„Havanski sindrom": Novinarski izvještaj povezao misterioznu bolest sa ruskom obavještajnom jedinicom, Moskva negira

Zajedničko istraživanje nezavisnog portala Insajder, njemačkog nedjeljnika Špigel i CBS programa 60 minuta, sugeriše da su oboljeli možda bili na meti ruskog zvučnog oružja

12224 pregleda 57 reakcija 2 komentar(a)
Sindrom su prvi put prijavile diplomate u američkoj ambasadi na Kubi 2016., Foto: Getty Images
Sindrom su prvi put prijavile diplomate u američkoj ambasadi na Kubi 2016., Foto: Getty Images

Misteriozna bolest koja je pogodila američke diplomate prethodnih godina možda je povezana sa ruskom obaveštajnom jedinicom.

Američko osoblje širom sveta sa takozvanim „Havanskim sindromom" prijavilo je onda neobjašnjive simptome poput vrtoglavice.

Zajedničko istraživanje nezavisnog portala Insajder, nemačkog nedeljnika Špigel i CBS programa 60 minuta, sugeriše da su oboleli možda bili na meti ruskog zvučnog oružja.

Moskva je odbacila ove optužbe.

Američki zvaničnici su ranije rekli da je malo verovatno da iza toga stoji neka strana sila.

Ali u njihovoj proceni „anomalnih zdravstvenih incidenata", donetoj prošle godine, nisu ponudili nikakvo alternativno objašnjenje, što je rasrdilo pogođene.

Oni su takođe priznali da postoje različiti nivoi poverenja u nalaze, među različitim obaveštajnim agencijama koje su učestvovale.

Fenomen je dobio ime po Havani, glavnom gradu Kube, gde je 2016. otkriven prvi slučaj, iako novi izveštaj sugeriše da se to možda dogodili u Nemačkoj dve godine ranije.

Pogođeni ovim stanjem, među kojima je bilo i osoblje Bele kuće, te obaveštajci Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Federalnog istražnog biroa (FBI), žalili su se na vrtoglavicu, glavobolje, poteškoće u koncentraciji i intenzivan i bolan zvuk u ušima.

Sastavljeno je više od 1.000 izveštaja o misterioznoj bolesti, a desetine slučajeva se i dalje zvanično smatraju nerazjašnjenim.

Američki zakonodavci usvojili su zakon koji ima za cilj pružanje podrške žrtvama - a ljudi sa potvrđenim povredama mozga usled bolesti imaju pravo na novčanu odštetu.

Dugo je postojala sumnja da su uzroci usmerena energija ili mikrotalasi ispaljenim iz skrivenih uređaja.

Ta mogućnost je priznata u ranijem izveštaju američke obaveštajne službe.

Nova medijska istraga navodi da su operativci ruske vojne obaveštajne jedinice (GRU), poznate kao 29155, možda ciljali mozgove američkih diplomata oružjem „usmerene energije".

U njemu se navodi da postoje dokazi o raspoređivanju pripadnika jedinice u gradove širom sveta baš u vreme kada je američko osoblje prijavilo incidente.

U okviru istrage, Insajder, portal usredsređen na Rusiju, takođe je izvestio da su oficiri u jedinici 29155 nagrađeni za njihov rad u vezi sa razvojem „nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Američki vojni istražitelj koji je ispitivao slučajeve sindroma rekao je za program 60 minuta da je zajednička veza među žrtvama sindroma „ruska spona".

„Postojalo je neko stanovište da su radili protiv Rusije, usredsredili se na Rusiju i činili to izuzetno dobro", objasnio je Gred Edgrin.

On je takođe rekao da je zvanični američki teret dokazivanja, da pokaže rusku umešanost, bio previsoko postavljen, jer njegova zemlja nije želela da se „suoči sa nekim veoma teškim istinama".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da postoje dokazi o umešanosti Rusije, nazivajući „optužbe neosnovane".

Žrtva sindroma, FBI agent, podelila je za 60 minuta vlastito iskustvo kada ju je u njenom domu na Floridi 2021. pogodila snažna sila.

„BAM! U desnom uhu sam imala osećaj kao da zubar na steroidima burgija", rekla je ona u programu.

„Onaj osećaj kada ti se previše približi bubnoj opni? Tako, pa 10 puta jače."

Ova žena, predstavljena kao Keri, rekla je da se na kraju onesvestila, a kasnije je imala problema sa pamćenjem i koncentracijom.

Odgovarajući na izveštaj, američki zvaničnici rekli su za CBS Njuz (američki partner BBC-ja), da će „nastaviti da pažljivo ispituju anomalne zdravstvene incidente", ali su ponovili stav da je „malo verovatno da je strani neprijatelj odgovoran".

Ali oni su takođe rekli da „ne dovode u pitanje stvarna iskustva i simptome koje su prijavile kolege i članovi njihovih porodica", dodavši da im je rad na takvim incidentima prioritet.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: