Italija: Doživotna robija za roditelje koji su ubili ćerku jer nije pristala na ugovoreni brak

Tijelo Samane Abas pronađeno je na farmi u sjevernoj Italiji u novembru 2022. godine, 18 mjeseci nakon što je nestala

7676 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Italijanski sud osudio je pakistanski par na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva njihove 18-godišnje ćerke jer je odbila ugovoreni brak.

Telo Samane Abas pronađeno je na farmi u severnoj Italiji u novembru 2022. godine, 18 meseci nakon što je nestala.

Njen otac Šabar Abas uhapšen je u Pakistanu i izručen kako bi mu se sudilo za ubistvo ćerke

Njena majka Nazia Šahin osuđena je u odsustvu, jer se veruje da se krije u Pakistanu.

Šabar Abas tvrdio je na sudu da nikada u životu nije pomislio da ubije ćerku.

Tinejdžerkin stric, Daniš Hasnain, osuđen je na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu, a dvojica njenih rođaka su oslobođena.

Takozvano „ubistvo iz časti" krajem aprila 2021. šokiralo je Italiju.

Posle njenog nestanka, italijanska unija islamskih zajednica objavila je fatvu - versku odluku - kojom se odbijaju prinudni brakovi.

Tinejdžerka je sa porodicom emigrirala iz Pakistana u grad Novelara 2016. godine, prema izveštajima u Italiji.

Počela je da izlazi sa mladićem pakistanskog porekla, a fotografija na kojoj se ljube na ulici u regionalnoj prestonici Bolonji, navodno je izazvala bes njenih roditelja.

Italijanski istražitelji rekli su da su roditelji Samane Abas želeli da ona otputuje u Pakistan na ugovoreni brak 2020. godine, ali da je ona to odbila.

Nekoliko meseci posle toga živela je pod zaštitom socijalnih službi, ali se od oktobra iste godine vratila u porodičnu kuću u Novelari krajem aprila 2021. kao odgovor na niz poruka koje je dobila od porodice, navodi se u italijanskim izveštajima.

Tužioci su rekli da je bila prevarena da se vrati kući i da je u tom trenutku nestala.

Na snimcima sa bezbednosnih kamera koje je objavila policija , vide se tri člana porodice Samane Abas kako hodaju sa lopatama, pajserom i plavom torbom 29. aprila 2021.

Sledećeg dana, na drugim snimcima, vidi se kako tinejdžerka izlazi iz kuće sa roditeljima.

Njeno telo pronađeno je prošlog novembra, u blizini seoske kuće. nedaleko od mesta gde je porodica živela, nakon što je njen ujak otkrio gde je zakopana.

Obdukcijom je utvrđeno da je imala slomljenu vratnu kost, verovatno kao posledica davljenja.

Carabinieri

Odmah posle njenog nestanka, roditelji su otišli iz Italije u Pakistan, dok su Saminin ujak i dva njena rođaka otputovali u Francusku i Španiju.

Stric je na kraju priveden u Parizu 2021. godine, dok je njen otac uhapšen 2022. i konačno izručen 31. avgusta ove godine.

Iako je Nazija Šahin, majka ubijene devojke, u bekstvu, sud u severnom gradu Ređo Emilija osudio je oba roditelja na doživotnu robiju.

Šabar Abas je ranije rekao sudu da je nevin, tvrdeći da su on i njegova žena samo pratili ćerku one noći kada je nestala, jer je bilo kasno i želeli su da vide kuda ide.

„Ovo suđenje nije završeno. I ja želim da znam ko je ubio moju ćerku", rekao je Saminin otac, prenose italijanski mediji.

Ideja da ubistvo može biti „časno" potiče iz nekih plemenskih običaja, gde se smatra da optužba protiv žene donosi sramotu njenoj porodici.

Prema ovim običajima, muški članovi porodice žene koja ima neki kontakt sa muškarcem sa kojim nije u srodstvu - koliko god to bilo bezazleno - treba prvo da ubiju nju, a onda i muškarca.

Grupe za ljudska prava kažu da su najčešći razlozi za „ubistvo iz časti" kada žrtva odbije da sklopi ugovoreni brak ili je silovana ili seksualno zlostavljana.

Ali ubistva mogu biti i iz trivijalnijih razloga, kao što je neprikladno oblačenje ili neposlušnost.

U Pakistanu se svake godine na ovaj način ubije stotine žena.

Mnogo manji broj muškaraca je takođe ubijen u takvim slučajevima.

Prošlog meseca, 18-godišnju ženu u udaljenom okrugu Kohistan ubili su njen otac i ujak po naređenju plemenskih starešina - zbog fotografije na kojoj je bila sa muškarcem.

Kasnije je otkriveno da fotografija nije bila stvarna.

Njen otac je uhapšen, dok je ujak u bekstvu.


Pogledajte video: Borba protiv dečijih brakova


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: