Kim Džong Un hvali 'svemirsku moć' zahvaljujući špijunskom satelitu

Sjevernokorejski premijer Kim Tok Hun kazao je da će ovaj satelit sjevernokorejskoj vojsci omogućiti da napadne cio svijet

6589 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severnokorejski lider Kim Džong Un čestitao je timu naučnika koji je lansirao špijunski sateleti, nazivajući ovaj poduhvat „novom erom moći u svemiru".

On je ovu misiju opisao kao „pre svega vežbu samoodbrane".

Severna Koreja ispalila je raketu za koju se veruje da sadrži špijunski satelit u četvrtak.

Ova država tvrdi da je lansiranje bilo uspešno, međutim Južna Koreja je navela da je suviše rano da se kaže da li satelit radi pošto su prethodna dva lansiranja propala.

Kim se pojavio na prijemu naučnika koji proučavaju svemir i tehničkog osoblja u četvrtak sa suprugom Ri Sol Ju i ćerkom Kim Ju Ae, prenela je državna agencija Korejske najvažnije vesti (KCNA).

On je naveo da je ovo lansiranje „poslalo zemlju u novi period moći u svemiru", prenela je KCNA.

Agencija je dodala da je Kim kazao da je „posedovanje izviđačkog satelita punopravno ostvarivanje prava na samoodbranu".

Severnokorejski peremijer Kim Tok Hun kazao je da će ovaj satelit severnokorejskoj vojsci omogućiti da napadne ceo svet.

Razvoj špijunskog satelita koji radi veliki je deo severnokorejskog petogodišnjeg vojnog plana.

Ova tehnologija u teoriji bi mogla da omogući Pjongjangu da prati američku i južnokorejsku vojsku i oružje na Korejskom poluostrvu, što bi joj omogućilo da spazi pretnje.

Nekoliko sati posle lansiranja u četvrtak, državni mediji u Severnoj Koreji tvrdili su da se već analiziraju fotografije američke vojske u Guamu.

Lansiranje su strogo osudile Ujedinjene nacije i druge države, uključujući Ameriku i Japan.

Lansiranje je takođe pokrenulo raspravu sa Južnom Korejom, koja je navela da veruje da je Rusija pomogla Severu.

Poslednje lansiranje dolazi posle retkog putovanja Kima u Rusiju u septembru, kada je predsednik Vladimir Putin ponudio pomoć Pjongjangu da napravi satelite.

Pjongjangovo lansiranje satelita, koji je nazvan „Maligiong -1", bio je treći pokušaj pošto su prethodna dva u maju i avgustu propala.

Južna Koreja je potvrdila da je lansiranje bilo uspešno, ali i da je suviše rano da se kaže da li satelit radi, kao što tvrdi Sever.

Južna Koreja delimično je stavila van snage svoj petogodišnji vojni sporazum sa Severom posle lansiranja satelita.

Pjongjang je odgovorio pretnjom da će suspendovati dogovor potpuno dodajući „da se više nikada neće vezati" sporazumom.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: