Šef kompanije Meta, Mark Zakerberg, se izvinio porodicama tokom burnog saslušanja pred Senatom

Senator Ted Kruz pokazao je obavještenje koje se pojavljuje na Instagramu, a u kome se korisnici upozoravaju da u nastavku mogu videti sadržaj sa seksualnim zlostavljanjem djece i u kome se pitaju da li žele „da vide rezultate bez obzira na to". Tada je upitao Zakerberga: „Gospodine Zakerberg, o čemu ste kog đavola razmišljali?". Zakerberg je odgovorio da je „osnovna zamisao" da je „često korisno da se umesto blokiranja pomogne da se usmjere ka nečemu što može biti od pomoći"

7561 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Mark Zakerberg, šef kompanije Meta, izvinio se porodicama čija su deca povređena zbog upotrebe društvenih mreža tokom burnog saslušanja pred američkim senatom.

Zakerberg, koji upravlja Instagramom i Fejsbukom, okrenuo se ka roditeljima i kazao da „niko ne treba da prolazi" kroz šta su oni prošli.

Senatori Demokratske i Republikanske stranke ispitivali su njega, kao i šefove TikToka, Snepa, X i Diskorda skoro četiri sata.

Donosioci zakona su želeli da znaju šta ove kompanije kako bi zaštitili decu na internetu.

Kroz Kongres trenutno prolazi zakon po kome kompanije treba da postanu odgovorene za sadržaj koji se postavlja na njihovim platformama.

Saslušanje u sredu bilo je retka prilika da američki senatori ispituju lidere tehnoloških kompanija.

Zakerberg i Šou Ci Čev, šef TikToka, pristali su da svedoče, dok su čelnici Snepa, X i platforme za slanje poruka Diskorda odbili svedočenje pa im je vlada poslala pozive.

Getty Images

Iza šefova tehnoloških kompanije sedele su porodice čija su se deca samopovređivala ili ubila zbog sadržaja na društvenim mrežama.

Od početka su jasno stavljali do znanja kako se osećaju, glasno negodujući kada su šefovi ušli i aplaudirajući kada bi zakonodavci postavili teška pitanja.

Iako je saslušanje uglavnom bilo usmereno na zaštitu dece od onlajn seksualne eksploatacije, pitanja su bila različita pošto su senatori iskoristili dobijenu priliku da ispituju petoricu moćnih direktora pod zakletvom.

Oni su pitali šefa TikToka, koji poseduje kineska kompanija BajtDens, Šou Ci Čeva, da li njegova kompanija deli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom, što je on odbacio.

Najveći broj pitanja bio je međutim usmeren ka Marku Zakerbergu, koji je pred Kongresom svedočio osmi put.

U jednom trenutku senator Ted Kruz pokazao je obaveštenje koje se pojavljuje na Instagramu, a u kome se korisnici upozoravaju da u nastavku mogu videti sadržaj sa seksualnim zlostavljanjem dece i u kome se pitaju da li žele „da vide rezultate bez obzira na to".

Tada je upitao Marka Zakerberga: „Gospodine Zakerberg, o čemu ste kog đavola razmišljali?".

Zakerberg je odgovorio da je „osnovna zamisao" da je „često korisno da se umesto blokiranja pomogne da se usmere ka nečemu što može biti od pomoći".

On je takođe obećao da će „lično da ispita stvar".

Tokom razgovora sa republikanskim senatorom Džošom Houlijem, Zakerberg je pozvan da se izvini porodicama koje sede iza njega.

On je ustao, okrenuo se ka publici i kazao: „Žao mi je zbog svega kroz šta ste prošli, to je strašno".

„Niko ne treba da prolazi kroz patnju kroz koju su vaše porodice prošle."

Getty Images

Roditelji traže hitne mere

U središtu saslušanja bio je stav kompanija prema zakonu o bezbednosti na internetu koji se trenutno nalazi u Kongresu.

Pre saslušanja, Meta je objavila da će uvesti nove mere bezbednosti, među kojima je i da maloletnici više neće moći da primaju poruke od stranaca na Instagrama i Mesindžeru.

Pojedini roditelji koji su prisustvovali saslušanju organizovali su protest pošto je ispitivanje završeno, tražeći od zakonodavaca da što pre donesu zakon po kome će kompanije biti odgovorne.

„Kao i ja nekada, mnogi roditelji misle da šteta o kojoj govorimo danas neće pogoditi njihove porodice", rekla je Džoan Bogard, čiji je sin umro u maju 2019.

Ona je objasnila da je on učestvovao u TikTok trendu davljenja.

Tokom današnjeg saslušanja Meta je navela da je uvela preko 30 alata koji treba da pomognu bezbednosti tinejdžera na internetu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: