Posljednja želja žene koja je umrla od raka "obrisala" 16 miliona dolara tuđih medicinskih dugova

U objavi na društvenim mrežama, koju je suprug, prema dogovoru, objavio poslije njene smrti, 38-godišnja Kejsi je zamolila pratioce da uplate novčane priloge za njenu ideju

11389 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Instagram/ McIntyre family
Foto: Instagram/ McIntyre family

Njujorčanka Kejsi Mekintajer koja je umrla od raka jajnika prikupila je dovoljno novca da otplati milione dolara tuđih zdravstvenih dugova.

U objavi na društvenim mrežama, koju je suprug, prema dogovoru, objavio posle njene smrti, 38-godišnja Kejsi je zamolila pratioce da uplate novčane priloge za njenu ideju.

Napisala je da želi da otplati tuđe medicinske dugove kao način da proslavi svoj život.

„Ako ovo čitate, znači da sam umrla."

„Volela sam svakoga od vas celim srcem i znam sam koliko sam bila voljena. Želja mi je da proslavim moj život tako što će biti prikupljeno dovoljno novca da pokrijem tuđe bolničke dugove".

Dodala je da je imala sreće što je mogla da priušti visokokvalitetnu medicinsku negu dok je pokušavala da se izbori sa rakom jajnika u četvrtom stadijumu i da želi da i drugi imaju isto.

Od petka uveče, Mekintajer i njena porodica prikupili su više od 160.000 dolara za njenu kampanju sa neprofitnom grupom RIP Medical Debt (Počivajte u miru medicinski dugovi).

Organizacija otplaćuje dolar medicinskog duga za svaki donirani peni, što znači da je kampanja Kejsi Mekintajer pomogla da se pokrije 16 miliona dolara neplaćenih medicinskih računa.

Čak 100 miliona Amerikanaca muku muči sa medicinskim dugovima, prema procenama neprofitne organizacije za zdravstvena istraživanja KFF.

U objavi na društvenim mrežama u kojoj je objavljena njena smrt, porodica Kejsi Mekintajer je dodala napomenu da će u decembru biti održan pomen i „jubilej duga" u Prospekt parku u Njujorku, gde će proslaviti njen život brisanjem tuđih medicinskih dugova.

Mekintajer, izdavačica knjiga, započela je lečenje raka jajnika 2019. godine, ali je nedavno preminula.

Ona i njen muž imaju 18-mesečnu ćerku.

Prema njenoj objavi, poslednjih pet meseci života bila je u bolnici sa prijateljima i porodicom, a te trenutke je opisala kao magične.

„Kejsi. Volimo te, nedostaješ nam. Otišla si, ali si sa nama i bićeš uvek i svuda sa nama <3 (internet emodži za srce)", napisao je njen muž Endrju Gregori na društvenoj mreži Iks.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: