Britanac izašao iz zatvora i ponovo otišao da se bori na strani ruske vojske, njegov otac „užasnut"

Smatra se da je Ben Stimson iz Oldama, zajedno sa Ajdenom Minisom iz Viltšira, sada u regionu Donbasa, koji je pod kontrolom ruskih i proruskih snaga

9563 pregleda 11 komentar(a)
Bendžamin Stimson, Foto: GMP
Bendžamin Stimson, Foto: GMP

Englez koji je bio u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog ratovanja na strani Rusije protiv Ukrajine, posle puštanja na slobodu ponovo se vratio u ratno žarište.

Smatra se da je Ben Stimson iz Oldama, zajedno sa Ajdenom Minisom iz Viltšira, sada u regionu Donbasa, koji je pod kontrolom ruskih i proruskih snaga.

Stimonsov otac za BBC je rekao da je „užasnut" sinovljevim postupcima i da je prekinuo kontakt sa njim.

Stimson je ranije bio u zatvoru u Velikoj Britaniji 2015. zbog pridruživanja proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Stimsonov otac je rekao da je prekinuo komunikaciju sa sinom.

„Svaki čovek bira životni put, mnogi od nas, stranih dobrovoljaca, odlučili smo da pređemo na rusku stranu", objavio je Ben Stimson na Jutjubu.

Užasnust sam

BBC je razgovarao sa Stimsonovim ocem Martinom, koji je rekao da je prekinuo svaku komunikaciju sa sinom i da je bio „užasnut" kada je čuo da se bori na strani Rusije.

„Nemam kontrolu nad njim, on je muškarac od 48 godina", dodao je.

Minis iz Čipenhema je ranije bio u zatvoru zbog napada i bio je povezan sa ekstremno desničarskim Nacionalnim frontom.

Veruje se da su ova dva muškarca prvi britanski državljani koji se bore na strani Rusije otkako je pokrenuta invazija na Ukrajinu u februaru 2022.

Filip Ingram, bivši visoki britanski vojni obaveštajac, rekao je za BBC da je odluka da se neko bori za Rusiju „potpisivanje sopstvene smrtne presude".

'Topovsko meso'

Ingram je rekao da rusko vojno rukovodstvo koristi sopstvene trupe kao „topovsko meso" u ofanzivnim talasima protiv ukrajinske odbrane.

Smatzra da to što oni postavljaju snimke i fotografije na društvene mreže mogla da bi da pruži informacije ukrajinskim obaveštajnim službama informacije, koje bi mogle da ugroze njihov život.

Portparol Kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO) rekao je: „Izveštaji o britanskim državljanima koji učestvuju u ruskoj nelegalnoj invaziji su šokantni i njihovi navodni postupci su za osudu".

„Oni koji putuju iz Velike Britanije u zone sukoba da bi se uključili u nezakonite aktivnosti trebalo bi da očekuju da se protiv njih povede istraga kada se vrate u zemlju".


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: