Gorivo na Kubi petostruko skuplje uslijed borbe sa nestašicom

Ministar finansija Vladimir Regeiro objavio je i povećanje cijena struje od 25 odsto za najveći broj korisnika u stambenim zonama, kao i porast cijene prirodnog gasa

8430 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kubanska vlada objavila je da će cene goriva biti pet puta veće usled borbe sa nestašicama i sve većom privrednom krizom.

Saopšteno je da će od februara cena litre benzina porasti sa 25 pezosa (0,2 dolara) na 132 pezosa.

Vlada, koja subvencioniše mnoge proizvode, nada se da će tako ublažiti nestašicu.

Ovo je samo poslednja u nizu mera koje bi mogle da dodatno otežaju život mnogim Kubancima.

Slično će se desiti i sa cenama dizela i drugih tipova goriva, rekao je ministar finansija Vladimir Regeiro.

On je objavio i povećanje cena struje od 25 odsto za najveći broj korisnika u stambenim zonama, kao i porast cene prirodnog gasa.

Vlada će otvoriti i novih 29 benzinskih stanica na kojima će se gorivo plaćati isključivo u američkim dolarima, kako bi se prikupila dovoljna količina dolara za kupovinu goriva na međunarodnom tržištu, ističe Regeiro.

„Cilj ovih mera je oživljavanje naše ekonomije", rekao je on za nacionalnu televiziju.

Kubu je snažno pogodila ekonomska kriza, a smatra se da je uzrok pandemija korona virusa, pooštravanje američkih sankcija prethodnih godina i strukturalne slabosti.

Ministar ekonomije Alehandro Gil rekao je prošlog meseca da komunistička vlada Kube više ne može da prodaje gorivo po subvencionisanim cenama, za koje je naglasio da su „najmanje na svetu".

Ali, profesor ekonomije Omar Everleni Perez, ocenio je za agenciju Frans pres da su te cene možda niske prema globalnim standardima, dok su u poređenju sa platama na Kubi „izuzetno visoke".

Novi poredak cena će uticati na „celo društvo", dodaje.

U zemlji u kojoj samo retki imaju sopstvena vozila, podizanje cena goriva će još više umanjiti broj vlasnika automobila.

Getty Images

Kuba, koja mnogo zavisi od uvoza, pretrpela je nestašice hrane, lekova i drugih potrošačkih proizvoda tokom prethodne četiri godine.

Povećanje cena goriva je samo dodatak galopirajućoj inflaciji, usled koje rastu cene osnovnih namirnica, dok plate radnika stagniraju, što već izazovno preživljavanje na Kubi čini još težim.

Kriza sa snabdevanjem goriva oslikava se u redovima, koji se nekad protežu kilometrima, pa je sipanje goriva u automobil ponekad i celodnevni posao.

To utiče i na javni prevoz.

Nestašice su prošle godine primorale kubansku vladu da otkaže tradicionalnu proslavu Dana rada u maju.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: