Baciš mački igračku, ona je donese i već je srećna, pokazuje istraživanje

Mnoge mačke instinktivno vole da se igraju, navodi se u izvještaju, a vlasnici se pozivaju da više razmišljaju o različitim aktivnostima koje bi mogli da urade da bi njihovi ljubimci bili srećni i aktivni

4901 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Igra donošenja sastavni je deo psećeg života, ali sada su naučnici otkrili da mnoge mačke podjednako uživaju u tome.

Prvo ovakvo istraživanje na 1.000 kućnih mačaka dalo je zanimljive informacije o njihovim navikama u igri.

Studenti sa univerziteta u Saseksu i Nortumbriji rekli su da rezultati pokazuju da vlasnici treba da budu maštoviti kada stimulišu mačke da bi one reagovale.

Istraživanje je prvi put objavljeno u naučnom časopisu Nejčr (Nature).

Mnoge mačke instinktivno vole da se igraju, navodi se u izveštaju, a vlasnici se pozivaju da više razmišljaju o različitim aktivnostima koje bi mogli da urade da bi njihovi ljubimci bili srećni i aktivni.

Otkriveno je da mačke više vole da kontrolišu igru i ne treba im posebna obuka da bi se zabavile.

Getty Images

„Mačke koje su počele ovu igru, to su radile sa više entuzijazma i ponavljanja tokom meseca", rekla je Džema Forman, istraživačica na Fakultetu psihologije Univerziteta u Saseksu.

Kako je dodala, ovaj uočeni osećaj kontrole iz perspektive mačke može biti od koristi za njenu dobrobit i odnos sa vlasnikom.

„Ohrabrila bih vlasnike da budu dostupniji za potrebe svojih mačaka tako što će reagovati na njihove želje za igru. Neće sve hteti da se igraju donošenja, ali ako to žele, verovatno će imati poseban način da to rade", ispričala je Forman.

U istraživanju je učestvovalo 924 vlasnika 1.154 mačke (994 mešovitih i 160 čistokrvnih) koji su se igrali, kako bi se bolje razumelo ponašanje.

Najveći procenat mačaka (94,4 odsto) pokazao je instinktivnu sposobnost da se igra donošenja od malih nogu, bilo da se radi o vraćanju igračaka ili uobičajenih kućnih predmeta.

Sijamske čistokrvne mačke su u istraživanju bile najbrojnije (22,5 odsto) , a slede bengal (10 odsto) i ragdol (7,5 odsto).

„Mislimo da je to važno jer pokazuje koliko ovo ponašanje vode same mačke, jer je mali broj anketiranih vlasnika obučavao svoje mačke da donesu", rekla je koautor studije dr Elizabet Rener, psihološkinja na Univerzitetu Nortumbrija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: