Palestinski pritvorenici bez odjeće, vezanih ruku...: Izrael kaže da će preduzeti mjere protiv vojnika

BBC je analizirao stotine snimaka u Pojasu Gaze od novembra 2023. godine, meću kojima je osam i na kojima se vide zatvorenici

7112 pregleda 1 komentar(a)
Palestinski pritvorenici, Foto: YouTube
Palestinski pritvorenici, Foto: YouTube

Izraelska vojska rekla je za BBC da će preduzeti mere protiv svih vojnika za koje se otkrije da su snimali i objavili video palestinskih pritvorenika bez odeće, vezanih ruku i sa povezima preko očiju.

BBC je analizirao stotine snimaka u Pojasu Gaze od novembra 2023. godine, meću kojima je osam i na kojima se vide zatvorenici.

Pravni stručnjaci kažu da bi snimanje i objavljivanje ovakvih snimaka moglo da znači da je prekršeno međunarodno pravo, prema kojem da pritvorenici ne smeju da budu izloženi ponižavanju i javnoj poruzi ili da se snimaju zarad radoznalosti javnosti.

Izraelska vojska prvobitno je saopštila da je raskinula ugovor sa jednim od rezervista kog je identifikovao BBC.

Sada je dodala da će nastaviti da utvrđuje slučajeve koji odstupaju od onoga što se očekuje od njenih vojnika.

Kažu i da će biti preduzete mere protiv vojnika umešanih u snimak koji je identifikovao BBC.


Pogledajte snimak:


Svih osam snimaka palestinskih zatvorenika koje je identifikovao BBC tim za utvrđivanje činjenica, objavili su izraelski vojnici i rezervisti koji nisu krili sopstveni identitet.

Džefri Najs, međunarodni advokat za ljudska prava, rekao je u ponedeljak za BBC da bi snimanje i objavljivanje takvih snimaka „moglo da predstavlja ratni zločin".

Najs je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju između 1998. i 2006. godine.

Na snimku koji je 24. decembra 2023. objavio izraelski vojnik, vidi se palestinski pritvorenik kako krvav, bez odeće i vezanih ruku, sedi na stolici dok ga ispituju pre nego što ga bosonogog odvode ulicama Gaze.

YouTube

Na pitanje kako je nastala fotografija, izraelska vojska je u saopštenju odgovorila da je napravljena tokom ispitivanja na terenu.

„Osumnjičeni nije povređen. Rezervista je fotografisao i objavio sliku suprotno naređenjima i vrednostima izraelske vojske i nedavno je odlučeno da mu bude prekinuta rezervna služba", glasio je odgovor izraelske vojske na upit BBC-ja.

Na drugom snimku, koji je isti vojnik objavio istog dana, vide se stotine palestinskih zatočenika okupljenih na sportskom terenu.

Većina onih koji se vide na snimku gola je do pojasa, pojedini sa povezima preko očiju i kleče u redovima, dok ih izraelski vojnici nadgledaju.

U jednom trenutku se vidi grupa od tri žene kako kleče sa povezima preko očiju, a iznad njih se vijori izraelska zastava.

Na dva snimka koje je postavio drugi izraelski vojnik vide se zatvorenici sa povezima preko očiju, a snimci su prošarani slikama vojnika koji poziraju sa oružjem.

Svih osam video snimaka je od tada nestalo sa platformi društvenih mreža.

Džefri Najs, stručnjak za pitanja ratnih zločina, rekao je da bi osim otpuštanja rezerviste trebalo sprovesti širu istragu o snimcima, koja bi trebalo da dosegne i vrh lanca komandovanja.

Kada je njegova ocena preneta portparolu izraelske vojske Piteru Lerneru, on je za BBC odgovorio:

„Moguće je da je bilo grešaka i propusta na terenu…

„Sve naše operacije, bilo na bojnom polju ili u prostorijama za ispitivanje, sprovodimo u okviru zakona i kada postoje kršenja, onda se pokreću disciplinski ili drugi postupci".


Pogledajte i ovaj video: Zarobljeni Palestinci kleče u donjem vešu na ulici


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: