Izraelski fudbaler na stubu srama u Turskoj zbog podrške Hamasovim taocima u Gazi

Turska je optužila izraelskog fudbalera da podržava „masakr Izraela u Gazi", na šta je Jehezkel uzvratio da nije „za rat", a iz Izraela su turske vlasti kritikovali zbog „licemjerja"

9673 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelski fudbaler suočava se sa krivičnim gonjenjem u Turskoj i otkazom u njegovom klubu zbog proslave gola kojom je iskazao solidarnost sa izraelskim taocima koje su pripadnici Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Sagiv Jehezkel, igrač Antalijaspora, proslavio je gol podizanjem zavijene leve ruke na kojoj je flomasterom bilo ispisano „100 dana. 7/10".

Posle iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela, tokom kojeg je ubijeno oko 1.200 ljudi, a još 240 uzeto za taoce, Izrael je pokrenuo najpre vazdušne udare, a potom i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

Do sada je u tim napadima ubijeno blizu 24.000 Palestinaca, uglavnom deca i žene, a još desetine hiljada su ranjeni, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Veruje se da je još hiljade ljudi pod ruševinama, a ceo Pojas Gaze je ratna zona, mnogi objekti su potpuno uništeni i razoreni.

Rat traje više od 100 dana i za sada nema izgleda da u skorije vreme Izrael obustavi napade u Pojasu Gaze.

Turska je optužila izraelskog fudbalera da podržava „masakr Izraela u Gazi", na šta je Jehezkel uzvratio da nije „za rat", a iz Izraela su turske vlasti kritikovali zbog „licemerja".

Posle proslave gola, fudbaler je bio priveden, ali je potom pušten na slobodu.

Protiv njega se vodi istraga zbog, kako je obrazložila Ankara, „javnog podsticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo".

Turski ministar pravde Jilmaz Tunč rekao je da je pokrenuta istraga zbog „ružne akcije igrača koji podržava masakr Izraela u Gazi".

Fudbalski klub Antalijaspor je suspendovala Jehezkela.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nepokolebljiv je pristalica Palestinaca, a Hamas je jednom prilikom nazvao „oslobodiocima".

Erdogan žestoko kritikuje Izrael zbog akcija u Gazi, a u Turskoj su prethodnih meseci organizovani veliki propalestinski skupovi.

Lokalni mediji prenose izjavu izraelskog fudbalera da nije želeo bilo koga da provocira, već da pošalje poruku da se sukobi okončaju.

„Ja nisam čovek koji je za rat... u Gazi su zarobljeni izraelski vojnici. Ja sam neko ko ćeli da se rat završi, da prestane odmah", rekao je on.

Izraelski zvaničnici kritikovali su ponašanje turskih vlasti prema Sagivu Jehezkelu.

Ministar odbrane Joav Galant podsetio je da je Izrael pomogao Turskoj kada su je zadesili katastrofalni zemljotresi početkom prošle godine i optužio je Ankaru za licemerje".

„Turska pokazuje da je izvršna ruka Hamasa", rekao je on.

Bivši izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je ponašanje turske vlade sramotno.

Jehezkel, koji je potpisao za Antalijaspor u septembru, slavio je gol za izjednačenje u 68. minutu protiv Trabzonspora u meču turske Superlige.

Posle utakmice, Antalijaspor je u saopštenju navela da je Jehezkel „postupio protiv nacionalnih vrednosti naše zemlje" i da će biti „isključen iz tima".

Turski fudbalski savez je opisao Jehezkelove postupke kao „neprihvatljive", a odluku Antalijaspora da ga isključi iz tima okarakterisao kao „odgovarajuću".

Čaglajan grupa, glavni sponzor Antalijaspora, zapretila je da će obustaviti finansiranje ako ugovor sa Jehezkelom ne bude raskinut.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: