Belgija istražuje umiješanost Moskve u izbore za Evropski parlament

"Moskva je nastojala da dovede više proruskih kandidata u Evropski parlament", rekao je belgijski lider i dodao da je bio u kontaktu sa češkim kolegom i šefovima Evropske komisije i Evropskog parlamenta

4391 pregleda 1 komentar(a)
Foto: FREDERICK FLORIN/AFP
Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

Manje od dva meseca pre nego što stanovnici 27 zemalja izađu na izbore za Evropski parlament, belgijske vlasti su navele da istražuju proruske mreže koje pokušavaju da utiču na ishod glasanja.

Moskva je nastojala da dovede više proruskih kandidata u Evropski parlament, izjavio je Aleksandar de Kru, belgijski premijer.

„Manja podrška Ukrajini pomaže Rusiji na bojnom polju", dodao je.

Češka vlada je nedavno saopštila da je razbila prorusku mrežu.

Obaveštajne agencije u Pragu i Poljskoj tvrde da je Moskva finansirala sajt Glas Evrope kako bi širila propagandu i plaćala pojedine evropske političare.

IzGlasa Evrope se nisu oglašavali povodom optužbi.

Pozivajući se na otkrića Češke, premijer Aleksandar de Kru je izjavio da su belgijski obaveštajci potvrdili da špijunske mreže deluju u ovoj državi i nekoliko drugih evropskih zemalja.

„Istraga je pokazala da se Rusija obratila poslanicima u Evropskom parlamentu i platila im da promovišu njenu propagandu", naveo je De Kru.

Dodao je da su belgijske vlasti pokrenule sudski proces, ali za sada nisu imenovani političari za koje se sumnja da su primali novac.

U Belgiji nije došlo do isplate gotovine uprkos delovanju proruskih mreža u državi, objasnio je on.

Smatra se da je određeni broj političara krajnje desnice u Evropi naklonjen Rusiji.

Češki izveštaji ukazuju na to da je Glas Evrope plaćao nemačke, francuske, poljske, belgijske, holandske i mađarske političare u zamenu za proruske komentare kako bi uticali na ishod izbora koji se održavaju od 6. do 9. juna.

Petr Bistron, kandidat nemačke krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD), „oštro je demantovao" navode čeških medija da je primio ruski novac.

Moskva je nastojala da dovede više proruskih kandidata u Evropski parlament, rekao je belgijski lider i dodao da je bio u kontaktu sa češkim kolegom i šefovima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

„Ne možemo da dozvolimo ovakvu vrstu opasnosti iz Rusije u našoj sredini", naveo je on.

Istakao je da njegova zemlja ima odgovornost da obezbedi slobodno i bezbedno glasanje.

U glavnom gradu Belgije, Briselu, nalazi se izvršna vlast Evropske unije, odnosno Evropska komisija, kao i jedna od zgrada Evropskog parlamenta.

Delovanje proruske mreže može da ima ozbiljan uticaj na bezbednost Češke i Evropske unije, upozorio je Petr Fijala, češki premijer.

Njegova vlada je uvela sankcije sajtu Glas Evrope, kao i dvojici proruski nastrojenih Ukrajinaca.


Kako Putinove pristalice zarađuju od ratne propagande:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: