Zelenski potvrdio da razmišlja o smjenjivanju glavnog komandanta Oružanih snaga: "Potrebno nam je resetovanje..."

"Ako želimo da pobijedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, uvjereni u pobjedu, ne možemo da se obeshrabrimo, moramo da imamo pravu pozitivnu energiju... zato govorim o restartovanju, zamjenama. Kad to kažem, imam na umu nešto ozbiljno", kazao je Zelenski

3283 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski obilazi položaje ukrajinske vojske u regionu Zaporožja, Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA
Zelenski obilazi položaje ukrajinske vojske u regionu Zaporožja, Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi put je potvrdio da razmišlja o smenjivanju glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjog.

„Potrebno nam je resetovanje, promena rukovodstva, ne samo vojnog. Potreban nam je novi početak, pričamo o novim ljudima koji će voditi zemlju", rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski RAI, odgovarajući na pitanje o pričama o raskolu sa vojnim vrhom.

Rekao je da ima na umu ozbiljno resetovanje koje se ne odnosi na jednu osobu, već na opšti pravac rukovodstva zemlje.

„Mislim na rotaciju čitavog niza državnih zvaničnika, ne samo u jednom sektoru, kao što je vojska", rekao je ukrajinski predsednik.

„Ako želimo da pobedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, uvereni u pobedu, ne možemo da se obeshrabrimo, moramo da imamo pravu pozitivnu energiju... zato govorim o restartovanju, zamenama. Kad to kažem, imam na umu nešto ozbiljno", dodao je Zelenski.

Još pre nekoliko meseci, pojavile su se pukotine u odnosima političkog i vojnog rukovodstva Ukrajine.

Zelenski je bio nezadovoljan opservacijom glavnog komandanta ukrajinske vojske koji je stanje na frontu opisao kao ćorsokak i uporedio je sa borbom u Prvom svetskom ratu kada su zaraćene strane bile ušančene u rovovima, a osvojene teritorije se merile u metrima.

Zelenski je tada pozvao je Ukrajince da ostanu ujedinjeni i da „svi treba da razmišljaju samo o odbrani zemlje".

„Moramo da se saberemo, da izbegnemo sporove. Ako ne ostvarimo pobedu, Ukrajine više neće biti", govorio je Zelenski u novembru 2023.

Početkom ove godine, Zelenski je odbacio glasine o sukobu sa Zalužnjim, ali je rekao da želi konkretnije stvari od vojnog vrha.

Uoči dvogodišnjice početka ruske invazije, Zelenski je u intervjuu za RAI rekao i da su „uspeli da odbrane državu".

„Oko 26 odsto naše teritorije i dalje je pod okupacijom, ali vidimo da ruska vojska nije u stanju da značajno napreduje. Zaustavili smo ih", uveren je ukrajinski predsednik.


Vojna potreba ili politika?

analiza Svjatoslava Homenka, BBC dopisnik iz Ukrajine

Izjava Vladimira Zelenskog italijanskoj televiziji konačno je potvrdila ono što je već bilo očigledno.

Poslednjih nedelja u Ukrajini se mnogo govori o smenjivanju Valerija Zalužnjog.

Pozadina nije ni vojna taktika i strategija ili različiti stavovi predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine o budućnost vojnih operacija, već čista politika.

Uostalom, kako drugačije shvatiti reči predsednika Ukrajine koji o smeni najvišeg generala govori u kategorijama kao što su „treba ponovo pokrenuti ne samo vojni sektor, već i druge lidere države"?

Još nije sasvim jasno koje lidere Zelenski želi da ponovo pokrene - može se samo sa potpunom sigurnošću reći da među njima definitivno neće biti šef njegove administracije Andrej Jermak.

Ali sama formulacija izjave - smenićemo ovog ili onog ministra, a u isto vreme i glavnokomandujućeg Oružanih snaga - ukazuje da je ovde definitivno reč o politici koja se vraća u Ukrajinu dok se bliži druga godišnjica početka ruske invazije.

Analizirajući još neostvareno, ali gotovo neizbežno smenjivanje Zalužnjog, ukrajinski posmatrači se često prisećaju istorije od pre dvadesetak godina.

Tada popularni premijer Viktor Juščenko nikako nije bio željan da se meša u političke bitke; bile su mu potpuno strane.

Ali njegova ostavka na mesto šefa vlade u suštini mu nije ostavila izbora - Juščenko je postao simbol alternative mrskom „kučmizmu", organski centar gravitacije opozicije predsedniku koji je gubio popularnost.

Znamo šta se dalje desilo.

Iz tog primera, može se izvući analogija sa Zalužnjim.

General se nikada nije izjasnio o sopstvenim političkim ambicijama, ali je na korak od toga da ih saopšti, možda i protiv svoje volje, i sada lebdi u vazduhu da bi mogao da postane vidljiva alternativa Vladimiru Zelenskom.

Paradoksalno: predsednik, koji je pre dva meseca upozorio vrhovnog komandanta da ne učestvuje u politici, sada ga gura u to.

Jedini problem je što danas niko, pa ni Zalužnji i Zelenski, ne može biti siguran da će demokratski predsednički izbori u Ukrajini biti održani u doglednoj budućnosti.

I to je glavna, suštinska razlika između sadašnje situacije i događaja s početka 2000-ih.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: