Klimatske promjene: Krenuli na vjenčanje na drugi kraj svijeta, ali uz jedan uslov - avioni su zabranjeni

Šenon Kogins, Teo Sajmon i njihova 19-godišnja ćerka Roza napustili su 16. avgusta njihov Ist Penard i krenuli u 16.000 kilometara udaljeni Sidnej

2904 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tročlana porodica iz Somerseta, oblasti na jugu Engleske, koja je pre tri i po meseca krenula na put do Australije - bez korišćenja aviona - stigla je do Indonezije.

Šenon Kogins, Teo Sajmon i njihova 19-godišnja ćerka Roza napustili su 16. avgusta njihov Ist Penard i krenuli u 16.000 kilometara udaljeni Sidnej.

Još 2002. su odlučili da ne putuju avionima i to zbog, kako navode, njihovog uticaja na klimu.

Nadaju se da će u Sidnej stići na vreme za venčanje Rozine tetke 28. decembra.

Išli su kroz Kazahstan, Kinu, Laos, Tajland i Indoneziju, a sada su u Diliju, glavnom gradu Istočnog Timora, nadajući se da će pronaći čamac za prelazak Timorskog mora do Australije.

Potom planiraju da idu autobusom do Sidneja.

„Moja sestra se 2007. preselila u Australiju i udaje se u Novom Južnom Velsu (australijskoj saveznoj državi) 28. decembra", navodi Šenon Kogins.

„Veoma smo bliske, iako živimo daleko jedna od druge, jer nam je mama umrla kada smo bile male, ali nikada nisam bila kod nje, nisam čak ni upoznala čoveka za kog se udaje.

„Želim da svi budemo tu na dan njenog venčanja, ali u isto vreme, tako što ne putujem avionima, pokušavam da doprinesem smanjenju zagađenja u svetu."

Za ovo putovanje porodica je štedela nekoliko godina i ono ih košta mnogo više nego avionske karte za Sidnej.

'Neverovatna avantura'

Kogins i Sajmon su u avgustu napustili poslove i krenuli na put zbog kojeg su morali i da odbijaju i rezervacije za njihov bend Seize The Day.

„Naš bend ne može da održi nijednu svirku bez nas, ali nadamo se da ćemo se vratiti u junu 2024. za letnju sezonu", kaže Sajmon.

Svo troje su, ističe, na različite načine vodili borbu protiv klimatskih promena, pa su odlučili da put u Australiju mora da bude što manje štetan po okolinu.

„Znamo da ljudi inače nemaju vremena za ovakve stvari, svet nažalost nije podešen tako da putovanja sa malo zagađenja budu lakša od letenja", navodi Sajmon.

„Ali zato je sve ovo do sada bila fantastična avantura... Držimo palčeve da će nam lučki kapetan u Diliju pomoći da pronađemo čamac za Australiju."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: