Putin negira navodne planove o slanju nuklearnog oružja u svemir

„Naša pozicija je jasna i transparentna. Uvijek smo bili kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru i još smo", tvrdi ruski predsjednik

6662 pregleda 3 komentar(a)
Putin i Šojgu u razgovoru koji je emitovan na ruskoj televiziji, Foto: Reuters
Putin i Šojgu u razgovoru koji je emitovan na ruskoj televiziji, Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je Moskva „kategorički protiv" raspoređivanja nuklearnog naoružanja u svemiru.

Putin je to rekao tokom sastanka sa Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije, koji je takođe izneo stav da nije za takav potez, a njihov susret prenošen je na ruskoj televiziji.

Američki zvaničnici rekli su prošle nedelje da Rusija razvija „problematično" atnisatelitsko oružje.

Ono je navodno opremljeno nuklearnom glavom i namenjeno je upotrebi u svemiru, prema izveštajima američkih medija.

Američka vlada shvata „vrlo ozbiljno" razvijanje ovog oružja i predsednik Džozef Bajden je već zatražio „direktan diplomatski kontakt sa Rusijom" tim povodom, izjavio je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Putin je više puta tražio međunarodni dogovor o upotrebi oružja u svemiru koji bi poštovale sve zemlje i govorio je da je Rusija više puta ponudila saradnju kako bi se zajednički učvrstila pravila.

„Naša pozicija je jasna i transparentna. Uvek smo bili kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru i još smo", tvrdi ruski predsednik.

Šojgu je rekao da Rusija „kao prvo, nema nuklearno oružje u svemiru", a „kao drugo, oni znaju da je to tako, ali da uprkos tome prave buku oko toga".

Ponovio je stav da ovakvi navodi iz Amerike služe kako bi se zaplašili američki kongresmeni i usvojili zakon o dodatnoj pomoći za Ukrajinu.

EPA

Grupa republikanaca u Predstavničkom domu, donjem domu američkog Kongresa, nekoliko meseci uskraćuje podršku novom paketu pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

Kirbi je kategorički odbacio navode iz Moskve.

Iako je Majk Tarner, viši zvaničnik Republikanske partije i predsednik Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma, upozorio na „ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost", Kirbi je dan kasnije ocenio da nema neposrednih pretnji po američku javnost.

„Ne govorimo o oružju koje može da se koristi za napad na ljude ili da izazove fizičko razaranje na Zemlji", rekao je Kirbi.

Iako svemirsko oružje deluje kao pojam iz naučno-fantastičnih romana, vojni stručnjaci već dugo upozoravaju da će svemir verovatno postati novo bojište u svetu koji sve više počiva na tehnologiji.

Ističu i da Rusija i Kina predano razvijaju vojne kapacitete u svemiru, pokušavajući da sustignu Ameriku po pitanju naoružanja.

Ove tri države već imaju mogućnosti da napadaju satelite širom sveta. Ali, teoretski, oni ne mogu da koriste nuklearno oružje u svemiru.

Sve tri zemlje su potpisale Vansvemirsku povelju 1967. godine, koja zabranjuje slanje „bilo kojih objekata sa nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje" u orbitu.

Ali, stručnjaci upozoravaju da povelja ne pruža garanciju bezbednosti u trenutnoj geopolitičkoj situaciji jer Rusija pokazuje namere da ne poštuje obaveze iz ovog dokumenta.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: