Lobanja praistorijskog morskog čudovišta ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Fosil "najočuvaniji" primjerak ove vrste

Lobanja je sada izložena u okviru Ečisove kolekcije u muzeju u Kimeridžu

9775 pregleda 5 komentar(a)
Stručnjaci su potvrdili da je ovo najočuvanija lobanja pliosaurusa pronađena do sada, a dugačka je dva metra, Foto: BBC/Tony Jolliffe
Stručnjaci su potvrdili da je ovo najočuvanija lobanja pliosaurusa pronađena do sada, a dugačka je dva metra, Foto: BBC/Tony Jolliffe

Lobanja praistorijskog morskog čudovišta pronađena u Velikoj Britaniji ušla je u Ginisovu knjigu rekorda.

Dva metra dugačka lobanja pliosaurusa, iskopana na liticama obala Dorseta, bila je predmet specijalne emisije Dejvida Atenboroa na BBC-ju.

Ginisova knjiga rekorda je potvrdila da je fosil „najočuvaniji" primerak ove vrste pronađen do sada.

Navodi se da je očuvano „oko 95 odsto površine" lobanje, a uočene su i „prethodno neotkrivene karakteristike" ove vrste.

BBC Studios

Fil Džejkobs, lovac na fosile, našao je vrh njuške 2022.

To je dovelo do iskopavanja prilikom kog su timovi morali da rade viseći sa užadi visoko iznad plaže.

Atenborou je istražio ovo otkriće u filmu BBC-ja objavljenom za Novu godinu.

Lobanja je sada izložena u okviru Ečisove kolekcije u muzeju u Kimeridžu.

Osnivač muzeja, doktor Stiv Ečis, prikuplja sredstva za iskopavanje preostalih delova ovog 150 miliona godina starog fosila koji je i dalje utisnut u krhku liticu.

BBC Studios

„Vest da smo dobili titulu Ginisove knjige rekorda i potvrdu da je to najkompletnija lobanja te vrste do sada pronađena je zaista lepo priznanje za ovu priču koja i dalje nije završena", naveo je doktor Ečis.

Pliosaurus je bio morski reptil dužine između 10 i 12 metara koji se brzo kretao kroz okean koristeći četiri snažna uda nalik veslu.

Na ovoj lobanji se vide karakteristike neotkrivene na drugim pliosaurusima, među kojima je i visok greben glave, što ukazuje da bi to mogla biti nova vrsta do sada nepoznata za nauku.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: