Francuska privremeno zabranjuje ribolov kako bi spasila delfine

Francuski pomorski stručnjaci (CIEM) procjenjuju da oko 9.000 delfina ugine u zalivu svake godine nakon što slučajno ulete u ribolovačke mreže iz kojih ne mogu da se izbave

5001 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Francuske vlasti najavile su privremenu zabranu skoro svakog komercijalnog ribolova u zalivu Gaskonj kako bi zaštitila delfine.

Počeće u ponedeljak, 22. januara i trajaće do 20. februara, a uticaće na ribolov na francuskoj zapadnoj obali Atlantskog okeana.

Francuski pomorski stručnjaci (CIEM) procenjuju da oko 9.000 delfina ugine u zalivu svake godine nakon što slučajno ulete u ribolovačke mreže iz kojih ne mogu da se izbave.

Lokalni ribari kažu da je zabrana „apsurdna" i da se plaše gubitka novca, ali je vlada obećala kompenzaciju.

Prošle godine, najviši administrativni sud zemlje, Državni savet, naredio je taj potez nakon što su ekolozi pozvali na bolju zaštitu morskih sisara.

Zabrana, koja traje oko mesec dana, prva je od kraja Drugog svetskog rata, navodi novinska agencija AFP.

Ribolov će gotovo u potpunosti prestati tokom zabrane koja pokriva područje od Finistera u Bretanji do španske granice.

Zabrana će se odnositi na ribolovačke čamce duže od osam metara, a prema medijima, to bi moglo da znači da će oko 450 francuskih plovila ostati zavezano na dokovima.

Pojedini u ovoj industriji procenjuju da bi mogli da ostanu bez miliona evra prihoda, ali je francuska vlada obećala da će im nadoknaditi gubitke.

Ministar Kristof Bešu rekao je za televiziju TF1 da će do 75 odsto gubitaka biti pokriveno i isplaćeno „što je pre moguće".

Rejmon Mije, ribar iz La Rošela na zapadnoj obali, kaže da brodovi dužine od devet do 11 metara „nisu vrsta čamaca koji služe za lov delfina".

„Apsurdno je donositi ovakve odluke i zabranjivati ribolov na mesec dana", kaže on.

Drugi kažu da je kompenzacija koju obećava vlada nedovoljna, dok je francusko telo za ribarsku industriju osudilo „ekstremističke nevladine organizacije" i tvrde da morski sisari „nisu ugroženi".

Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da životinje mogu da se upletu ili umotaju u ribolovačke mreže ili užad.

Manje jedinke često odmah uginu, kaže Međunarodna komisija za kitove, jer nisu u mogućnosti da izađu na površinu da bi udahnule.

Smrt većih životinja je dugotrajnija, jer one nedeljama, mesecima, pa i godinama vuku teške konopce, bove ili mreže, pre nego što uginu, dodaje organizacija.

Filip Garsija, šef grupe za zaštitu mora Défense des Milieux Aquatiques (Morska odbrana), kaže da bi ribari trebalo da poštuju zabranu.

„Za ribare bi moglo da bude kontraproduktivno ako se ne povinuju", rekao je on, jer bi pomor delfina ojačao poziciju ekologa.


Pogledajte video o delfinima u Bokokotorskom zalivu:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: