Francuska dobila novog, najmlađeg premijera u istoriji

Ujedno, Atal je i prvi otvoreni gej stanar palate Matinjon

10627 pregleda 15 komentar(a)
Atal i Makron, Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/POOL
Atal i Makron, Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/POOL

Gabrijel Atal je imenovan za narednog premijera Francuske, jer je Emanuel Makron rešen da oživi vlastito predsednikovanje novom vladom.

Sa 34 godine, on je najmlađi premijer u modernoj francuskoj istoriji, čime je prestigao i socijalistu Lorana Fabijusa koji je imao 37 kada ga je 1984. imenovao Fransoa Miteran.

Ujedno, Atal je i prvi otvoreni gej stanar palate Matinjon, sedištu premijera.

Atal dolazi na mesto Elizabet Born, koja je podnela ostavku posle 20 meseci na ovoj funkciji.

Odlazeća premijerka se sve vreme borila sa nedostatkom većine u parlamentu.

Njen mlađi kolega, koji je trenutno ministar obrazovanja, svakako predstavlja upadljiv izbor.

On će imati zadatak da vodi francuski parlament ka važnim izborima za Evropski parlament u junu.

Atal je brzo napredovao.

Pre deset godina bio je opskurni savetnik u ministarstvu zdravlja i član socijalista.

Atal živi u građanskoj zajednici sa još jednim Makronovim vunderkindom, evropskim poslanikom Stefanom Sežurneom.

BERTRAND GUAY/AFP

Ali s obzirom na poteškoće predsednikovog drugog mandata, i sve veći izazov rastuće nacionalističke desnice, da li će samo „upadljivost" to umanjiti?

Zgodan, mlad, šarmantan, popularan, ubedljiv, Atal ulazi u kancelariju predsednika vlade vukući za sobom oblake slave, reklo bi se, poput njegovog mentora i uzora - predsednika Francuske.

Međutim, kao i mnogi ljudi iz njegove generacije, on je bio inspirisan idejom Emanuela Makrona o razbijanju stare podele na levo i desno i ponovnom ispisivanju kodova francuske politike.

Nakon Makronovog izbora 2017. godine, Atal je postao član parlamenta i upravo je tamo briljirao kao debitant, s lakoćom najbolji novajlija, skrenuvši tako pažnju predsednika na sebe.

Sa 29 godina postao je najmlađi ministar, odnosno zamenik, u Petoj republici, u obrazovanju, a od 2020. je bio portparol vlade i njegovo lice je postalo prepoznatljivo kod birača.

Posle ponovnog izbora Makrona za predsednika, Atal je nakratko bio ministar zadužen za budžet, a zatim je preuzeo obrazovanje u julu prošle godine.

Na ovom mestu Atal je potvrdio predsedniku da ima ono što je potrebno, delujući odlučno povodom septembarske polemike oko muslimanskih abaja haljina, jednostavno ih zabranivši u školama.

I, sve vreme, uspevao je da suzbije trendove tako što je zapravo postao popularan u javnosti.

Ankete pokazuju da je on ubedljivo najcenjeniji član Makronove vlade, hvatajući se u koštac sa glavnom predsednikovom protivnicom, nacionalistkinjom Marin Le Pen i njenim mlađi kolega Žordanom Bardelom.

I to je suština.

Izvlačeći Gabrijela Atala iz grupe ministara, Makron vadi keca iz rukava kako bi nadigrao damu i njenog igrača.

JACQUES DEMARTHON/AFP

Ali da li će uspeti?

Dugotrajan proces njegovog imenovanja - svi su znali da dolazi rekonstrukcija, ali je trajala čitavu večnost - pokazuje da, iako je Makron vrlo svestan vlastite slabosti trenutne pozicije, on je takođe bio u dubokoj neizvesnosti oko toga kako da se pozabavi time.

Više od jednog političkog komentatora je jasno stavilo do znanja da ono što javnost sada pre svega želi nije toliko razmeštaj lica na vrhu, već novi osećaj svrhe predsednikovanja Makrona.

Ali kako stvari stoje, Atal će se suočiti sa potpuno istim problemima kao i njegova prethodnica Elizabet Born.

A to su jaka desničarska opozicija kojoj raste popularnost i izgleda da će lako pobediti na evropskim izborima u junu, skupština bez obezbeđene većine za podršku vladi, što donošenje svakog novog zakona čini borbom, i predsednik koji izgleda kao da nije sposoban da definiše šta želi da postigne vlastitim drugim mandatom.

Reuters

Povrh toga, novi premijer će imati i sopstveni problem - a to je uspostavljanje vlastitog autoriteta nad teškašima iz njegovih redova kao što su Žeral Darmanen i Bruno Le Mer.

Kakav je plan, pitaju se mnogi, ako će, kako se čini verovatnim, Makronova stranka ubedljivo izgubiti na evropskim izborima?

Obično bi to bio povod za smenu premijera, da bi se dao novi elan za drugu polovinu mandata.

Ali, kako stvari stoje, na tu kartu je već odigrano, a u slučaju poraza u junu Gabrijel Atal rizikuje da postane diskreditovani gubitnik.

Čak i opozicione ličnosti priznaju da je on dobar potez.

U Narodnoj skupštini ga poštuju i vole.

Ali postoje i pitanja za šta se on zapravo zalaže.

Mnogi sumnjaju da je sav u osmehu i govorima, baš kao čovek kome duguje karijeru.

Kao predsednikov kandidat, on je vunderkind vunderkinda, ali ako je on samo Makronoa umanjena verzija, čudo bi se moglo pokazati kao fatamorgana.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: