Psu rođenom sa šest nogu uspješno amputirana dva ekstremiteta

Hirurzi su uspjeli da joj sačuvaju sve četiri "normalne" noge, iako se strahovalo da će jedna od njih morati da bude uklonjena

6155 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Greenacres Rescue
Foto: Greenacres Rescue

Arijel, keruša rođena sa šest nogu koju su ostavili na parkingu supermarketa, uspešno je operisana i uklonjena su joj dva suvišna ekstremiteta.

Ova ženka kokera španijela postala je poznata kada je objavljena vest da je pronađena u britanskom Pembroukširu u septembru.

Prikupljeno je oko 15.000 funti donacijama ljudi širom sveta, što joj je omogućilo operaciju koja će joj promeniti život.

Hirurzi su uspeli da joj sačuvaju sve četiri „normalne" noge, iako se strahovalo da će jedna od njih morati da bude uklonjena.

Majki Lolor, osnivač i menadžer prihvatilišta Grinejkres nadomak Haverfordvesta, udomio je Arijel pošto je uvideo da je napuštena, mršava i uplašena.

„Veterinar koji je obavio prvi pregled uočio je da, pored dve dodatne zadnje noge, Arijel ima i dve vagine", kazao je 42-godišnji Lolor.

Dodao je da je skenerom utvrđeno da ima samo jedan bubreg, što je dodatno zakomplikovalo lečenje.

„Kako ima dva kuka na jednoj strani tela, njena karlica se nije razvila kako treba.

„Usled toga, njena regularna desna zadnja noga nije imala mišićni tonus, pa je postojala mogućnost da će i nju odstraniti.

„Srećom to se nije desilo, jer je noga značajno ojačala tokom prethodnih meseci", objašnjava.

Arijel, koja je dobila ime po junakinji iz crtanog filma Mala sirena, jer su delimično spojene dve zadnje noge podsećale na rep tog Diznijevog lika, operisana je u klinici Lengdord u Somersetu u četvrtak.

„Imala je dve operacije koje su trajale oko dva sata, ali su obe prošle dobro", kaže Lolor.

„Sledećeg dana se probudila, šetala je, jela i pila.

„Sada samo moramo da se nadamo da neće dobiti neku infekciju, ali je zaista u najboljim rukama", dodao je.

Langford Vets

Lolor kaže da se nada da će je otpustiti iz bolnice tokom vikenda i da će je preuzeti privremeni udomitelji u zapadnom Velsu.

„Posle nekoliko nedelja fizioterapije i oporavka, razmotrićemo opciju pronalaska stalnog doma za nju.

„Reakcije na njenu priču su brojne, među njima su i pozivi i mejlovi iz dalekih krajeva sveta, poput Njujorka i Australije, što je sjajno - nemam dilemu da ćemo je udomiti.

„Ne mogu dovoljno da se zahvalim svima koji su joj pomogli", kaže on.

Direktor bolnice Lengford, Viki Blek, kaže da je „Arijel komplikovan mali pas, čija je nega zahtevala saradnju više timova specijalista poput ortopeda, hirurga za meka tkiva, anesteziologa i radiologa".

„Kao deo Univerziteta u Bristolu, mi smo posvećeni učenju čitavu karijeru i ponosni smo što unosimo inovacije i lečimo životinje poput Arijel.

„Oduševljeni smo što se tako divna životinja uspešno oporavila od operacije", ističe ona.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: