Polu Makartniju vraćena bas gitara ukradena prije pola vijeka

Vrijednost gitare, koja je kupljena u Njemačkoj 1961. za 30 funti, nije procijenjena

3162 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija na kojoj Makartni svira poznati bas prikazana je u dokumentarcu iz 2021. godine „Get Back", Foto: APPLE FILMS LTD
Fotografija na kojoj Makartni svira poznati bas prikazana je u dokumentarcu iz 2021. godine „Get Back", Foto: APPLE FILMS LTD

Pol Makartni dobio je nazad gitaru kojom je odsvirao neke od hitova Bitlsa poput „Love Me Do" i „She Loves You", 51 godinu pošto je ukradena iz zadnjeg dela kombija u Londonu.

Hofner bas gitara pronađena je na tavanu, u porodičnoj kući u Saseksu, zahvaljujući potrazi u okviru projekta „Izgubljeni bas".

Pol je kupio gitaru 1961. Ukradena je u zapadnom Londonu 1972.

Predstavnik za štampu nekadašnjeg člana Bitlsa kazao je da je Makartni „izuzetno zahvalan" zbog njenog povratka.

Potraga je počela pošto je muzička zvezda zamolila Hofner da pronađe njegov voljeni instrument.

Pošto je u okviru projekta „Izgubljeni bas" upućena molba da građani podele informacije o gitari, porodica koja živi u Saseksu se javila jer su se setili da na tavanu imaju staru bas gitaru.

Pol Makartni dobio je bas nazad u decembru.

„Pošto je prošle godine pokrenut projekat „Izgubljeni bas", Polova Hofner 500/1 bas gitara iz 1961, koja je ukradena 1972, vraćena je.

„Hofner je potvrdio autentičnost gitare, a Pol je izuzetno zahvalan svima koji su bili uključeni", naveo je predstavnik za štampu.

Govoreći za BBC vesti, tim koji je radio na projektu „Izgubljeni bas" kazao je da su oduševljeni pošto su rešili slučaj koji su nazvali „najvećom misterijom u istoriji rokenrola".

„Nije bilo tragova, ni dokaza gde bi se mogla nalaziti", kazao je novinar Skot Džons, koji se zajedno sa ženom, takođe novinarkom Naomi, pridružio potrazi koju je vodio Nik Vas, Hofner stručnjak za bas.

„To što smo je tako brzo pronašli bilo je zaista neverovatno i čuli smo koliko je Pol Makartni oduševljen što je dobio instrument nazad.

„Saznanje da se momak koga svi volimo noćas smeši jer mu je vraćena njegova stara gitara je šlag na torti", dodao je.

Gitara je vraćena u septembru posle čega su je stručnjaci pregledali kako bi potvrdili njenu autentičnost.

Na sreću, bas je bio ceo, i dalje u originalnom pakovanju, ali će mu biti potrebne određene popravke da bi mogao da se svira.

Tokom istrage tim je primio dojave o krađi iz zadnjeg dela kombija u oktobru 1972.

Saznali su da je gitara prodata vlasniku paba u blizini, pre nego što je stigla u Saseks, gde je završila na tavanu porodične kuće.

Govoreći o tome zašto su ljudi istupili sa informacijama, Džons je kazao da „žele Makartniju dobro, i da su hteli da pomognu".

„Ova potraga nije bila usmerena na to da se pronađe krivac. Rekli smo ljudima da mogu da nam se obrate i anonimno."

Vrednost gitare, koja je kupljena u Nemačkoj 1961. za 30 funti, nije procenjena.

Tim projekta „Izgubljeni bas" međutim veruje da vredi više od najskuplje gitare na svetu, gitare Kurta Kobejna, koja je prodata na aukciji za šest miliona dolara 2020.

Ukradena gitara Džona Lenona prodata je za 2,4 miliona dolara pola veka pošto je pronađena.

Dodatno izveštavanje Šon Šedon.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: