Pentagon: Leteći tanjiri na nebu vjerovatno tajni vojni testovi

Prema Galupovoj anketi iz 2021. godine, nešto više od 40 odsto Amerikanaca misli da su vanzemaljske letjelice posjetile Zemlju, sedam odsto više nego 2019.

9046 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Iznenadno uočavanje neidentifikovanih letećih objekata (NLO) tokom 1960-ih verovatno je uzrokovano testovima naprednih američkih špijunskih aviona i svemirske tehnologije, zaključuje se u izveštaju Pentagona.

Tvrdi se da se većinom radilo o običnim objektima poreklom sa Zemlje, navodi se u izveštaju podnetom Kongresu u petak.

Zvaničnici su takođe rekli da „nema dokaza" da se američka vlada susrela sa vanzemaljskim životom.

Ali iz Pentagona priznaju da njihovo istraživanje neće zaustaviti popularna verovanja o vanzemaljcima.

„Snažni efekti televizijskih programa, knjiga, filmova i ogromna količina sadržaja na internetu i društvenim mrežama usredsređenih na ove teme najverovatnije su uticale na javne rasprave i ojačalai ovakva verovanja među nekim delovima z jednice", rekli su iz Pentagona.

Izveštaj je deo pokušaja američke vlade da ispita "neidentifikovane anomalijske pojave" (UAP).

Održani su brojni javni sastanci sa predstavnicima NASA-e i saslušanja u Kongresu.

Getty Images

Javno mnjenje verovatno pod uticajem pop kulture, navodi se u izveštaju koji je objavila Kancelarija za rešavanje anomalija Pentagona.

„Naročito uporna priča" je da je vlada pronašla svemirske letelice i ostatke vanzemaljaca i urotila se da istraživanje njihovog navodnog postojanja sačuva u tajnosti, kažu istraživači,

Zvaničnici su pristupili izveštaju otvorenog uma, ali jednostavno nisu pronašli dokaze o vanzemaljcima, Portparol Pentagona je rekao da su.

„Svi detalji naporne istrage, na svim nivoima klasifikacije, doveli su do zaključka su da su većinom prijavljena viđenja (NLO) obični objekti i fenomeni i rezultat pogrešne identifikacije", rekao je general-major Pat Rajder novinarima.

Prema Galupovoj anketi iz 2021. godine, nešto više od 40 odsto Amerikanaca misli da su vanzemaljske letelice posetile Zemlju, sedam odsto više nego 2019.

Tokom istrage su pregledane arhive, poverljivi dosijei i sve zvanične vladine istrage još od 1945. godine.

Istraživači su proveravali glasine o svemirskim letelicama vanzemaljaca i otkrili, na primer, da je navodni memorandum o NLO iz 1961. godine bio neautentičan.

Uzorak „vanzemaljske letelice" koji je proučila komisija nije napravljen od materijala sa drugog sveta, već da ga čine jedinjenja magnezijuma, cinka i bizmuta.

Iz Pentagona su obećali novu istragu koja će biti usmerena na skorašnja navodna viđanja i i glasine.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: