Iskusni novinar Samir Šah je novi predsjednik BBC-ja

Iako je BBC politički nezavisan, njegovog predsjednika imenuje vlada

3139 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Samir Šah, izvršni direktor televizije, imenovan je kao izbor britanske vlade za novog predsednika BBC-ja, posle ostavke Ričarda Šarpa u aprilu.

Šah je tokom dugogodišnje karijere obavljao niz uloga u BBC-ju.

Rekao je da oduševljen što ga je izabran kao kandidat vlade.

Ričard Šarp je ranije ove godine podneo ostavku zbog sukoba interesa, a u ceo slučaj je bio umešan i bivši britanski premijer Boris Džonson.

Profesorka Ilan Klos Stivens, članica odbora BBC-ja, bila je vršilac dužnosti predsednice posle Šarpove ostavke.

Iako je BBC politički nezavisan, njegovog predsednika imenuje vlada.

Lusi Frejzer, sekretarka za kulturu, rekla je da Šah ima „bogato iskustvo koje ga je preporučilo za ovu poziciju".

„On ima jasnu ambiciju da napravi uspeh sa BBC-jem u medijskom pejzažu koji se brzo menja i nema sumnje da će pružiti podršku i nadzor koji su potrebni da bi se suočili sa izazovima i prilikama u budućnosti", dodala je Frejzer.

Koja su zaduženja predsednika BBC-ja

Kao predsednik Upravnog odbora, Šah će biti zadužen za zaštitu i održavanje nezavisnosti.

„BBC je bez sumnje jedan od najvećih doprinosa koje smo dali globalnoj kulturi.

„BBC ima odlično mesto u britanskom životu i jedinstvenu dužnost da dopre do velike publike i učiniću sve što mogu da obezbedim da se to ispuni na sve konkurentnijem tržištu", dodao je Šah.

Ubuduće će biti zadužen i za pregovore sa vladom o naknadi za licencu.

„Izbor Šaha označava veliku promenu, jer to znači da će sada novinar biti na vrhu BBC-ja", kaže portparol Britanskog javnog servisa.

Šah je radio na televiziji više od 40 godina, počevši od London vikend televizije 1979. godine.

Od tada je bio na poziciji šefa informativnog televizijskog programa, a 2007. godine imenovan je za direktora u upravnom odboru BBC-ja.

Šah je trenutno izvršni direktor Džunipera, nezavisne produkcijske kompanije koja isporučuje programe za BBC, kao i druge organizacije poput Kanala 4, Netfliksa i Nacionalne geografije.

Njegovo imenovanje se dešava u izazovnom trenutku za BBC, jer nadležni pokušavaju da uštede 500 miliona funti (oko 583 miliona evra) suočeni sa visokom inflacijom i dvogodišnjim zamrzavanjem troškova televizijske dozvole.

Naknada za licencu, koja obezbeđuje većinu finansiranja BBC-ja, trenutno je 159 funti (185 evra), ali bi trebalo da bude promenjena u aprilu u skladu sa inflacijom.

Lusi Frejzer, sekretarka za kulturu, izjavila je da bi povećanje naknade za skoro 15 funti (17,5 evra) bilo „apsolutno" previše.

Dodala je i da pokušavaju da nađu rešenje kako da se „BBC finansira u budućnosti".

Naknada za licencu treba da ostane na snazi najmanje do 2027. godine, kad se završava Kraljevska povelja BBC-ja, posle čega će se voditi debata o tome kako bi medijska kuća trebalo da se finansira.

Prošle nedelje, iz BBC-ja je saopšteno da ukidaju emisiju Njuznajt, što je Nacionalna unija novinara okarakterisala kao „veliki udarac istraživačkim vestima".

Prethodni predsednik BBC-ja Ričard Šarp podneo je ostavku zbog izveštaja o tome da li je propustio da na pravi način otkrije umešanost u omogućavanje pozajmice bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu.

Šarp je rekao da je prekršaj bio „nenameran", kao i da ga nije počinio zarad materijalne koristi.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: