TV serija o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića nagrađena u Kanu

Serija je snimana pet godina, a pored Dragana Mićanovića, glavne uloge tumače Milica Gojković, Ljubomir Bandović i Lazar Tasić.

7618 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dominique Charriau/Getty Images
Foto: Dominique Charriau/Getty Images

Beograd, 2003.

Mlada novinarka, policijski inspektor i kriminalac svedoci su vanrednog stanja uvedenog posle ubistva tadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića.

Serija „Sablja", koautora Gorana Stankovića i Vladimira Tagića o najtežem političkom zločinu u novijoj istoriji Srbije nagrađena je na Kanskom festivalu serija (Canneseries) za najbolji glumački ansambl.

Politički triler o ubistvu Đinđića i događajima pre i posle 12. marta 2003. u produkciji RTS i This and That Productions još nije prikazana u Srbiji.

„U pitanju je bolna priča iz srpske istorije, istovremeno i intrigantna i komplikovana.

„Nije bilo lako umetnički prići ovakvoj tematici, tokom snimanja smo pazili smo svaku reč i gest i zaista mislim da smo zaslužili nagradu", kaže glumac Dragan Mićanović, koji u seriji tumači Đinđića, za BBC na srpskom.

'Napeto i upečatljivo'

Serija je snimana pet godina, a pored Mićanovića, glavne uloge tumače Milica Gojković, Ljubomir Bandović i Lazar Tasić.

Uloga Đinđića bila je „jedan od najvećih karijernih izazova" za Mićanovića.

„Nismo želeli da to bude imitacija ili ilustracija, jer bi se onda upalo u banalnost, insistirali smo da oživimo Đinđićev lik i zadržimo brzinu njegovih misli, govora i njemu svojstven entuzijazam.

„Ideja je bila da se njegovom liku pristupa kao dramskom junaku", objašnjava Mićanović.

Na Festivalu serija u Kanu prikazane su dve epizode koje je publika sjajno prihvatila, kažu glumci.

Nagradu su primili najmlađi glumci Milica Gojković i Lazar Tasić.

„Glumci priželjkuju ovakve festivale, i drago mi je što smo evropskoj publici prikazali ostvarenje na kojem smo dugo i predano radili", kaže Tasić, kome je ovo jedna od prvih glavnih uloga.


Šta je akcija 'Sablja'?

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Uvedeno je vanredno stanje, počela je opsežna istraga, ali politička pozadina ubistva Đinđića do danas nije rasvetljena.

U nameri da se, kako je tada govoreno, stane na put svakom vidu kriminala, pogotovo organizovanom, pokrenuta je akcija 'Sablja'.

Za ubistvo Đinđića podignuta je krivična prijava protiv 45 ljudi, a prvi na spisku bio je Milorad Ulemek Legija, koji se skrivao narednih 14 meseci.

Uhapšen je 2005, a 2007. je osuđen na maksimalnu kaznu 40 godina zatvora za organizaciju ubistva premijera.

Zvezdan Jovanović, njegov saborac iz ugašene policijske Jedinice za specijalne operacije (JSO), osuđen je na 40 godina zatvora kao atentator.

Tokom suđenja koje je trajalo nešto više od tri godine, Ulemek nije otkrio ko stoji iza ubistava.

U operaciji „Sablja" razjašnjeni su brojni zločini pripadnika JSO, poput otmice i ubistva bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Za skoro šest nedelja trajanja policijske akcije, podneto je 3.919 krivičnih prijava protiv 3.400 ljudi zbog sumnje da su izvršili 5.812 krivičnih dela.

Rasvetljeno je 28 ubistava, 23 ubistava u pokušaju, 45 iznuda, 15 otmica, 208 krivičnih dela u vezi sa trgovinom narkoticima i više desetina ostalih težih krivičnih dela.

Privremeno je oduzeto više hiljada komada oružja i desetine kilograma droge, piše na sajtu Vlade Srbije.


Pogledajte video: Intervju Zorana Đinđića za BBC


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: