi, jer je nam je kosa prosto identična?", zapitao se

Njegov očaj je bio neosnovan: u prošlogodišnjoj petoj sezoni, preuzimajući ulogu od mlađe verzije Čarlsa, Džoša O'Konora, uspeo je da savršeno preslika manire, držanje, govor, ritam i opšti duh ovog člana kraljevske porodice.

Iako velika zasluga za transformaciju pripada samom glumcu, treba pohvaliti i posebnog člana ekipe: koreografkinju Poli Benet.

Treneri pokreta su sve više ključni element svakog biografskog filma ili dramatizacije stvarnog života.

Benet ne samo da je pomogla da se svi glavni glumci „Krune" transformišu u članove kraljevske porodice od treće sezone pa nadalje, već je uz njenu pomoć Rami Malik dobio Oskara za ulogu Fredija Merkjurija u „Boemskoj rapsodiji".

Savetovala je i Ostina Batlera za rad na filmu „Elvis" u režiji Baza Lurmana, kao i Naomi Eki za ulogu u filmu o pevačici Vitni Hjuston.

Što se tiče predstojećih projekata, Kingsli Ben-Adir i Timoti Šalame su od nje dobili uputstva kako da igraju Boba Marlija, odnosno Boba Dilana, u velikim novim holivudskim biografskim filmovima.

Da bi počela metamorfozu bilo kog glumca, Benet započinje mukotrpno istraživanje koje traje satima.

„Kada radim na transformaciji ljudi u ljude koji već postoje, to je neka vrsta disertacije, iscrpne analize ili posla privatnog istražitelja koji pokušava da shvati kako se ponašaju i šta to otkriva njihova psihologija", kaže ona za BBC.

„Pokušavam da preuzmem nešto što vidim i pretvorim to u nešto praktično za glumca, izbegavajući utiske, pokušavam da otkrijem zašto je telo lika takvo kakvo jeste", dodaje ona.

„Teška je glava"

Fiziologija kralja Čarlsa je ono od čega je krenula sa Vestom, napravivši posebnu vežbu za njega.

To mu je pomoglo da savlada monarhov jedinstveni položaj glave, kao i njegov sporiji tempo govora.

U čemu je bio trik?

Zamolila je Vesta da zamisli da nosi veoma tešku krunu, otelotvorujući frazu „teška je glava koja nosi krunu".

„Ova kruna lebdi nad njegovom glavom kao Šekspirov amblem, a zatim stavlja težinu na njega", kaže ona.

Drugi zadaci koje je Benet postavila Vestu bili su još neobičniji.

Da bi mu pomogla da nauči Čarlsove kretnje, kao i određene pokrete glave, ona opisuje vežbu koju su radili na probama.

„Zamislite da vam olovka izlazi iz čela i morate da nacrtate tužno lice dok govorite. To stvara sliku kojom glumac radi", dodaje ona.

Primetili su i da Čarls ima istu rutinu svaki put kada izađe iz automobila.

Proverava prednji džep, bočni džep i manžetne.

„On je neko ko je pronašao mehanizam za snalaženje u toj javnoj areni u kojoj vas neko konstantno gleda", objašnjava ona.

Koliko to što ona radi sa pokretom pomaže glumcima da proniknu u psihologiju osobe?

Mnogo, objašnjava Benet, dodajući da, iako nikada nije školovana za psihološkinju, „što više radim ovaj posao, sve više razumem da smo mi samo životinje".

„Sam način na koji sada sedite opterećen je svime što je bilo pre toga", nastavlja ona, „gde sedite u kući, kako se danas osećate, šta ste jeli".

„Sve je to psihološko i mi smo tela koja otkrivaju priče. Kao što često uhvatim sebe da govorim glumcima Krune: 'Telo ne laže'."

Nefliks

Deo njenog rada bio je i da osigura koherentnost između različitih generacija glumaca koji igraju iste uloge.

Jedan od kvaliteta Čarlsovog života na koji se Benet koncentrisala kada je u pitanju podučavanje O'Konora i Vesta bilo je obilje vremena koje je imao dok he čeka da konačno preuzme sudbinu kralja, i iscrpljujući efekat koji je to ostavilo na njega.

„Čarls bukvalno sve vreme čeka.

Kada ga gledate kako hoda, on se kreće drugačijom brzinom od drugih članova kraljevske porodice - primetićete da njegovo mesto u svetu nije živahno ni brzo, već je prigušeno.

„Korisno je imati mantru... ti si u limbu, a moj posao je da pitam, 'kakav je osećaj u limbu?' To je bilo zaista sjajno otkriće."

Otelotvorenje tuge

Poslednja sezona „Krune" podeljena je na dva dela i akcenat je na smrti princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Iako serija neće eksplicitno prikazati nesreću, ona će se baviti posledicama, javnim izlivima tuge i reakcijama članova kraljevske porodice na njenu smrt.

„Bilo je nekih zaista teških scena ove sezone i mnogo suza za Čarlsa.

„Ima mnogo scena u kojima Čarls pokušava da se pomiri sa Dajaninom smrću i dok saopštava vesti sinovima, pokušavao je da im pomogne tokom procesa tugovanja i donkle je u tome uspeo", rekao je Vest u ranijem intervjuu ove godine.

Navodno postoji i scena u kojoj će se pojaviti „duh" Dajane, iako je sam autor serije Piter Morgan to osporio rekavši da je njeno posthumno pojavljivanje „više pokazatelj da, kada neko umre, još je živ u mislima svih onih koji su mu bliski i vole ga".

Iako je već bilo kontroverzi oko upotrebe ove zamisli u seriji, Benet objašnjava da je to dodalo dalju emocionalnu dubinu za likove, posebno za Vesta kao Čarlsa.

„Kada nas obuzme tuga, kada nas pogodi trauma, naše telo se menja. Tako da bih rekla da postoji promena u našem Čarlsu kada se to desilo.

„Onda, kada posmatrate svoju decu koja izgledaju kao da je vaš partner polovina njih, to menja način na koji ih gledate, kao da maltene vidite duha", dodaje.

U trejleru koji promoviše prvu polovinu šeste sezone vidimo glumicu Elizabet Debicki u oživljavanju kultnog kadra princeze od Velsa, samo nekoliko nedelja pre šokantne smrti, kako sedi zamišljeno na skakaonici jahte, obučena u tirkizni kupaći kostim.

Da bi Debicki došla do ovog stanja i ukazala na Dajanin život u kome je bila frenetično „progonjena", Benet je sa njom uradila posao koji ju je podsetio na radionice sa prethodnom mlađom Dajanom, glumicom Emom Korin u trećoj i četvrtoj sezoni - zamolivši obe glumice da zamisle da su zidovi oko njih prekriveni kamerama.

„Kada sam prvi put počela da radim sa Elizabet, nije bilo reči o tome šta je Ema uradila, ali onda smo se vratili na sam početak.

„Mislim da postoji lepota u tom dijalogu između serije i između glumica koje nisu radile zajedno.

„Otkrila sam njihov obrazac sličnosti kada je reč o žrtvi, uticaju težine kamera, da ste viđeni, okruženi paparacima, kada pomislite na to da ste najfotografisanija žena na svetu... to je apsolutno užasno.

„Zamišljajući to, mora da se osećala posramljeno, iscrpljeno, istrošeno, toliko svesna sebe", kaže Benet.

Neftliks

„Zatim, snimak kupaćeg kostima koji je imao težinu svega toga i kako se materijalizovala iscrpljenost. Bilo je neverovatno u smislu prikazivanja Elizabetine igre žudnje za samoćom tog trenutka."

Mlađa generacija

Kao i rad sa Imeldom Stonton u poslednjoj ulozi Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Ovog puta pomogla je glumici da se usmeri na proces starenja, fizičku izdržljivost i percepciju kako se telo menja.

Benet je takođe bila ključni element za uvođenje glumaca koji će igrati mlađe članove kraljevske porodice: odraslog princa Vilijama (igraju ga dvojica glumaca, Rufus Kamp i Ed Mekvej), Harija (Flin Edvards, zatim Luter Ford) i Kejt Midlton (Meg Belami), Vilijamova buduća supruga.

Ono što je pogodilo Benet u radu na ovim likovima bila je priroda istorije koja se ponavlja - da bi Vilijam kao budući naslednik mogao imati iste brige i preokupacije kao i njegov otac, na primer, i kako bi onda to uticalo na njegovo telo i kako bi se nosio sa tim.

„Možda su na neki način isti", kaže Benet.

„Vilijam ulazi u isti psihološki prostor u kojem se Čarls nalazio, sve je to krug... Čarls se oženio Dajanom, koja je bila nepoznata. Vilijam se oženio Kejt, tada nepoznatom", kaže ona.

A Hari se oženio razvedenom glumicom iz Amerike, što je podsetilo na Edvarda Osmog.

„Prosto je neverovatno kako ponovo prolazimo kroz ono što se već desilo i koliko su te sličnosti lepe i zastrašujuće", dodaje.

U međuvremenu, stav Benetove o odnosu Dajane i njenih dečaka je da, bilo svesno ili podsvesno, način na koji je komunicirala sa njima govori o različitim pozicijama budućeg i „rezervnog" kralja, da upotrebim frazu koju je i sam Hari upotrebio kao titulu u autobiografiji.

Kada je radila za Elizabet i sinovima, Benet je shvatila da je Elizabet uvek dodirivala Harija.

To je zato što je bilo toliko mnogo fotografija Dajane kako stoji sa Harijem.

„Ona dozvoljava Vilijamu da hoda ispred nje, ali je uvek sa Harijem. I mislila sam da je to zaista korisna igra za glumce.

„Suptilno stavljamo ideju majčinske zaštite iznad one koja nema tu ulogu i podsvesno forsiramo ideju da će Vilijam biti ispred svoje majke", objašnjava Benet.

Budući da se trenerice pokreta kao što je Benet češće zapošljavaju u filmskoj industriji kako bi kreirale potpunije i kredibilnije predstave i produkcije, dokaz njenog rada se sagledava - i kroz brojna priznanja za glumce koji igraju te stvarne uloge.

Za Benet, Vestovo sve dublje uranjanje u ulogu Čarlsa bila je prava radost za posmatranje.

„Najdraži mi je trenutak kada glumac čuje šta kažete i to u njihovoj predstavi oslobodi nešto što ranije nisu otkrili.

„To znači da glumci ne samo da se prerušavaju, već da žive tu ulogu.

„Zbog toga mislim da je Dominik zaista ušao u ulogu princa Čarlsa u ovoj poslednjoj sezoni - kao i svi glavni glumci koji se vraćaju", kaže ona.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: