Evropske fudbalske lige: Šta spaja Mančester siti i crnogorski Dečić

Svi oni su izborili ili direktan plasman u Ligu šampiona ili u kvalifikacije za najjače evropsko takmičenje koje će od sljedeće sezone imati potpuno novo ruho. Novi format predviđa takmičenja bez grupa, sa jednom ligom u kojoj će biti 36 klubova

9120 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Martin Rickett/PA Wire
Foto: Martin Rickett/PA Wire

Još jedan maj je pri kraju, što znači da kotrljanje lopti po evropskim fudbalskim terenima polako usporava - barem do početka Evropskog prvenstva.

Šampionske trke u nacionalnim prvenstvima mahom su gotove i to posle nekoliko velikih drama i iznenađenja.

Mančester siti je nastavio da dominira engleskom Premijer ligom, osvojivši četvrtu uzastopnu titulu šampiona, što do sada nijednom klubu nije uspelo.

Milanski Inter je šampion Italije, madridski Real prvak Španije, dok je Leverkuzen osvojio prvu titulu u istoriji Nemačke - i to bez poraza.

Zanimljiva fudbalska godina bila je i na prostoru bivše Jugoslavije.

Crvena zvezda i zagrebački Dinamo osvojili su sedmu uzastopnu titulu u prvenstvima Srbije i Hrvatske, dok je debitanta na šampionskom postolju dobila Crna Gora.

Do prve titule u istoriji došao je Dečić iz Tuzi, nedaleko od Podgorice.

Posebno je dramatično bilo u Severnoj Makedoniji, gde su do poslednjeg kola u trci za titulu bila tri kluba - Struga, Škendija i Škupi - ali je Struga uspela da odbrani tron.

Svi oni su izborili ili direktan plasman u Ligu šampiona ili u kvalifikacije za najjače evropsko takmičenje koje će od sledeće sezone imati potpuno novo ruho.

Novi format predviđa takmičenja bez grupa, sa jednom ligom u kojoj će biti 36 klubova.

Engleska

Najkvalitetnija fudbalska liga u Evropi ponovo je podarila uzbudljivu završnicu, ali ne toliko dramatičnu kao u nekim ranijim sezonama.

Ipak, uz malo komplikacija, moglo je sve da se svede na samo jedan gol, a Mančester sitiju nisu strane infarkt-završnice.

Fudbalski svet i dalje pamti kako im je Serhio Aguero u sezoni 2011/2012 doneo titulu golom u poslednjim sekundama poslednjeg meča u ligi.

Ovog puta, pre poslednjeg kola na tabeli je pisalo: Mančester siti 88 bodova (gol-razlika +60), Arsenal 86 bodova (gol-razlika +61).

Siti je igrao protiv Vest Hema, što su pomno pratili u taboru Arsenala, koji igrao protiv Evertona.

Golovima Fila Fodena, zvanično najboljeg igrača Premijer lige za ovu sezonu, Mančester siti je u prvih 20 minuta imao ubedljivih 2:0 protiv Vest Hema, a do kraja poluvremena, igrač londonskog kluba Muhamed Kuduz je 'makazicama' smanjio prednost velikog favorita.

Sve dileme oko pobednika, ali i novog šampiona, otklonio je Rodri u 59. minutu.

Deprimirani vođstvom Sitija, igrači Arsenala nisu protiv Evertona pružili igru kako znaju, ali su na kraju ipak dobili 2:1 i bodovna razlika je ostala ista.

REUTERS/Molly Darlington

Emotivno je bilo u Liverpulu, gde se posle devet godina od 'crvenih' oprostio Jirgen Klop, jedan od najvećih trenera u istoriji kluba.

Na klupu tima sa slavnog Enfilda 56-godišnji Nemac stigao je u oktobru 2015. i predvodio je Liverpul do sedam velikih trofeja.

Između ostalih, osvojio je titulu prvaka Evrope 2019. godine, a u prvenstvenoj sezoni 2019/20. Liverpul je osvojio prvu titulu šampiona Engleske posle 30 godina.

Klopov status u Liverpulu zbog toga dobro oslikava grafit na ulazu u grad: „Jirgene, zahvaljujući tebi smo sanjali".

Uoči poslednjeg kola, na društvenim mrežama deljena je fotografija Klopa samog na tribini čuvenog Liverpulovog navijačkog kopa, a potom i na centru igrališta.

A Liverpul mu je napravio i posebno iznenađenje: fotografiju sa svim zaposlenima u klubu i svim trofejima poređanim na crvenom tepihu.

„Ne mislim da će klubu biti potrebna moja pomoć u budućnosti, ali, znate, ja sam dobio ključeve grada.

„Znam da to nekima zvuči smešno, ali ako budem potreban - tu sam. Želim da budem od pomoći na bilo koji način", rekao je Klop na konferenciji za novinare.

Umesto njega, na klupu čuvenog kluba dolazi Arne Slot, dosadašnji trener holandskog Fejnorda.

REUTERS/Carl Recine

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Nemačka

Bajer iz Leverkuzena je ove sezone bio hit evropskog fudbala.

'Farmaceuti' su u velikom stilu sa trona svrgli dugogodišnjeg kralja - minhenski Bajern.

Jednostavno, svi pričaju o četi Ćabija Alonsa, nekadašnjeg reprezentativca Španije, koji je branio boje Liverpula i Real Madrida, a koji sada sa klupe predvodi Leverkuzen.

Osvojili su titulu bez poraza - 28 pobeda, uz šest remija - što do sada nikome nije uspelo od osnivanja Bundeslige 1963. godine.

Zapravo, Bajer je čitave sezone bez poraza u svim takmičenjima.

U Bundesligi, Kupu Nemačke i Ligi Evrope ostvarili su 51 pobedu, čime je nadmašen dosadašnji rekord portugalske Benfike od 48 uzastopnih pobeda, ostvarenih od decembra 1963. do februara 1965. godine.

Šlag na ovosezonskoj fudbalskoj torti, mogao bi da im bude pehar u Ligi Evrope, drugom evropskom takmičenju po snazi.

Finale protiv italijanske Atalante na programu je 22. maja u Dablinu, irskoj prestonici.

Za trostruku radost, Leverkuzen će narednog vikenda probati da osvoji i nemački kup, a rival u finalu biće nekada snažni, a danas drugoligaški Kajzerslautern.

Bivša Jugoslavija

  • Srbija

Crvena zvezda je nastavila niz.

Beogradski klub, ovosezonski učesnik grupne faze Lige šampiona, osvojio je sedmu uzastopnu titulu prvaka Srbije.

Sa najvećim budžetom u regionu i najskupljim timom u istoriji, Zvezda je potvrdila ulogu apsolutnog favorita, iako je u jednom trenutku zaostala šest bodova za najvećim rivalom, beogradskim Partizanom.

Zahvaljujući kiksevima Partizana i pobedi u derbiju na koju su crno-beli imali mnogo primedbi, Zvezda je na kraju ostvarila i ubedljivu bodovnu razliku nad komšijama, čiji je stadion udaljen tek 500 metara.

Sezona nije dobro počela po crveno-bele, koji su osim skupocenih igrača, doveli i izraelskog trenera Baraka Bahara, ali je on smenjen posle zaostatka u prvenstvu i epizodne uloge koju je Zvezda odigrala u grupnoj fazi Lige šampiona, sa tek jednim osvojenim bodom.

„Nijednog trenutka nisam imao dilemu da li ćemo biti šampioni.

„Bez obzira na situaciju na tabeli, u jednom trenutku smo bili na minus šest jasno i javno sam rekao da smo najbolji i da ćemo biti šampioni", rekao je slavodobitno Zvezdan Terzić, dugogodišnji generalni direktor Zvezde, za klupski sajt.

Partizan je vrlo loše odigrao prolećni deo sezone, nanizao je nekoliko poraza, promenio trenera i na kraju nekako uspeo da se domogne drugog mesta na tabeli i kvalifikacija za Ligu šampiona.

ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Prvi put posle 2017. godine, Partizan će imati priliku za plasman u najkvalitetnije evropsko takmičenje, ali s obzirom na moguće rivale, to se sada čini kao nemoguća misija.

Potencijalni protivnici Partizana u kvalifikacijama su prvaci Austrije, Turske, Češke.

  • Hrvatska

Luda sezona u hrvatskom prvenstvu završena je kao i mnoge od osamostaljenja zemlje 1991. godine - trijumfom zagrebačkog Dinama.

Ovo je Dinamu sedma titula u nizu, 18. u poslednjih 19 godina i 25. u 33 godine od osamostaljenja Hrvatske.

REUTERS/Antonio Bronic

Nije, međutim, izgledalo da će nekadašnji član takozvane 'Velike četvorke' bivše jugoslovenske lige, uz Zvezdu, Partizan i splitski Hajduk, odbraniti titulu.

Dinamo je u većem delu sezone bio u osetnom zaostatku za Hajdukom i Rijekom, ali je do nove titule došao zahvaljujući fantastičnoj formi u 2024. godini u kojoj je, posle poraza od Lokomotive 3:0, nanizao 14 utakmica bez poraza, od toga 12 pobeda.

Ključna utakmica bio je derbi u Rijeci.

Rijeka je vodila 1:0 i sa ta tri boda sigurno je da bi završila takmičenje kao prva.

Međutim, Dinamo je napravio preokret, slavio 2:1, a Rijeka je potom još jednom kiksnula.

  • Slovenija

Šampion Slovenije je Celje, drugi put u istoriji kluba.

Tri kola pre kraja šampionata, ekipa trenera Damira Krznara i matematički je overila prvo mesto trijumfom u derbiju protiv ljubljanske Olimpije 1:0.

Gol za titulu dao je Rus Jegor Prucev, fudbaler Crvene zvezde na pozajmici u Celju.

  • Bosna i Hercegovina

Borac iz Banjaluke i mostarski Zrinjski vode bitku za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, kao i za trofej u nacionalnom kupu.

Dva kola pre kraja prvenstva, Borac ima pet bodova više od Zrinjskog.

Ako u ponedeljak pobedi Igman, Borac će biti šampion BiH, što bi bila treća titula kluba iz Banjaluke (prethodne dve u sezonama 2010/11. i 2020/21.)

Zrinjski je rekorder lige Premijer lige BiH sa osam titula do sada.

  • Crna Gora

Novi šampion je FK Dečić iz mesta Tuzi, 15-ak kilometara od glavnog grada Podgorice, što je prva titula u istoriji kluba.

Kolo pre kraja lige, Dečić je u gostima pobedio Sutjesku u Nikšiću i obezbedio titulu, a u prilog mu je išao i neočekivani poraz najvećeg rivala, podgoričke Budućnosti od Mornara iz Bara.

Dečić je sedmi različiti šampion od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine.

Budućnost ima šest titula, Sutjeska pet, Mogren i Rudar po dve, Zeta, OFK Titograd i sada Dečić.

  • Severna Makedonija

Struga iz istoimenog grada odbranila je titulu šampiona Severne Makedonije, ispred najvećeg rivala, Škendije iz Tetova.

Struga je osnovana 2015. godine, a bila je prvak i u prethodnoj sezoni 2022/23.

Do titule su došli posle velike drame i izjednačene borbe sa Škendijom iz Tetova i Škupijem iz Skoplja.

Škendija je klub iz Tetova osnovan 1979. godine i do sada je četiri puta bio prvak Severne Makedonije, poslednji put u sezoni 2020/21.

Najpoznatiji klub iz ove zemlje, skopski Vardar, tek je u poslednjem kolu uspeo da izbegne ispadanje direktno iz prve lige.

  • Kosovo

FK Balkani iz Suve Reke ponovo je šampion Kosova.

U derbiju pretposlednjeg kola, Balkani je u gostima pobedio drugoplasirani FK Ljapi (Lab) iz Podujeva 1:0 i osvojio treću uzastopnu titulu.

Balkani je jedini klub sa Kosova koji se do sada domogao grupne faze nekog evropskog takmičenja - bilo je to u avgustu 2022. kada su igrali u grupi Lige konferencija, trećeg evropskog takmičenja po kvalitetu.


Španija

Real Madrid i Karlo Anćeloti su dobitna kombinacija.

„Kraljevski klub" osvojio je 36. titulu prvaka Španije, ostavivši iza sebe najvećeg rivala Barselonu.

U 36 prvenstvenih utakmica, Real Madrid je zabeležio 29 pobeda, a pored titule prvaka Španije i trofeja u španskom Superkupu, imaće šansu da osvoji i Ligu šampiona.

Duel protiv Borusije iz Dortmunda zakazan je za 1. jun na slavnom Vembliju.

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić je novom titulom došao do 25. pehara u dresu Reala i postao jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji kluba.

Osim Reala, sezonu u Primeri obeležila je u Đirona, mali klub iz predgrađa Barselone, koja je osvojila treće mesto i prvi put u istoriji će igrati u evropskim takmičenjima.

Tu već dolazi do komplikacija.

Učešće u Ligi šampiona, obezbeđeno trećim mestom u La ligi, pod velikim je znakom pitanja zbog vlasničke strukture.

Značajan udeo u Đironi - kao i u 12 klubova širom planete - ima Siti grupa, u čijim rukama je i Mančester siti, pa je pitanje da li će oba kluba moći u isto takmičenje.

Siti tu ima prednost zbog boljeg koeficijenta, pa bi Đirona mogla da se spusti u Ligu Evrope.

REUTERS/Ana Beltran

Italija

Milanski Inter je bio neprikosnoven u ovoj sezoni Serije A i vratio je titulu na stadion Đuzepe Meaca, nakon što je trofej godinu dana krasio prostorije Napolija.

Napoli je sezonu završio na 11. mestu i u narednoj sezoni neće biti deo evropskih takmičenja.

Inter je ubedljivo ostavio konkurenciju za sobom, pre svega gradskog rivala Milan - gotovo 20 razlike za 20. titulu u istoriji.

U predstojećoj Ligi šampiona naći će se i Juventus i Atalanta, ali i Bolonja.

Roma i Lacio idu u Ligu Evrope, a Fiorentina u Ligu konferencija.

MATTEO BAZZI/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Francuska

U Francuskoj ništa novo - moćni PSŽ je odbranio titulu.

Parižanima je ovo 12. titula u istoriji, od kojih su 10 osvojili od 2012, kada su ih kupili vlasnici iz Katara.

Od tada su u PSŽ uložene ogromne svote novca i klub sa Parka prinčeva postao je neprikosnoven u domaćem prvenstvu.

Jednogodišnje boravke na šampionskom mestu za to vreme imali su samo Lil (2020/2021) i Monako (2016/2017).

Ipak, Liga šampiona za Parižane ostaje samo san.

Ove godine su u polufinalu ispali od Borusije iz Dortmunda.

Evropa van 'liga petice'

  • Holandija

U Holandiji se PSV vratio na tron prvi put od 2018. godine.

Trku su završili sa 91. bodom, koji su im doneli 25. titulu u istoriji, po čemu su drugi u istoriji iza Ajaksa.

Drugi je prošlogodišnji šampion Fejnord, treći Tvente, četvrti Az Alkmar, dok je Ajaks završio tek na petom mestu.

Dug je put PSV-a do nekih novih rekorda - Ajaks ima čak 36. titula.

Olaf Kraak/EPA-EFE/REX/Shutterstock
  • Portugal

Sporting je ubedljivom razlikom došao do jubilarne, 20. titule šampiona Portugala.

Benfika je imala 10 bodova manje od novog prvaka, a Porto čak 18.

Međutim, oni ubedljivo vode na večnoj listi.

Benfika ima 38 titula, a Porto 30.

  • Austrija

Do velikog iznenađenja došlo je u Austriji, kojom posle deset uzastopnih godina više ne vlada Red Bul Salcburg.

Šampion je četvrti put u istoriji postao Šturm iz Graca.

Trka je rešena u poslednjem kolu plej-ofa, pobedom 2:0 nad Austrijom iz Klagenfurta, golovima postignutim tek u 69. i 90. minutu.

Da je bilo nerešeno, Salcburg bi bio šampion zbog boljeg međusobnog skora iz preliminarne faze sezone.

Šturm je prethodno osvojio i austrijski kup, eliminisavši upravo Salcburg u polufinalu, a potom i Rapid iz Beča u borbi za trofej.

  • Turska

Na tron se prvi put od sezone 2018/2019 vratio Galatasaraj.

Prošle sezone su završili na 13. mestu, a ove osvojili rekordnu 23. titulu.

Drugi je bio Fenerbahče, treći Trabzonspor, a četvrti Bašakšehir.

  • Grčka

Solunski PAOK je osvojio četvrtu titulu u istoriji i to na poseban način.

Presudna je bila pobeda nad najvećim gradskim rivalom Arisom i to na njegovom terenu.

Veliki doprinos tituli PAOK-a, čiji navijači imaju bratske odnose sa Partizanovim, imao je reprezentativac Srbije Andrija Živković.

AEK je završio drugi, Olimpijakos treći, Panatinaikos četvrti, a Aris peti.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: