Na granici Egipta sa Gazom širi se ogromna ograđena lokacija - šta je razlog

Humanitarna radnica jedne britanske dobrotvorne organizacije, koja je angažovana u Gazi, rekla je za BBC da "nikada nije vidjela toliko veliko raščišćavanje teritorije" za takvo logističko središte i da oni nisu bili upoznati sa radovima

14697 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Egipat je prošle nedelje izgradio više od tri kilometra zida pored dodatnog raščišćavanja velikog područja pored granice sa Pojasom Gazom, otkrio je BBC tim za utvrđivanje činjenica.

Radovi su usledili nakon što je Izrael upozorio da priprema kopnenu ofanzivu na grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze, tik uz granicu sa Egiptom.

Od početka izraelske ofanzive na Pojasa Gaze u oktobru, palestinski civili su potražili utočište u gradu Rafa - Izrael je u više navrata pozivao da se sklone u jućni deo tvrdeći da će tamo biti bezbedni - i procenjuje se da ih tamo sada ima više od miliona.

Egipatske vlasti kažu da se „ne preduzimaju nikakve pripreme" za doseljavanje Palestinaca i da je ovo područje namenjeno kao „logističko čvorište" za dopremanje pomoći u Gazu.

Međutim, humanitarna radnica jedne britanske dobrotvorne organizacije, koja je angažovana u Gazi, rekla je za BBC da „nikada nije videla toliko veliko raščišćavanje teritorije" za takvo logističko središte i da oni nisu bili upoznati sa radovima.

Šta se vidi na najnovijim satelitskim snimcima?

Uočljivo je da je raščišćeno više od 16 kvadratnih kilometara neposredno uz granicu sa Gazom.

Raščišćavanje ovog područja počelo je prvih dana februara 2024. godine, ali je tokom protekle sedmice dramatično prošireno.

Čini se da su delovi zida oko ovog područja u izgradnji.

Dana 14. februara, oko 0,8 kilometara zida bilo je vidljivo na satelitskim snimcima, ali na najnovijim fotografijama vidi se da je sada podignut duž više od četiri kilometra.

Čini se da se zid gradi istovremeno na tri mesta - na ovoj fotografiji uočljivo je da je u toku gradnja u jugozapadnom uglu očišćenog prostora.

Može se videti i nešto što izgleda kao građevinski kran i druga mehanizacija.

U jugoistočnom uglu, vidljivo je gomilanje kamiona duž glavnog puta koji vodi iz severnog Egipta u Gazu.

Neki kamioni su parkirani van glavnog puta i na tek raščišćenom prostoru.

Čemu je namenjeno ovo područje?

Vlasti Egipta demantovale su izveštaje da je područje napravljeno za smeštaj palestinskih izbeglica.

Od početka rata u Gazi, posle Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, Egipat je stalno govorio da neće otvoriti granicu za izbeglice.

Kairo je zauzeo takav stav delimično zato što ne želi da bude saučesnik u raseljavanju Palestinaca u velikom broju, ali i iz ekonomskih i bezbednosnih razloga.

Izrael je ranije saopštio da „ne namerava da evakuiše palestinske civile u Egipat".

Vlasti u egipatskoj provinciji Severni Sinaj objavile su saopštenje u kojem se navodi da „oružane snage uspostavljaju logističku zonu za primanje pomoći za Gazu" kako bi smanjile gužve na putevima u blizini granice.

Lokalni zvaničnik je rekao da se područje priprema za „parking za kamione, bezbednosna skladišta, administrativne kancelarije i smeštaj za vozače".

Međutim, BBC je razgovarao sa humanitarnom radnicom, koji je deo grupe za koordinisanje dopremanja pomoći u Gazi, i ona kaže da nisu čuli za takav plan.

„Da je postojao plan da se iznenada poveća kapacitet izgradnjom svojevrsnog čvorišta, pretpostavljam da bi egipatske vlasti to prenele humanitarnim agencijama", rekla je ona.

Humanitarna radnica nije želela da bude imenovana, jer bi, kako je obrazložila, to moglo da zakomplikuje odnos humanitarne organizacije za koju radi i egipatskih vlasti.

„Kapacitet za skladištenje pomoći u Egiptu je nešto o čemu se razgovara na skoro svakom sastanku.

„S obzirom da o ovim radovima nismo obavešteni, moja pretpostavka je da raščišćavanje terena nije plan za skladištenje pomoći", dodala je ona.

BBC tim za utvrđivanje činjenica je pokazao najnovije satelitske snimke nekolicini stručnjaka za bezbednost da kažu šta misle da bi mogla da bude svrha ovih radova.

„Ne morate da čistite toliko područje da biste tamo parkirali kamione.

„Meni ovo veoma liči da se Egipat priprema za najgori scenario", rekao je Andreas Krig, viši predavač studija bezbednosti na Kings koledžu u Londonu.

„Ako pogledate kolika je ovo oblast, 16 kvadratnih kilometara, pa to su hiljade i hiljade kamiona. Nikada se nije desilo da hiljade kamiona čekaju na granici", primetio je.

Grafike: Filipa Silverio


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: