Prevare: "Stigli smo u Belgiju i otkrili da naš Airbnb smještaj ne postoji"

Airbnb je rekao da, osim što nude potpuni povraćaj novca, istražuju incident i dodaju da su takvi problemi rijetki

6641 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Putovanje iz snova sa porodicom i prijateljima za jednu turistkinju postalo je gorko iskustvo, kada ju je prevario neko ko se predstavio kao vlasnik nekretnine na platformi Airbnb (Airbnb).

Mehri Džafarpur Šalmani je 29. marta otputovala iz Birmingema u belgijski Montinji-le-Til, na odmor od dve noći.

Ali kada su stigli u kuću sa sedam spavaćih soba, radnica supermarketa i njeni saputnici zatekli su stanara koji tamo živi - pre nego što se pojavila druga grupa turista koji su rekli da su je takođe rezervisali.

Airbnb je rekao da, osim što nude potpuni povraćaj novca, istražuju incident i dodaju da su takvi problemi retki.

Oglašavana kao „neverovatno mesto koje nudi dobre provode", belgijska kuća se činila idealnom za grupu od 12 ljudi, među kojima je bila porodica, sestre i komšije Džafarpur Šalmani.

„Znali smo da ne možemo da priuštimo luksuzni odmor, ali smo želeli da odvedemo decu negde da se zabave", rekla je Džafarpur Šalmani iz Oskota u Birmingemu.

Iako kuća nije imala recenzije i domaćin „Danijel" nije odgovorio na poruku dan pre putovanja, nije joj palo na pamet da nešto nije u redu.

Nakon osmosatnog putovanja, grupa je stigla na odredište, a vrata je otvorila žena koja je slabo govorila engleski.

Uprkos tome, uspela je da objasni da je ona dugoročni zakupac i da kuća uopšte nije trebalo da bude na Airbnb-u.

„Dok smo čekali, zbunjeni, došla je druga porodica... rekli su da su lokalci i da su iznajmili kuću", rekla je Džafarpur Šalmani.

Pozvala je Airbnb, ali joj satima nije polazilo za rukom da sa nekim popriča.

U međuvremenu je stigla još jedna žena koja je prvo rekla da je isto iznajmila nekretninu, da bi kasnije objasnila da je rođaka stanara i da će kontaktirati stanodavca.

Umesto da uživa u odmoru, Džafarpur Šalmani je pozvala policiju i snimila njihove dugotrajne pokušaje da dođu do Airbnb-a i reše situaciju ispred kuće.

Stanodavci su se takođe pojavili i rekli policajcima da nemaju saznanja o onlajn izdavanju.

Posle nekoliko sati, Airbnb je pristao da im finansira smeštaj za jednu noć u lokalnom hotelu i vrati 985 evra koje su potrošili na iznajmljivanje.

„Kad je Airbnb došao do rešenja bilo je oko sedam sati uveče", rekla je Džafarpur Šalmani.

Međutim, haos nije bio gotov i među opcijama koje su prvobitno ponuđene grupi kao alternativni smeštaj za noćenje bila je isto prevara, ovog puta nuđena pod imenom drugog domaćina, Čerifa.

Pretraga BBC novinara otkrila je da je ovaj smeštaj i u sredu bio u ponudi na sajtu Airbnb.

Nakon što je jurila kompaniju sledećeg dana za drugu noć smeštaja, grupa je odustala od svojih planova da poseti vrtove Keukenhofa u Holandiji i vratili su se kući dan ranije.

„Bilo je užasno i stresno. Zbog onoga što se dogodilo imamo sva ova gorka sećanja sa putovanja.

„Smešno je kako oni samo reklamiraju smeštaj bez odgovarajućih provera ili bilo čega.", rekla je gospođa Džafarpur Šalmani.

'Neverovatno retko'

Rekla je da želi kompenzaciju za izgubljeno putovanje, procenu troškova trajekta i goriva, a propušteni dan u botaničkoj bašti iznosio je 1.819 evra.

„Nisam zapravo otišla na odmor, to je bio samo stres, ništa drugo", rekla je ona. „Želim da nateram druge ljude da razmisle kada rezervišu preko Airbnb-a".

Rekla je da je ranije imala pozitivno iskustvo sa korišćenjem sajta za rezervacije, ali je dovela u pitanje nivo podrške kada nešto pođe po zlu.

Portparol kompanije rekao je da su „izuzetno razočarani" kada su čuli za ovo iskustvo.

„Uklonjeni su sa platforme dok nastavljamo da istražujemo i reševamo problem", rekli su oni.

„Naš tim je bio u kontaktu sa gostima kako bi im pružili dalju podršku pored već obezbeđenog punog povraćaja novca.

„Svaka rezervacija dolazi uz osiguranje i sa 1,5 milijardi dolazaka gostiju do danas, problemi na Airbnb-u su neverovatno retki."

Firma je potvrdila da lažni domaćin nije primio naknadu za rezervaciju.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: