Italija: Škole koje nemaju Isusove jaslice mogle bi budu kažnjene

Predlog zakona, predložen je kako bi se zaštitili "kulturološki korijeni" kroz promovisanje "tradicionalnih", katoličkih proslava Božića i Uskrsa

1794 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Italijanska desničarska vlada nastoji da odvrati škole, koje žele da podstaknu versku raznolikost, od uklanjanja Isusovih jaslica.

Predlog zakona, predstavljen ove nedelje, predložen je kako bi se zaštitili „kulturološki koreni" kroz promovisanje „tradicionalnih", katoličkih proslava Božića i Uskrsa.

Prema predlogu, škole koje se odluče da nemaju Isusove jaslice mogle bi da plate kaznu, a opozicione stranke i školski sindikati oštro kritikuju predlog.

„Već nekoliko godina svedoci smo neprihvatljivih i sramotnih odluka nekih škola koje zabranjuju jaslice ili menjaju suštinu Božića pretvarajući ga u zimske svečanosti, kako ne bi uvredile vernike drugih veroispovesti", rekla senatorka Lavinija Menuni, predstavljajući predlog zakona.

Prema nacrtu, škole ne bi mogle da spreče „inicijative roditelja, učenika i zaposlenih u školama usmerene na aktivnosti vezane za tradicionalne proslave kao što su Božić i Uskrs, poput postavljanja jaslica, predstava i drugih događaja u vezi sa tim".

„Dozvoliti pretvaranje svetih hrišćanskih praznika u uopštenu proslavu predstavlja diskriminaciju učenika i njihovih porodica koje praktikuju većinsku veru, kao i atak na vrednosti i najdublju tradiciju našeg naroda", navodi se u predlogu zakona.

Rikardo Magi, sekretar levičarske partije Više Evrope, napisao je na platformi Iks da predlog Braće Italije, koju predvodi italijanska premijerka Đorđa Meloni, „vređa sve vernike, neustavan je, i u suprotnosti sa slobodom veroispovesti".

„Umesto da upravljaju državom, što je dužnost kojom [Braća Italije] ne znaju kako da se izbore, oni nastavljaju da skreću pažnju zakonima poput ovog", ocenila je Luana Zanela iz stranke Zelena Evropa.

I Atilio Frata, predsednik Nacionalne asocijacije direktora škola, kaže da je predlog „prevara".

„Ne mogu da verujem da neko ovo ozbiljno shvata ovakav predlog - to je samo skretanje pažnje sa stvarnih problema škola i zemlje", navodi.

Đana Frakasi, čelnica Federacije prosvetnih radnika, rekla je da nametanje ovakvih pravila „sužava autonomiju škola i nije prihvatljivo".

„Na svaki način ćemo podržati autonomiju i sekularizam u školama", navela je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: