Poljska: Nova vlada pokrenula proces likvidacije državne televizije i radija

Opozicioni poslanici iz stranke Pravo i pravda nazvali su raspuštanje nezakonitim i izveli su protestni performans sedenjem u prostorijama državne televizije

5984 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pawel Supernak/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Foto: Pawel Supernak/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Nova poljska proevropska koaliciona vlada saopštila je da je započela proces likvidacije državne televizije, radija i novinske agencije, prethodnih godina optuživanih da su postali glasnogovornici stranke Pravo i pravda (PiS) koja je vladala poslednjih osam godina.

Potez je deo predizbornog obećanja da će državnim medijima vratiti nepristrasnost.

Prošle nedelje, ministar kulture Bartlomijej Sjenkijevič isključio je državni 24-časovni informativni kanal TVP Info i raspustio odbore javnih medija.

Opozicioni poslanici iz stranke Pravo i pravda nazvali su raspuštanje nezakonitim i izveli su protestni performans sedenjem u prostorijama državne televizije.

Predsednik Andžej Duda, saveznik PiS-a, dodao je da su smene izazvale „anarhiju" i pozvao novu vladu da se pridržava pravnog poretka.

Sjenkijevič je rekao da bi stavljanje državnih medija u likvidaciju omogućilo da nastave da rade dok teče restrukturiranje.

Time bi se izbeglo i otpuštanje zaposlenih, rekao je on, dodajući da bi Ministarstvo kulture, u čijem su vlasništvu, u bilo kom trenutku moglo da zaustavi proces likvidacije.

Ministar je rekao da je povukao ovakav potez zbog odluke predsednika Dude da u sredu stavi veto na vladin predlog zakona kojim je obezbeđeno tri milijarde zlota (695 miliona evra) za javne medije.

Duda je obrazložio veto rečima da je vlada prekršila ustav postavljanjem novog rukovodstva.


Pogledajte snimak kako je isključena državna televizija u Poljskoj:

Ranije u sredu, premijer Donald Tusk rekao je da njegova vlada sada planira da troši novac iz budžeta pre svega na zdravstvo - lečenje raka i psihijatrijsku pomoć deci.

Roman Gjertič, advokat koji je zastupao Tuska i sada je poslanik njegove stranke, rekao je da odluka ministra kulture dozvoljava vladi da imenuje likvidatore koji mogu da sprovedu restrukturiranje.

Marčin Mastalerek, šef kabineta predsednika Dude ,rekao je da je najavom likvidacije vlada priznala poraz, jer nisu mogli da pronađu legalan način da promene upravne odbore državnih medija.

Grupe za ljudska prava dovele su u pitanje način otpuštanja upravnih odbora.

Helsinška fondacija za ljudska prava saopštila je da je državnim medijima potrebna hitna reforma, jer su postali „propagandni glasnogovornik vladajućeg tabora" pod vladom predvođenom PiS-om.

„Međutim, ne možemo da ne primetimo da način pokretanja promena u javnim medijima izaziva ozbiljne sumnje", saopštila je grupa.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: