Parlamentu Gane isključena struja zbog duga od 1,8 miliona dolara

Elektroprivreda Gane, koja se suočava sa ozbiljnim finansijskim problemima, nerijetko isključuje struju zaduženim korisnicima. Posljednjih godina, nestašice struje su sve češće, dok se zemlja bori sa najtežom ekonomskom krizom u posljednjoj deceniji

6331 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

​Elektroprivreda Gane (ECG) u četvrtak je prekinula isporuku struje parlamentu zbog duga od 23 miliona lokalnih cedija (1,8 miliona dolara).

Struja je nestala usred skupštinske rasprave o predsednikovom govoru o stanju u zemlji.

Na video snimku koji su podelili lokalni mediji vidi se kako poslanici u slabo osvetljenoj dvorani uzvikuju: „Dumsor, dumsor", što na lokalnom akanskom jeziku znači „nestala struja".

Ubrzo je u pomoć uskočio generator, a u skupštinskoj sali ponovo se upalilo svetlo, preneli su lokalni mediji.

Međutim, drugi delovi zgrade bili su bez struje veći deo dana, pre nego što je snabdevanje obnovljeno.

Pojedini poslanici i zaposleni u parlamentu ostali su zaglavljeni u liftu u trenutku kada je nestala struja, javila je lokalna televizija TV 3.

Vilijam Boateng, portparol Elektroprivrede Gane, rekao je za Rojters da su pribegli isključenju zato što je parlament „odbijao da plaća račune".

Snabdevanje je ponovo uspostavljeno nakon što je parlament platio 13 miliona cedija (oko milion dolara), što je deo duga, i obećao da će izmiriti preostali dug u roku od nedelju dana, rekao je.

„Pravilo važi za sve - ko ne plati, ostaće bez struje", dodao je Boateng.

Elektroprivreda Gane, koja se suočava sa ozbiljnim finansijskim problemima, neretko isključuje struju zaduženim korisnicima.

Poslednjih godina, nestašice struje su sve češće, dok se zemlja bori sa najtežom ekonomskom krizom u poslednjoj deceniji.

Elektroprivreda Gane duguje 1,6 milijardi dolara privatnim dobavljačima električne energije, kaže Elikplim Kvabla Apetogbor, šef organizacije koja ih predstavlja.

Prošlog jula zapretili su da će obustaviti rad zbog toga što mnogi ne plaćaju račune.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: