Džon Barnet: Uzbunjivač i aferi Boing se 'nadao da će promeniti ponašanje kompanije', kaže porodica

Nadležni trenutno ispituju okolnosti smrti Džona Barneta od navodnog samoranjavanja. Barnet je penzionisan poslije 30 godina rada u Boingu 2017. godine. On je pred smrt svjedočio u sudskom postupku protiv kompanije

3847 pregleda 1 komentar(a)
Foto: John Barnett
Foto: John Barnett

Advokati uzbunjivača u aferi u Boing, koji je pronađen mrtav navodno usled samoubistva, opisuju ga kao „hrabrog i iskrenog čoveka od najvećeg integriteta".

Nadležni trenutno ispituju okolnosti smrti Džona Barneta od navodnog samoranjavanja.

Barnet je penzionisan posle 30 godina rada u Boingu 2017. godine.

On je pred smrt svedočio u sudskom postupku protiv kompanije.

Dvojica njegovih advokata su tražili od policije da podrobno istraži kako je umro.

„Džon je bio usred davanja iskaza u sudskom postupku zaštite uzbunjivača koji se konačno približivao kraju", navode u zajedničkoj izjavi Robert Turkevic i Brajan Nouls za BBC.

„Bio je dobro raspoložen i veoma se radovao da ostavi tu životnu fazu iza sebe i nastavi dalje.

„Nismo videli nikakve pokazatelje da bi mogao sebi da oduzme život. Niko ne može u to da poveruje".

Pozvali su zvaničnike u Čarlstonu u Južnoj Karolini da pruže dodatne informacije o tome šta se desilo.

„Nijedan detalj ne treba da ostane neispitan".

Turkevic i Knouls dodaju da je Barnet bio neko ko je „pazio" na porodicu, prijatelje i Boing - od pilota do putnika.

Od 2010. do odlaska u penziju zbog zdravstvenog stanja, Barnet je radio kao menadžer kontrole kvaliteta u Severnom Čarlstonu u fabrici gde se pravi 787 Drimlajner (Dreamliner), najsavremeniji avion koji se koristi uglavnom na dugim linijama.

Na tom poslu, „saznao je i razotkrio veoma ozbiljne bezbednosne probleme na Boingovom avionu 787 Drimlajner, zbog čega je trpeo odmazdu i radio u neprijateljskom okruženju", ističu advokati.

Kada je otišao u penziju, pokrenuo je dugogodišnji sudski spor protiv kompanije.

Optužio ih je da su ga omalovažavali i kočili njegovu karijeru zbog problema na koje je ukazao, a Boing je te optužbe odbacio.

Neposredno pred smrt, Barnet je bio u Čarlstonu gde je davao iskaz u vezi sa tim slučajem i prošle nedelje su ga ispitivali najpre advokati Boinga, a zatim je trebalo da ga unakrsno ispitaju i njegovi advokati.

U subotu je trebalo da bude nastavljeno svedočenje.

Pošto se nije pojavio, raspitivali su se za njega u hotelu.

Potom je pronađen mrtav u svom kamionu na hotelskom parkingu.

Sukob sa njegovim dugogodišnjim poslodavcem doveo je do toga da Barnet dobije posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i zdravlje mu je bilo sve lošije, rekao je njegov brat američkim medijima.

„On je patio od PTSP-a i napada anksioznosti što su posledice neprijateljskog radnog okruženja u Boingu, što je, verujemo, dovelo do njegove smrti", rekao je Rodni Barnet.

Barnet je dodao da se njegov brat „radovao da svedoči na sudu i da se nadao da će to naterati Boing da promeni ponašanje".

Menadžer kvaliteta je postao poznat kada je izrazio zabrinutost u vezi sa standardima proizvodnje američkog avionskog giganta.

Za BBC je 2019. rekao da su radnici pod pritiskom namerno postavljali delove lošijeg kvaliteta u avione na proizvodnoj traci.

Kasnije je za BBC rekao da radnici nisu poštovali procedure kojima se prate delovi kroz fabriku, što je omogućilo da neispravne komponente nestanu.

Govorio je i da je otkrio ozbiljne propuste sa sistemima za kiseonik, što bi, kako je rekao, moglo da znači da jedna od četiri maske za disanje neće raditi u hitnim slučajevima.

Ispričao je da je ubrzo nakon što je počeo da radi u Južnoj Karolini postao zabrinut da je težnja da se što pre napravi novi avion značio da je proces sklapanja ubrzan i da je bezbednost ugrožena, što je kompanija negirala.

Kako je rekao, upozorio je menadžere o postupcima koji su ga brinuli, ali ništa nije preduzeto.

Boing je demantovao njegove tvrdnje.

Međutim, nadležna Federalna uprava za avijaciju (FAA) je 2017, posle inspekcije potvrdila neke od Barnetovih zabrinutosti.

Utvrđeno je da su najmanje 53 dela „neusaglašena" u fabrici, nepoznatog porekla i da se smatraju izgubljenim.

Kada je reč o maskama za kiseonik, kompanija je rekla da je 2017. „utvrdila da su neke boce kiseonika primljene od dobavljača koje nisu bile pravilno postavljene".

Ali su negirali da je bilo koja od njih ugrađena u avion.

Smrt Barneta se podudarila sa trenutkom u kom se detaljno ispituju standardi proizvodnje i u Boingu i u njegovom ključnom dobavljaču Spirit Aerosistems.

Prošle nedelje, FAA je saopštila da je šestonedeljna revizija u kompaniji utvrdila „više slučajeva u kojima kompanija navodno nije ispunila zahteve za kontrolu kvaliteta proizvodnje".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: