Japanska letjelica se „probudila", nastavlja misiju na Mjesecu

Letjelica je imala problema sa napajanjem jer njene solarne ćelije zbog nezgodnog slijetanja nisu mogle da upijaju sunčevu svjetlost

6768 pregleda 0 komentar(a)
Letjelica Slim, Foto: Jaxa
Letjelica Slim, Foto: Jaxa

Japanska letelica koja je sletela na Mesec u nezgodnom položaju, gotovo naopačke, sada je „resetovana" i posle nedelju dana nastavila je misiju.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) saopštila je da je u nedelju uveče ponovo uspostavila kontakt sa letelicom, što ukazuje da je kvar otklonjen.

Letelica je imala problema sa napajanjem jer njene solarne ćelije zbog nezgodnog sletanja nisu mogle da upijaju sunčevu svetlost.

Slim, kako je nazvana letelica, nije mogao da proizvede struju kada je sleteo 20. januara pošto su solarne ćelije bile usmerene dalje od Sunca.

Japanska svemirska letelica završila je skoro naopačke prilikom istorijskog sletanja na Mesečevu površinu pre skoro nedelju dana.

Na prvim fotografijama tada videlo se kako se letelica Slim zarotirala za 90 stepeni u odnosu na položaj u kojem je trebalo da bude prilikom zaustavljanja.

Ovo donekle može da objasni kasnije teškoće koje je letelica imala u proizvodnji električne energije potrebne za rad.

Fotografije je napravio robot veličine bejzbol lopte po imenu Sora-Kju, koji je izbačen iz Slim letelice nekoliko trenutaka pre sletanja u subotu.

„Problemi u glavnom motoru uticali su na položaj letelice pri sletanju", navela je JAKSA.

Tada je jedan od dva velika motora na letelici Slim (Pametnom lenderu za istraživanje Meseca) prestao da radi tokom sletanja.

JAXA

Da bi poslao sliku na Zemlju, Sora-Kju je prvo morao da je prebaci na drugog robota Lev-1 (Lunar Excursion Vehicle).

Ovaj skakutajući robot ima radio-opremu koja može da stupi u kontakt sa kontrolom misije nezavisno od Slima.

Lender je prestao da radi tri sata po sletanju jer njegovi solarni paneli nisu mogli da budu pokrenuti.

Pošto se baterija ubrzano praznila, JAKSA je odličila da „uspava" Slima, odnosno da ga pošalje u hibernaciju.

Njihova pretpostavka tada je bila da se letelica našla u položaju u kojem solarne ćelije ne mogu da vide i upijaju sunčevu svetlost.

Pre hibernacije, istraživači su uspeli da dobiju niz fotografija Mesečeve površine, napravljenih infracrvenom kamerom iz letelice.

Ove fotografije pokazuju da je letelica na padini, okružena malim stenama.

Slim je sleteo na ivicu ekvatorijalnog kratera Šioli.

JAKSA je tek peta svemirska agencija koja je uspela u mekom sletanju na Mesec, posle Amerike, bivšeg Sovjetskog Saveza, Kine i Indije.

Statistika pokazuje da je veoma teško lagano se spustiti na Mesečevu površinu.

Tek polovina ovakvih pokušaja bude uspešna.

Jaxa

JAKSA polaže nade u novu preciznu navigacionu tehnologiju.

Kompjuter u letelici brzo obrađuje slike i mapira krater kako bi se izbegle nezgode prilikom dodirivanja tačke na koju bi letelica trebalo da sleti.

Inženjeri su želeli da letelica sleti u radijusu od 100 metara od prethodno postavljenog cilja.

U tome su uspeli.

„Analiza podataka dobijenih pre gašenja potvrđuje da je Slim dotakao površinu Meseca 55 metara dalje od prvobitno postavljenog cilja za sletanje", navela je Jaksa.

Agencija je takođe kazala da je kompjuter u letelici u poslednjim momentima sletanja doneo odluku da okrene letelicu na jednu stranu kako bi izbegao prepreke.

Ovo će oduševiti zvaničnike, kao što će ih oduševiti i uspeh rovera.

Ne samo da se Sora-Kju kretao po Mesecu i pravio fotografije, već je i Lev-1 uspeo da skoči.

Kao i Slim, i Lev-1 je ugašen.

„To što je Lev-1 skočio na površini Meseca, komunikacija između robota Lev-1 i Sora-Kju, i potpuno autonomne operacije predstavljaju revolucionarno dostignuće.

„Ovo treba videti kao vrednu demonstraciju tehnologije, a stečeno znanje i iskustvo biće primenjeno u budućim misijama", navela je agencija.

Jaxa

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: