Srbija: Sedmorica priznala krivicu za nerede u Beogradu, kaže tužilaštvo

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za 11 osumnjičenih i dodalo da se svi terete za nasilničko ponašanje na javnim skupovima i nasilno pozivanje na rušenje ustavnog poretka

7652 pregleda 5 komentar(a)
Foto: REUTERS/Zorana Jevtic
Foto: REUTERS/Zorana Jevtic

Više javno tužilaštvo saopštilo je da je „sedam ljudi priznalo krivicu" za nerede ispred Skupštine grada Beograda 24. decembra kada je opoziciona lista Srbija protiv nasilja pokušala da zauzme tu zgradu i proglasi pobedu na lokalnim izborima za glavni grad Srbije.

Posle predloga tužilaštva, sud je potom odredio pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih, za šestoro je određen kućni pritvor, dok je jedna osoba oslobođena i puštena kući.

Opozicija optužuje vlast za prekrajanje rezultata, traži nove izbore i da je policija prekoračila silu i da su demonstranti uhapšeni nezakonito.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za 11 osumnjičenih i dodalo da se svi terete za nasilničko ponašanje na javnim skupovima i nasilno pozivanje na rušenje ustavnog poretka.

Šta je odlučio Viši sud?

Tužilaštvo je najpre saopštilo da su posle saslušanja sedmorica osumnjičenih priznali krivicu za nerede ispred Skupštine grada Beograda i zaključili sporazum o priznanju krivičnih dela na uslovne kazne zatvora i novčane kazne.

Četvorica osumnjičenih, od kojih najstariji ima 68 godina, a najmlađi 32 godine, zaključili su sporazume o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja na uslovne kazne zatvora od šest meseci s rokom provere od dve godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Trojica osumnjičenih, koji imaju 18, 23 i 48 godina, zaključili su sporazume o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu na uslovne kazne zatvora od tri meseca s rokom provere od godinu dana i novčane kazne od 20.000 i 10.000 dinara.

Dvojica osumnjičenih od 19 i 37 godina su pušteni na slobodu.

Tužilaštvo je tražilo pritvor za 11 ljudi, a Viši sud je potom odredio zadržavanje do 30 dana za četvoro osumnjičenih, šestoro će biti u kućnom pritvoru, a jedna osoba je oslobođena.

Pritvor koji najviše može da traje do 30 dana određen je ljudima koji imaju 26, 39, 54 i 58 godina zbog, kako je obrazloženo, „postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo".

Protest opozicije: „Oslobodite ih sve"

Odluci Višeg suda prethodio je protest opozicione liste Srbija protiv nasilja ispred Palate pravde u utorak uveče, čiji su lideri tražili da svi uhapšeni na protestima budu pušteni na slobodu.

„Pustite ih sve", odjekivalo je ispred glavne sudske zgrade u Beogradu tokom devetog protesta pristalica opozicione koalicije Srbija protiv nasilja, koja je optužila vlast za krađu i zahteva poništavanje rezultata u Beogradu.

Lideri opozicione koalicije tvrde da su nezakonito uhapšeni.

Dan ranije su bili ispred Policijske uprave u Beogradu zahtevajući informacije o uhapšenim, koje nisu dobili.

Ovaj opozicioni blok tvrdi da je vlast navodno prekrojila rezultate glasanja izbora za Skupštinu grada Beograda, tražeći poništavanje svih izbora održanih 17. decembra.

Vlast negira sve tvrdnje i traži od opozicije konkretne dokaze o navodnom prekrajanju izbornih rezultata i kaže da su ovo bili „najčistiji i najpošteniji izbori do sada".

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su o „neregularnostima" tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Od izborne noći, opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja organizuje proteste u Beogradu, a najteži incidenti zabeleženi su u nedelju, 24. decembra kada su na poziv lidera ovog bloka demonstranti pokušali nasilno da uđu u zgradu Skupštine grada Beograda, istorijsko zdanje sagrađeno 1884. godine.

Marinika Tepić, jedna od liderki koalicije koja već danima štrajkuje glađu u zgradi glavnog izbornog organa, u neposrednoj blizini Skupštine Beograda, pozvala je pristalice da dolaze na proteste dokle god su uhapšeni u zatvoru.

Nešto kasnije, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je predsednika Aleksandra Vučića da oslobodi sve uhapšene u video poruci objavljenoj na Jutjubu.

„Ja sam taj koji je u nedelju uveče pozivao narod na okupljanje... koji je probao da uđe u gradsku skupštinu", rekao je Jovanović.

Novi protest zakazan je za 18 sati ispred zgrade Republičke izborne komisije u centru Beograda.

Još jedna opoziciona koalicija - NADA - čiji je predvodnik Nova Demokratska stranka Srbije, pridružila se zahtevu za ponavljanjem izbora u Beogradu.

Predsedništvo Nove DSS saopštilo je da smatra da su rezultati izbora u Beogradu „nelegitimni zbog masovne zloupotrebe prava na prebivalište" i da zato moraju da budu ponovljeni, uz prečišćen birački spisak i ravnopravnost u medijskoj zastupljenosti, prenosi Fonet.

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija NADA je na izborima za Skupštinu grada Beograda osvojila oko šest odsto glasova, što bi joj donelo sedam mandata.

Ipak, prema istim tim rezultatima, Srbija protiv nasilja i NADA bi zajedno imale 49 odbornika, što je nedovoljno za većinu u Skupštini grada Beograda koja ima 110 mesta.

Kakvi su preliminarni rezultati izbora?

Prema zvaničnim podacima izbornih organa, vladajuća SNS je na izborima za Skupštinu Srbije osvojila blizu 47 odsto glasova ili 1.779.218, a opoziciona lista Srbija protiv nasilja 23,7 odsto ili 902.664.

SNS ima prednost i na izborima za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodina, kao i u većini gradova i opština, pa i u Beogradu.

Očekivano, više neizvesnosti je bilo oko izbora za Skupštinu grada Beograda - ukupno 110 odborničkih mesta - i nijedna lista nema većinu niti može sama da napravi vlast.

Prema preliminarnim rezultatima, SNS je osvojila 341.992 glasa, odnosno 39,35 odsto glasova (49 mandata), a opoziciona lista Srbija protiv nasilja 297.751 glas ili 34,26 odsto (42 mandata).

Zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, dosadašnjim koalicionim partnerom, koja ima šest mandata, SNS bi imala 55 mandata i nedostajao bi im jedan odbornik za tesnu većinu.

Srbija protiv nasilja bi, ako bi napravila postizborni dogovor, zajedno sa još jednom opozicionom listom, koalicija Nada, koja je dobila sedam mandata, imala ukupno 49 odbornika.

Jezičak na vagi mogla bi da bude koalicija „Mi - Glas iz naroda" koju predvodi doktor Branimir Nestorović, neočekivani dobitnik beogradskih izbora, jer je osvojila šest mandata.

Ipak, iz tog pokreta su još jednom ponovili da neće ulaziti ni u kakve koalicije - više o njihovom stavu pročitajte u posebnom tekstu.

Više o tome ko je Nestorović i njegova koalicija pročitajte u posebnom tekstu.

Predstavnici SNS nisu isključili mogućnost novih beogradskih izbora, ako Nestorovićeva lista ostane pri stavu da ne podrži ni jednu ni drugu stranu.

Zbog debakla na izborima, kako republičkim tako i beogradskim, ostavke na mesta predsednika stranaka podneli su Boško Obradović iz Dveri i nekadašnji ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić iz Narodne stranke.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: