Boing ponovo pod istragom, ispituju se tvrdnje uzbunjivača o navodnim propustima u proizvodnji aviona

Iz kompanije kažu da su tvrdnje „netačne" i poručuju da su njihovi avioni bezbedni

4948 pregleda 0 komentar(a)
Boing Drimlajner 787 često se koristi u međunarodnim letovima, Foto: Getty Images
Boing Drimlajner 787 često se koristi u međunarodnim letovima, Foto: Getty Images

Kompanija Boing ponovo je pod nadzorom pošto je uzbunjivač prijavio zabrinutost u vezi sa proizvodnjom nekih njegovih aviona. Inženjer Sem Sejlpur optužio je Boing da koristi prečice, odnosno da brzinski sklapa modele 787 i 777.

Tvrdi da su mu „pretili otkazom" pošto se obratio šefovima.

Iz kompanije kažu da su tvrdnje „netačne" i poručuju da su njihovi avioni bezbedni.

„Pokrenute sumnje podvrgnute su rigoroznom inženjerskom ispitivanju, koje nadzire američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

„Rezultati pokazuju da nema razloga za brigu i da će letelica opstati tokom nekoliko decenija", poručili su iz kompanije.

Akcije proizvođača aviona pale su za dva odsto u utorak, 9. aprila pošto je FAA objavila da ispituje tvrdnje.

Kompanija je saopštila da je u prva tri meseca 2024. godine isporučila samo 83 aviona kupcima, što je najmanji broj od 2021.

Žalba uzbunjivača, koju je prvi objavio Njujork tajms, najnoviji je incident koji je skrenuo pažnju na bezbednost letilica američkog Boinga, jednog od dva najveća svetska proizvođača komercijalnih aviona.

Kompanija je već bila pod krivičnom istragom, pošto je u januaru jedan od njegovih manjih aviona 737 Maks 9 ostao bez dela trupa i prozora odmah po poletanju.

Svi putnici sleteli su bezbedno, ali je incident primorao kompaniju da prizemlji desetine tih modela kako bi se detaljno prekontrolisali.

Boing je dramatično morao da uspori proizvodnju aviona.

Izvršni direktor kompanije Dejvid Kalhun najavio je u martu da će se povući sa te pozicije do kraja 2024. godine.

Pravni tim inženjera Sejlpura ukazao je da je Boing odlučio da se u sklapanju modela 787 usredsredi na elemente koji su povezivali delove tela mlaznjaka, što utiče a više od hiljadu aviona.

Uzbunjivač je u pritužbi podnetoj FAA naveo da bi ovaj metod mogao da značajno utiče na rok trajanja letelica.

„Ovi problemi direktna su posledica kompanije da profit stavi iznad bezbednosti i kontrole", navele su Debra Kac i Liza Benks u saopštenju.

Advokati su dodali da je Sem Sejlpur, pošto je izrazio zabrinutost, prebačen da radi na avionu 777, a da je odmah uočio i druge probleme u njegovom sklapanju.

„Pretili su mu otkazom, isključen je sa važnih sastanaka, projekata i komunikacionih kanala, odbijeni su mu zahtevi za zdravstveno odsustvo.

„Dodelili su mu mesto koje se ne poklapa sa njegovim poljem stručnosti, proglašen je nepoželjnim u kolektivu", ukazali su.

Drimlajner 787 je veći avion od 737 i često se koristi u međunarodnim letovima.

U upotrebi je od 2011, ali je gotovo od samog početka bio na meti kritika zbog kvaliteta.

Boing je na kraju usporio proizvodnju i zaustavio isporuke na skoro dve godine.

FAA je 2022. odobrila kompaniji da nastavi sa isporukama.

Pojačala je nadzor nad Boingom posle incidenta u januaru i ohrabrila ljude u vazduhoplovnoj industriji da dele informacije.

„Temeljno istražujemo sve prijave", rekla je agencija povodom poslednje žalbe.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: