Kako su američki glumci završili u ruskim propagandnim snimcima

Na nekim snimcima, slavne ličnosti poput glumca Ilajdže Vuda naizgled šalju lične poruke Zelenskom u kojima ga podstiču da pomogne sebi uzimanjem supstanci

3426 pregleda 0 komentar(a)
Ilajdža Vud, zvijezda trilogije Gospodar prstenova, jedan je od glumaca čije se ime navodi u izvještaju, Foto: Getty Images
Ilajdža Vud, zvijezda trilogije Gospodar prstenova, jedan je od glumaca čije se ime navodi u izvještaju, Foto: Getty Images

Rusija je zloupotrebila nekoliko američkih glumaca i putem video platforme Kameo širila je dezinformacije o ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

Najnoviji pokušaj širenja propagande otkriven je u izveštaju Majkrosoftovog Centra za analizu pretnji u četvrtak.

Na nekim snimcima, slavne ličnosti poput glumca Ilajdže Vuda naizgled šalju lične poruke Zelenskom u kojima ga podstiču da pomogne sebi uzimanjem supstanci.

Iz platforme Kameo su saopštili da bi oni mogli da budu u suprotnosti sa njihovim smernicama za korisnike.

Na toj platformi, koja je postala prilično popularna tokom pandemije korona virusa, korisnici mogu da traže snimljene poruke od poznatih ličnosti u zamenu za novčanu nadoknadu.

U izveštaju Majkrosofta navodi se da su korinici verovatno zamolili slavne ličnosti sa snimaka da pošalju poruku nekome ko se zove „Vladimir", moleći ga da potraži pomoć zbog alkolizma i upotrebe droga i da poznati nisu bili svesni da će ti snimci poslužiti kao ruska propaganda.

Iz Moskve već dugo iznose neistinite tvrdnje da Zelenski i drugi ukrajinski lideri imaju probleme sa korišćenjem narkotika, kako bi pridobili podršku za njihovu invaziju u Ukrajini.

Jedan od snimaka je i onaj u kojem se pojavljuje Vud, najpoznatiji po ulozi Froda Baginsa iz trilogije Gospodar prstenova.

„Nadam se da ćeš dobiti potrebnu pomoć. Čuvaj se, Vladimire", izgovara ovaj glumac tokom snimka.

Sadržaj sa Kamea je potom prerađen dodavanjem emotikona i logoa medijskih kompanija, a onda širen preko društvenih mreža, ponekad i sa naloga medija koje kontroliše ili podržava ruska vlada.

O tim snimcima se navodno raspravljalo i u političkoj emisiji koja se emituje na ruskoj televiziji u udarnom terminu.

Sedam ovakvih snimaka je primećeno u julu 2023. godine, a u njima se pojavljuju poznati poput Prisile Prisli, glumca Dina Norisa iz serije Brejking bed, glumice Kejt Fleneri iz američke serije Ofis i njihovog kolege Džona Mekginlija, zvezde serije Stažisti.

Iako su iz Kamea rekli da bi to moglo da bude kršenje njihovih smernica, dodali su da neće javno komentarisati istragu koju sprovode.

„U slučajevima značanih prekršaja, Kameo će uglavnom preduzeti korake da ukloni problematične sadržaje i suspenduje naloge poručilaca kako bi se sprečili naredni slični događaji", navodi se u njihovom saopštenju.

Ilajdža Vud je samo odgovorio na zahtev putem Kamea i njegov snimak „ni na koji način nije upućen Zelenskom i nema nikakve veze sa Rusijom, Ukrajinom ili ratom", navodi se u saopštenju koje je medijima poslao zastupnik ovog glumca za odnose sa javnošću.

Rusija preduzima sve različitije metode za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini na društvenim mrežama.

Nedavno je otkrivenu u izveštaju američkog tehnološkog magazina Vajerd da su fotografije slavnih poput Tejlor Svift ili Kim Kardašijan postavljane pored izjava protiv Ukrajine, tako da se čitaocima učini da su ih one izgovorile.

Samo na Fejsbuku, ove poruke stigle su do 7,6 miliona ljudi, dodaje se u izveštaju.

Istraživači su ih povezali sa operacijom širenja ruskog uticaja, koja je nastala uz saradnju sa Kremljom.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: