Džulijanu Asanžu loše, nije se pojavio na suđenju u Londonu

Asanž je od 2019. u pritvoru u zatvoru Belmarš u Londonu, a SAD ga traže zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata tokom 2010. i 2011.

6471 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Filip Singer/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Foto: Filip Singer/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nije se pojavio na početku suđenja u Londonu na kojem bi trebalo da Viši sud konačno odluči hoće li on biti izručen iz Velike Britanije u Ameriku.

Asanž je od 2019. u pritvoru u zatvoru Belmarš u Londonu, a Sjedinjene Američke Države ga traže zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata tokom 2010. i 2011. godine.

Viši sud u London je 2021. godine doneo odluku da bi trebalo da bude izručen, odbacujući primedbe da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da oduzme sebi život u američkom zatvoru.

Naredne godine, Vrhovni sud je potvrdio tu odluku, a tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel je potpisala nalog za izručenje.

U tekućem postupku, odbrana Asanža pokušava da obori tu odluku Patel i prvostepeno sudsko rešenje.

Ako u tome ne uspeju, iskoristili su sve pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji i započeće proces izručenja.

Asanž kaže da se protiv njega vodi politički postupak i njegovi advokati ističu da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava ako mu žalba bude odbačena.


Dva glavna detalja s početka suđenja

Analiza Dominik Kašani, BBC reporter iz Višeg suda

Mark Samers, jedan od Asanžovih advokata, osporio je sve dokaze koji su izloženi na prvostepenom ročištu kada se odlučivalo o izručenju.

Kako je rekao, curenje podataka iz američkih bezbednosnih agencija je toliko česta - on ju je nazvao rutinom - da je čitav ešalon novinara izgradio karijere zahvaljujući takvoj praksi.

Niko, kaže, nije nije procesuiran za objavljivanje takvih dokumenata, pitajući se zašto onda gone njegovog klijenta.

Prethodno je istakao da je Amerika planirala da kidnapuje i ubije Asanža dok je sedam godina bio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudija Džonson je zatim upitao da li je neko procesuiran za curenje ovakvih dokumenata kao što Amerika tereti Asanža da je otkrio imena izvora.

To je suština slučaja u Americi, da je Asanž ugrozio živote poverljivih doušnika u Iraku i Avganistanu koji su pomagali snagama u borbi protiv pobunjenika i terorističkih grupa.


Pogledajte video: Zašto Amerika traži izručenje Asanža


Niki Šiler, BBC novinar, izveštava da su se na ulici ispred Višeg suda u Londonu okupile stotine pristalica osnivača Vikiliksa koji drže transparente, poput velikih bela slova 'oslobodite Asanža'.

Saobraćaj nije zaustavljen, mada vozači, koji prolaze tuda, trube, ali su tu i mediji iz celog sveta.

Jonathan Brady/PA

„Ne zaboravite da je u britanskom sudu slučaj protiv Australijanca za moguće krivično delo u Americi, to je međunarodni slučaj, kako god okrenete", izveštava Šiler.

Šta je uradio Asanž?

Vikiliks je objavio hiljade poverljivih dokumenata američke vojske za koje odbrana Asanža tvrdi da su stigli od bivše američke obaveštajke Čelzi Mening.

Još 2013. Mening je osuđena na 35 godina zatvora zbog curenja ovih dokumenata.

Ovu presudu je kasnije predsednik Barak Obama ublažio, pošto je odslužila četiri godine robije.

Ipak, to nije bio kraj pravnih poteškoća za Mening.

Kada je 2019. Asanž optužen po 17 tačaka za špijunažu, američka Velika porota je tražila od Mening da svedoči protiv osnivača Vikiliksa.

Ali je ona odbila navodeći da bi pre „umrla od gladi", nego da sarađuje.

Ta odluka ju je koštala, za svaki dan koji je trebalo da svedoči platila je kaznu po 500 dolara.

Ostala je iza rešetaka još dve godine, do trenutka kada je konačno puštena na slobodu morala je da plati 250.000 dolara.


Pogledajte video o Džulijanu Asanžu:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: