Barbi i Šakira najviše pretraživani pojmovi na Guglu u 2023

Kolumbijska pjevačica Šakira bila je jedna od glavnih tema dva puta tokom 2023. godine

4686 pregleda 3 komentar(a)
Rajan Gosling i Margo Robi su glavne zvijezde filma Barbi, koji je samo prvog vikenda prikazivanja donio zaradu od 356 miliona dolara širom svijeta, Foto: Getty Images
Rajan Gosling i Margo Robi su glavne zvijezde filma Barbi, koji je samo prvog vikenda prikazivanja donio zaradu od 356 miliona dolara širom svijeta, Foto: Getty Images

Ako uzmemo Gugl pretragu kao glavni kriterijum, ovu godinu obeležile su velike filmske premijere i smrti poznatih.

Barbi i Openhajmer bila su dva filma koja su najviše zainteresovala korisnike Guglovog pretraživača u 2023. godini, makar one koji nisu pokušavali da dođu do informacija o preminulima.

Fudbaleri Kilijan Mbape i Hari Kejn su bili najzanimljiviji među sportistima, dok je Šakira prednjačila u oblasti muzike.

Pojmovi, koji su se našli u vrhu liste, ostvarili su najveći godišnji rast u pretragama tokom 2023. godine.

Korisnici u Srbiji najviše su se zanimali za zemljotrese, preminulog glumca Žarka Lauševića, kao i Izrael i Palestince, koji su od 7. oktobra ove godine u najvećem sukobu u poslednjih nekoliko decenija.

Rekorde u bioskopskim salama srušili su filmovi Barbi, o feminističkom buđenju čuvene lutke, kao i Openhajmer, čija priča prikazuje pravljenje atomske bombe.

Samo u Velikoj Britaniji su tokom prvog vikenda prikazivanja doneli zaradu od 35 miliona evra, što je najbolji rezultat bilo kojih filmova od 2019. godine, dok je globalno ta cifra bila više nego desetostruko veća - 356 miliona evra.

Kolumbijska pevačica Šakira bila je jedna od glavnih tema dva puta tokom 2023. godine.

Prvo je u januaru objavila pesmu o bivšem partneru, fudbaleru Barselone Đeraru Pikeu, čime je dostigla rekorde na Jutjubu u Južnoj Americi.

U drugoj polovini godine optužena je za utaju poreza u Španiji, nagodivši se da plati 7,5 miliona evra, iako je negirala krivicu.

Ogromno interesovanje publike za filmove Barbi i Openhajmer dovelo je do stvaranja novog termina „Barbihajmer", koji pokazuje koliko se polemisalo o oba filma istovremeno.

Ta ostvarenja imaju i najviše nominacija za nagrade Zlatni globus.

Što se tiče vesti, najpretraživaniji pojmovi u svetu u 2023. godini bili su rat Izraela i Hamasa, podmornica Titanik, zemljotres u Turskoj, sledeće uragani, masovna ubistvo u američkim gradovima Mejn i Nešvil, kao i indijska raketa koja se domogla Meseca.


Srbija: Zemljotresi, ratovi, smrt glumaca i košarkaški uspesi

Među 10 najpretraživanijih pojmova na Guglu u Srbiji tokom 2023. godine reč „zemljotres" našla se na prvom mestu, prevashodno zbog potresa tokom februara u Turskoj i Siriji u februaru, kada je stradalo više od 59.000 ljudi, a kasnije i u septembru u Maroku, gde je gotovo 3.000 ljudi poginulo.

Na drugom mestu je ime glumca Žarka Lauševića, koji je preminuo tokom novembra, dok je na 10. mestu bio njegov američki kolega Metju Peri, koji je umro krajem oktobra.

Na devetom mestu se našla još jedna poznata ličnost koja je preminula tokom ove godine, modni dizajner Saša Vidić.

Sukob Izraela i Palestinaca bio je jedna od glavnih tema 2023. godine širom sveta, ali i u Srbiji, pa su se pojmovi „Izrael" i „Palestina" našli na trećem, odnosno šestom mestu.

Rijaliti program Zadruga našao se na četvrtom mestu, a serija Južni Vetar: Na granici bila je petoplasirana.

Kada je sport u pitanju, korisnike u Srbiji najviše je interesovala košarka - mečevi četvrtfinala Evrolige između Partizana i Real Madrida i košarkaš crno-belih Aleksa Avramović bili su na sedmom, odnosno osmom mestu.

Avramović, jedan od glavnih junaka na putu Srbije do srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Manili, bio je prvoplasiran među sportistima, a na drugom i trećem mestu bili su njegovi reprezentativni saigrači Boriša Simanić i Nikola Jović.

Filmovi Openhajmer i Barbi su bili interesantni i korisnicima u Srbiji, pa su zauzeli prvo i treće mesto u pretragama u toj kategoriji, dok se na drugom našao domaći film Čuvari formule.

Evrovizija je privukla najviše pažnje među festivalima, a odmah iza nje našao se novosadski festival Egzit.


Obožavaoci pamte Metjua Perija

Nije iznenađujuće da su mnoge pretrage u 2023. godini bile plod želje korisnika da saznaju više o poznatima koji su preminuli.

U toj kategoriji prednjačio je Metju Peri, bivša zvezda serije Prijatelji, koji je umro u 55. godini.

U Velikoj Britaniji mnogi su koristili Guglov pretraživač kako bi došli do informacija o Tini Tarner, Šinejd O'Konor i Polu O'Grejdiju, koji su takođe preminuli ove godine.

Rokenrol bend Smash Mouth bio je četvrti u kategoriji muzike globalno tokom 2023. godine pošto je pevač Stiv Harvel preminuo u septembru.

Fudbaleri najpopularniji među sportistima

Francuski fudbaler Kilijan Mbape, koga mnogi smatraju najboljim igračem na svetu, bio je jedan od najpopularnijih u 2023. godini, dok je njegov engleski kolega Hari Kejn takođe bio na listi najpretraživanijih posle transfera iz londonskog Totenhema u Bajern iz Minhena prethodnog leta.

Kejn, koga je Bajern doveo za oko 100 miliona evra, dosad je odigrao sjajno i postigao 18 ligaških golova na 13 mečeva.

Ali, najviše pretraga u oblasti sporta sadržalo je ime Damara Hamlina, Amerikanca koji se bavi američkim fudbalom.

Igrač Bafalo Bilsa, koji se takmiče u Američkoj fudbalskoj ligi (NFL), kolabirao je na utakmici u februaru ove godine i oživljavali su ga na terenu.

Posle dugog oporavka Hamlin se vratio mečevima u oktobru, što je izazvalo veliku pažnju širom planete.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: