Vatikan objavio nova uputstva za natprirodne događaje

Navodi se da je posljednjih godina, u vrijeme društvenih mreža, sve više priča o natprirodnim događajima, koje se ponekad šire putem lažnih informacija i glasina. Novi vodič navodi da bi episkopi u takvim slučajevima trebalo da objave nihil obstat, ili „bez prepreke"

6710 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kada su priče o statui koja plače lažne? Koliko su verodostojne tvrdnje da je neka sveta relikvija dovela do čudesnog isceljenja? I na koji način bi trebalo potvrditi prikazivanja božanskog?

Ovo su sve teme kojima se bavi novi Vatikanov vodič o natprirodnim događajima koji podstiče Katoličku crkvu da bude opreznija.

Dokument, koji je sastavilo vatikansko telo za doktrinu vere, donosi stroža pravila za utvrđivanje istinitosti takvih tvrdnji.

Novi vodič predstavljen je medijima u petak i on će zameniti pravila iz 1978.

Dokument preporučuje da se događaji pažljivo ispitaju kako bi se osiguralo da ne predstavljaju prevaru ili pokušaj da se zaradi novac.

Takođe se upozorava na stvaranje „štete jedinstvu Crkve" i ozbiljne greške koje mogu da „izazovu skandale i podriju kredibilitet Crkve".

Navodi se da je poslednjih godina, u vreme društvenih mreža, sve više priča o natprirodnim događajima, koje se ponekad šire putem lažnih informacija i glasina.

Novi vodič navodi da bi episkopi u takvim slučajevima trebalo da objave nihil obstat, ili „bez prepreke".

To znači da događaj ne bi zvanično bio priznat kao natprirodan, ali da ne bi postojala prepreka obožavanju.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Vatikan retko priznaje događaje kao natprirodne.

U dokumentu stoji da episkopi mogu doneti i pet drugačijih odluka, među kojima je odbacivanje događaja kao natprirodnog u potpunosti ili čak zabranjivanje da se neki fenomen obožava.

Po novim pravilima, episkopi uvek moraju da traže odobrenje Vatikana pre nego što se objavi bilo kakav zaključak, a papa može da se umeša u izuzetnim slučajevima.

Priče o ukazivanju božanskog postoje vekovima.

One koje je crkve priznala bili su povod da hodočasnici posete mesta gde su se po kazivanjima desile.

Milioni odlaze u Lurd, u Francuskoj, ili Fatimu, u Portugal, gde se Bogorodica ukazala deci obećavajući čudo, posle čega su po priči okupljeni videli sunce kako prati cik-cak putanju na nebu.

Crkva je zvanično priznala događaj 1930.

Crkveni zvaničnici su, međutim, utvrdili da su neki drugi događaji lažni.

Jedna Italijanka tvrdila je 2016. godine da se u malom gradu severno od Rima redovno ukazuju Isus i Bogorodica.

Oni su se prikazivali pošto je donela statuu iz Međugorja u Bosni i Hercegovini, gde se takođe po pričama pojavila Bogorodica.

Ljudi su se molili pred statuom i dobijali poruke protiv istopolnih brakova i abortusa.

Bilo je potrebno da prođe osam godina da bi lokalni episkop razotkrio ovu lažnu priču.

Nova pravila navode da Vatikan nije potvrdio mnoga mesta koja posećuju hodočasnici, ali da ovo ne predstavlja problem za Crkvu.

Tako se Vatikan, institucija prožeta misticizmom, koja još koristi dimne signale prilikom izbora novog pape, nada da nova pravila mogu da uvedu red u tvrdnje o natprirodnom.

Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: